Mikrotik a DHCP

Návody a problémy s konfigurací.
nosek.tomas2004
Příspěvky: 13
Registrován: 1 month ago
Kontaktovat uživatele:

Mikrotik a DHCP

Příspěvekod nosek.tomas2004 » 1 week ago

Dobrý den,
mám ve stávající konfiguraci 2 MikroTiky zapojené "za sebou" - do prvního (750Gr3) je připojen internet (na eth01) a odděluje vnitřní síť té 750, od ještě jiné vnitřní (provoz LAN2 teče přes druhého mikrotika (který jej NATuje) do sítě prvního a odtud dál do internetu (prostě jsou jakoby dva NATy za sebou).Jejich adresy jsou takovéto:

Mikrotik 1(750Gr3):
LAN IP adresa (statická): 192.168.2.1

Mikrotik 2:
WAN IP (opět statická): 192.168.2.140

Komunikace normálně chodí jak má, ale na MikroTiku 1 vidím v "DHCP leases" připojení, kterému byla přidělena IP 192.168.2.200 a jeho MAC je shodná s eth1 na MikroTiku 2. Na MikroTiku 2 však v nastavení "DHCP Client" nic není, nevím tedy, proč si adresu vyžduje. Navíc se ta adresa (192.168.2.200) chová dosti divně - nejde na ni pingnout (ale na statickou IP MTIKA 1 = 192.168.2.140 jde).

Nevíte někdo kde by mohl být problém? Díky moc.
0 x

_zp
Příspěvky: 59
Registrován: 6 years ago

Příspěvekod _zp » 1 week ago

To vypadá s největší pravděpodobností na proxy arp, ale může to být i omylem probridgované.
0 x

nosek.tomas2004
Příspěvky: 13
Registrován: 1 month ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod nosek.tomas2004 » 1 week ago

_zp píše:To vypadá s největší pravděpodobností na proxy arp, ale může to být i omylem probridgované.


Myslíte v Interfaces/General položka ARP? Tam je vždy "pouze" enabled. Nikde není nastaveno proxy-arp.
0 x

rsaf
Příspěvky: 1683
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod rsaf » 1 week ago

Jaký je u daného lease status? Když ho smažeš, objeví se znova?
0 x

nosek.tomas2004
Příspěvky: 13
Registrován: 1 month ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod nosek.tomas2004 » 1 week ago

rsaf píše:Jaký je u daného lease status? Když ho smažeš, objeví se znova?


Je tam status D (=dynamic). A ano, po smazání se objeví znovu.
0 x

rsaf
Příspěvky: 1683
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod rsaf » 1 week ago

status by měl být ve sloupci status - něco jako bound, dynamic...
0 x

nosek.tomas2004
Příspěvky: 13
Registrován: 1 month ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod nosek.tomas2004 » 1 week ago

rsaf píše:status by měl být ve sloupci status - něco jako bound, dynamic...

Omlouvám se, status je "bound" a ano, když tu leasu smažu tak se objeví znova (po vypršení LeaseTime).
0 x

Daxxim
Příspěvky: 417
Registrován: 8 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Daxxim » 1 week ago

Hoď sem exporty konfigurací obou mikrotiků, z toho by mělo být jasný kde máš chybu.
0 x
Citace: Ubiquiti jsou produkty pro lidi, kteří neumí a nerozumí sítím a chtějí aby “vše na jeden klik fungovalo”. Pokud po Ubiquiti produktech chceme obecně něco více, je to opravdu ZLO. Navíc tupé zlo, jen je designově hezké.

nosek.tomas2004
Příspěvky: 13
Registrován: 1 month ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod nosek.tomas2004 » 1 day ago

Dobrý den, omlouvám se, ale dostal jsem se k tomu až teď. Mezi tím jsem stihl vypozorovat, že ona "záhadná" DHCP lease se objevuje "náhodně". Např. teď tam dva dny nebyla a když jsem tam vlezl teď ´, tak tam je. Níže dávám pro "důkaz" výstřižky z winboxu.

Zde je vidět připojená lease na MikroTiku 1:
leasa v MikroTiku 1.PNG
Zde je vidět připojená Lease z MAC, která je souhlasná s eth01 na MKtik 2
leasa v MikroTiku 1.PNG (15.35 KiB) Zobrazeno 106 x


Tady je vidět, že to shodná MAC, jako má eth01 na MikroTiku 2
MAC eth01 na MTik 2.PNG
Mac adresa eth01 na MTik 2
MAC eth01 na MTik 2.PNG (15.49 KiB) Zobrazeno 106 x


Konfigurace DHCP client na MikroTiku 2:
dhcp client na MikoTiku 2.PNG
Prázdný DHCP Client na MKtik 2
dhcp client na MikoTiku 2.PNG (8.1 KiB) Zobrazeno 106 x


Daxxim píše:Hoď sem exporty konfigurací obou mikrotiků, z toho by mělo být jasný kde máš chybu.

Ty konfigurace úplně kompletní?
0 x


Zpět na „Konfigurace“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti