6.44beta50 a 6.43.8 - nemožnost superchannelu

Oznámení a diskuse ke konkrétním verzím.
Uživatelský avatar
Myghael
Příspěvky: 1253
Registrován: 7 years ago

Re: 6.44beta50 a 6.43.8 - nemožnost superchannelu

Příspěvekod Myghael » 2 weeks ago

Z principu? To určitě ne - pokud ten krám pověsím ven, mám podle platného oprávnění povinnost mj. mít zapnuto DFS, ať už ten krám vyrobil kdokoliv. Chci si to nastavit správně (funkčně A ZÁROVEŇ v souladu s oprávněním), ale sám, tzn. ať mi všechna nastavení nechají a já si to můžu projít a nastavit sám. Takto musím věřit výrobci, že když vyberu CZ, tak to nastaví za mě. S takovou to zachvíli bude jako TP-Link, nastav jestli je to AP nebo stanice, SSID a heslo a doufej, že to bude fungovat správně a podle norem - prohlášení o shodě je papír, ne záruka.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

Uživatelský avatar
Gemb
Příspěvky: 1904
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Gemb » 2 weeks ago

Ale ved narovinu.....keby tam zaskrkavatko DFS bolo tak by ho nikto nemal zaskrknute a to dobre vedia a z toho dovodu musi byt DFS na potrebnych kanaloch zapnute od vyrobcu. Keby mas v aute od vyroby nastaveny obmedzovac na 130kmh, pretoze je tolko povolena rychlost tak tiez by si ho vacsina ludi vypinala aby isla 140 ci 150....
0 x

Laibir
Příspěvky: 280
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod Laibir » 2 weeks ago

Mě by spíše zajímalo, jak to tedy nastavit tak, aby to fungovalo správně nebo tak jak MK zamýšlel? Sám jsem to ještě nezkoušel, ale objevily se tady případý, kdy to X minut ladilo a pak se to naladilo na 5240. Jak zabránit tomu, aby se vám to nenaladilo na jiný kanál než potřebujete nebo dokonce do indoor? p. Klíma zná takové řešení jak správně postupovat? Mít nemožnost naladit si sám kanál, je dost na prd. Často volím kanál, který se dle skenu zdá dost zarušený, ale ve výsledku to na něm jede nejlépe.
0 x

Uživatelský avatar
Myghael
Příspěvky: 1253
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod Myghael » 2 weeks ago

Gemb píše:Ale ved narovinu.....keby tam zaskrkavatko DFS bolo tak by ho nikto nemal zaskrknute a to dobre vedia a z toho dovodu musi byt DFS na potrebnych kanaloch zapnute od vyrobcu. Keby mas v aute od vyroby nastaveny obmedzovac na 130kmh, pretoze je tolko povolena rychlost tak tiez by si ho vacsina ludi vypinala aby isla 140 ci 150....


Narovinu... Nebyl pro ně problém vzít malý slabý radar, nebo něco jiného co vysílá podobný signál, a dát to techniků. Namíří na anténu ISPíka a pokud wifina neztichne, je to jasné, tudíž tenhle argument neberu - to tam mohli dát aspoň nějakou debilní indikaci, že DFS je opravdu zapnuté (třeba to zaškrtávátko, i kdyby bylo neaktivní, tzn. jen jako indikace) - na to totiž narážím, že mě o tom ten krám už ani neinformuje, že to fakt zapnul.

Laibir píše:Mě by spíše zajímalo, jak to tedy nastavit tak, aby to fungovalo správně nebo tak jak MK zamýšlel? Sám jsem to ještě nezkoušel, ale objevily se tady případý, kdy to X minut ladilo a pak se to naladilo na 5240. Jak zabránit tomu, aby se vám to nenaladilo na jiný kanál než potřebujete nebo dokonce do indoor? p. Klíma zná takové řešení jak správně postupovat? Mít nemožnost naladit si sám kanál, je dost na prd. Často volím kanál, který se dle skenu zdá dost zarušený, ale ve výsledku to na něm jede nejlépe.


DFS kromě zabránění rušení primární služby (což nejsou jen ty radary) má zároveň umožnit, aby si ten krám sám našel tu nejlepší frekvenci. Logicky bych očekával, že když už to celé nastaví za mě a ani mi neřeknou jak, tak už to bude správně, což ostatně uváděli, že si to i vybere nejlepší kanál. Kdyby DFS fungovalo správně, tak si ho úmyslně zapnu všude sám i kdyby náhodou nebylo povinné.. Faktem zůstává, že ta funkce funguje blbě. DFS znamená Dynamic Frequency Selection, že si to bude měnit kanál je už přímo v názvu, detekce primární služby (např. radaru) je druhá (i když z pohledu regulátora, tj. ČTÚ hlavní) funkce. Tedy využij ten zbytek zodpovědnosti za správné nastavení, co ti nechali, a použij scan-list - pro CZ venkovní wifi nastav 5480-5725, případně to omez na 5495-5710 pokud používáš nejvyšší (s jakkoliv ziskovou anténou vyšší než povolený) výkon, jelikož jak známo, při plném (defaultním) výkonu ten krám leze z masky.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

Uživatelský avatar
honzam
Příspěvky: 5160
Registrován: 11 years ago

Příspěvekod honzam » 2 weeks ago

okoun píše:jo tabulka je krásná když si tam nedávají blank ssid což už hodně dělají hlavně tady u nás a hádej pro jaké frekvence :D

A co si tím pomůžou? Přece že skryješ ssid tak tě vůbec před ČTU nemaskuje. Stejne jdou jen po MACkovkách...
0 x

Uživatelský avatar
okoun
Příspěvky: 5905
Registrován: 9 years ago
antispam: Ano
Bydliště: Mordor

Příspěvekod okoun » 2 weeks ago

které jsou jako 00:00:00:00:22 ....
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Uživatelský avatar
Myghael
Příspěvky: 1253
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod Myghael » 2 weeks ago

Jakmile to vysílá, je úplně jedno, jako co se to snaží tvářit, najít to jde snadno a ČTÚ na to má prostředky již nějaký ten pátek.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

Uživatelský avatar
honzam
Příspěvky: 5160
Registrován: 11 years ago

Příspěvekod honzam » 2 weeks ago

Myghael píše:Jakmile to vysílá, je úplně jedno, jako co se to snaží tvářit, najít to jde snadno a ČTÚ na to má prostředky již nějaký ten pátek.

Přesně tak
0 x

mpcz
Příspěvky: 2395
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 2 weeks ago

Nehrozí nějaké nebezpečí, když se udělá upgrade s těmito novými vymoženostmi ROS na klientech? Třeba projížďka? mpcz, 29/12/2018
0 x

rsaf
Příspěvky: 942
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod rsaf » 2 weeks ago

No pokud chytí MACku nějakého mikrotiku bez SSID bude docela těžké spolehlivě určit, ze kterého ze dvou paneláků vedle sebe to vysílá. Myslím si, že jim to SSID příp. nějaký rukopis (vynulovaná MAC což v místě dělá jedna firma) docela pomáhá.
0 x

Uživatelský avatar
okoun
Příspěvky: 5905
Registrován: 9 years ago
antispam: Ano
Bydliště: Mordor

Příspěvekod okoun » 2 weeks ago

tak další restrikce bude když se zvolí EU region že nepůjde mít blank ssid :D
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

mpcz
Příspěvky: 2395
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 2 weeks ago

okoun píše:tak další restrikce bude když se zvolí EU region že nepůjde mít blank ssid :D

Pak nedají nuly, ale třeba MAC konkurence. Jen aby to Sergej s těmi restrikcemi zas (třeba v dobré víře) nepřehnal. Protože lidé jsou vynalézaví, zvláště, pokud jsou zatlačeni do rohu. To, že nikdo ještě ROS veřejně nehacknul, připisuji především tomu, že je dá se říci zdarma. mpcz, 29/12/2018
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 11844
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 2 weeks ago

řešení zapnutí superchannelu a libovolnýho výkonu a kanálu bez DFS a detekce radaru stále existuje takže bejt váma všema tak zavřu hubu a tvářim se že o ničem nevím a rozhodně tady nebudu plodit několika stránkový polemizování vo hovně který zaujme leda tak čtu.
2 x

wwire
Příspěvky: 51
Registrován: 10 months ago

Příspěvekod wwire » 2 weeks ago

hapi píše:řešení zapnutí superchannelu a libovolnýho výkonu a kanálu bez DFS a detekce radaru stále existuje takže bejt váma všema tak zavřu hubu a tvářim se že o ničem nevím a rozhodně tady nebudu plodit několika stránkový polemizování vo hovně který zaujme leda tak čtu.



Má pravdu ten chlapec, co kdyby to tady někdo zamknl a jemně promázl hm?
0 x

Uživatelský avatar
Gemb
Příspěvky: 1904
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Gemb » 2 weeks ago

:D To si akoze niekto mysli, ze o tom nevedia :D o superchannely ci compliance teste je to toho takove hafo....ale urcite o tom nevedia :D
0 x


Zpět na „Verze“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti