Zkušenosti s MHpower

Příspěvky, které nespadají do žádného z vytvořených fór.
rsaf
Příspěvky: 872
Registrován: 12 years ago

Re: Zkušenosti s MHpower

Příspěvekod rsaf » 1 month ago

APC SmartUPS-XL příp. RT, kde jde připojit externí baterie. Anebo obdobnou UPS jiného výrobce. Na bod s odběrem 200W je to sice trošku overkill, ale nic jiného se asi vymyslet nedá.
Samozřejmě není nutná použít originál externí accupack, stačí vyrobit potřebné kabely.
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 11655
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 1 month ago

to může bejt jakákoliv co má vstup na externí baterie. Neni nutný brát zrovna XL verzi. Ideální je pokud má větrák. Na aukru se daji koupit doslova za pár tisíc, baterie si každej dokoupí. Ta spolehlivost je totálně jinde.
0 x

drobicek
Příspěvky: 4
Registrován: 5 years ago

Příspěvekod drobicek » 1 month ago

ano ano ano,všecko je hezký a teoreticky úspornější do doby než se něco stane a ouřednící + pojišťovna + soud ti to vysvětlí neb mě to vysvětlili dokonale......bastlení je konec.....potřebuješ pouze dobrý papíry a dobrýho advokáta,ostatní je iluze.....
0 x

mpcz
Příspěvky: 2281
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 1 month ago

hapi píše:neplet sem mikro body. Já sem mluvil o 24 port poe switch v kombinaci 24V a 48V a ne debilní poe lištu. Proč říkám debilní? na to přijdeš proč je debilní sám po čase. Typicky CRS328-24P-4S+RM nebo UBNT 24 portový poe switch a do něj žádný DC nezapojíš. A nehodlám se omezovat možností nemít 230V na bodě abych musel složitě vymejšlet jak tam něco zapojit až něco odejde.

Vůbec bych sem nepletl účinnost čehokoliv. Rozdíl v reálný výdrži na baterie pokud to není totální shit tak je v řádu do 20% který mi jsou totálně u zadku. Není místo který by potřebovalo hodinový zálohy a pokud ano, máme elektrocentrálu protože beztak ti to nevydrží běžet 8 hodin a když jo tak více méně za značkou investici do baterií který za cca 3 roky stejně vyhodíš jako u jakýkoliv běžný UPS nebo u DC zdroje takže prostě na houby.

Koupim bílou APC BACK UPS CS za směšný prachy a za 3 roky vyměnim baterii jako u všeho a hotovo. Neřešim proč nemůžu připojit 48V pojítko a novej switch kterej má jenom 230V a kolik mě budou stát meniče na požadovaný napětí.

Investice na bod 2500 až 3500,- s DPH podle typu UPSky a mikrobod (omnitik jako poe + 2x sektor + 1x směrovka) zazálohovanej na hodinu. Hotovo.

Jenomže tady nejde o tyhle směšný body, jde o body kde je 200W reálný odběr a to už je jiná liga takže existuje vůbec něco spolehlivého na větší baterii s výstupem na 230V? Koupili jsme intex, za 14 dní se dozvím že na hovno. Tak koupíme ten druhej co maji na discompu, jo zatim nám běží a pak zase někdo napíše že na hovno. Teď se ukáže novej a zase na hovno. Osobně na velký body používáme 2U rackový APCčka z aukra za pár kaček který nikdy nezklamaly a za 800,- se z číny koupí dohledová karta na ethernet a pořešeno. Orel005 by mohl vyprávět jaký to je když lehne 2x za tejden bod s 30 anténa na stožáru protože ty zdroje (intex, mhpower atd..) maji jednoduše řečeno kolísavou poruchovost. Jeden jede ok, druhej ne. Občas nestihnou ani přepnout a občas ani nezareagujou na přepnutí takže se pro jistotu vypnou.


Takže znova, je něco kloudnýho k čemu se připojí větší 12V baterie s výstupem na 230V a má to tak 1000w na výstupu? Dohled se dá spíchnou z lan controleru v3.0. Investice je tedy už docela vysoká.


No ještě že pan kolega Hapi není ředitel ČTÚ. To bysme museli všichni museli mít povinně i ty nejmenší body pro pár klientů na dědinách s příkonem 1kW a více a přípojka nejméně Alcomou 170M. A protože naštěstí není, tak jsem si skromně dovolil odhalit skutečnost, že existují i body menší, než ty jeho. Samozřejmě s Důrazným upozorněním, že mluvím za drobný segment. Mimochodem, to vlákno je o zařízení 300W, což znamená v reálu tak max. 200W. Dle mého ztráta na 1kW při 12V napájení musí být už jen z tohoto hlediska nezanedbatelná. A až přijdu na to, v čem je POE panel debilní, určitě se ozvu. Sice už čekám na několika místech skoro 6 let bez úspěchu, ale jsem trpělivý. mpcz, 12.oct.2018
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 11655
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 1 month ago

nepřekvapuje mě že sis celí článek nevzal do kontextu a že sis opět vybral jenom tobě příhodný věty. Psal sem tam i o malých bodech.

V čem je poe lišta na hovno?
- až jí celou naplníš tak to poznáš (aby vyselo 12 zařízeních na jednom vstupním jacku ... :-D )
- gigová verze stojí skoro jak půlka gigovýho poe switche
- neexistuje dohled nad poe, nemožnost restart, ne vždy člověk potřebuje ale hodí se
- dvě pozice v racku (pokud je potřeba víc napájecích úrovní tak další +1U)
- 2x víc přechodů na UTP (největší poruchovost, 100mbit verze šli, gigový byly náchylný)
- tuna práce na víc při výstavbě, prakticky půlka času strávená jenom nad tím vyrobit si krátký propojky

vzhledem k tomu že poe switche dneska stojí tolik kolik stojí, nemá poe lišta vůbec žádnej smysl. CRS112 POE i se zdrojem stojí směšný prachy a je to ještě v gigu.

Tvůj problém je že to bastlíš, asi na to máš čas. My na to už čas nemáme takže se koupí hotová věc. Na bastlení neni čas. Bastlení stojí čas a čas stojí peníze takže bastlení jsou vyhozený prachy. Naprostá většina toho co jsme dřív ubastlili skončilo tak že se to vzalo a hodilo do popelnice protože už se s tim nechce člověk zabejvat. No a taky jak píše drobicek.
Naposledy upravil(a) hapi dne 12 Oct 2018 13:18, celkem upraveno 1 x.
2 x

Uživatelský avatar
Myghael
Příspěvky: 1216
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod Myghael » 1 month ago

PoE panely jsme opustili už dávno, přesně z uvedených důvodů - žádný centrální dohled, nemožnost vzdáleného restartu (leda po celých modulech, a to už z toho mám pomalu draze zbastlený PoE switch), více přechodů v kabelech, více zabraného místa v racku. PoE switche máme všechny s DC vstupem, ty co maj více úrovní výstupního napětí mají i zvlášť vstupy pro napájení, takže zdroj je 24 nebo u větších bodů 48 V, k tomu měnič na další potřebné napětí, obvyklá konfigurace je jeden pro 24 nebo 48 V (na všech sitech skoro máme kominaci 24/48V) a druhý měnič na 230 V, pokud je na daném situ něco, co DC napájení nedodporuje (jedině x86 servery, a ty kolikrát dlouhodobě žerou DC napájení i když mají uvedeno AC).

A abych nebyl 100% off-topic, několik baterií a UPS MHPower máme, fungují výborně. Konkrétní typy se mi teď nechce dohledávat.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

mpcz
Příspěvky: 2281
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 1 month ago

OK, hned jsem klidnější. I když část z toho je pravda, ani jedna věc mě zatím za ty roky neomezila. Panel mám na svorky, ne na Jack. mpcz, 12.oct.2018
0 x

Uživatelský avatar
Myghael
Příspěvky: 1216
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod Myghael » 1 month ago

PoE panel mám tak akorát v dílně, když připravuju zařízení na nějaký bod. Ano, panel napájený jackem je jen k zlosti u větších (rozuměj více než tři-čtyři MK/UBNT hračky) odběrů, svorky tu použitelnost posunou dál. Gigabit také není problém, jen člověk nesmí použít nějaké laciné s**čky, u 100M to bylo dost jedno. Hlavně ten vzdálený dohled a místo v racku. :D
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

pgb
Příspěvky: 462
Registrován: 2 years ago

Příspěvekod pgb » 1 month ago

Poe panely jsme používali chvilku, bastlení nikdy více (hromada práce, časová úspora nula a to že to má o 20% lepší efektivitu oželím) . Dnes jedeme vše v gigu na poe switchích + dc napájení profi pojítek. Protože kvalitně monitorovat 4 baterky je opruz a drahý, tak používáme jednu/dvě baterky a měnič na 12V/24V=>230V. Udělá se k tomu kvalitní dohled a není problém. Malý site se snažíme dostat do následujícího tvaru:
- přívod elektřiny
- din lišta s jističema a relé a lan controllerem
- intex + baterie s výstupem do zásuvek na din liště
- lan controller na din + relé na monitorování napájení 230V, napětí baterek, dveří racku, teploty baterie
- jeden hlavní rozvodový router s OSPF MPLS/VPLS
- větev na 48V pro pojítka přes jističe
- poe switch
0 x

Uživatelský avatar
Gemb
Příspěvky: 1759
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Gemb » 1 month ago

Kazdy si robi tak ako povazuje za vhodne. Ale nemozem sa nezastavit nad jednou vecou. 1kw upska na 12vje uz sama o sebe chobotina. Ved si prepocitajte prud z baterky pri nominalnom napati a pri odpojovacom. Okrem toho tieto vsetky zalozne zdroje su tak na zalohovanie obehovych cerpadiel a tak. Pozrite si niekedy aj test. Intex vyzera fajn ale ked som videl test stacilo mi. Odpojuje baterku dakde okolo 10v a po odpojeni s tej baterky stale taha prud par A az po dajakych 9v. Spolahlivo to taku baterku casom zakiluje. Ked sa chcete ucit, tak sa ucte od mobilkarov. Zalohuju dccko. Preco asi....podla nazorov niektorych ludi tu na fore su potom vsetky produkty meanwellu, bke, imco, delta atd vlastne urcene na bastlenie a len upsky a zalozne zdroje na 230v su to spravne.
0 x

pgb
Příspěvky: 462
Registrován: 2 years ago

Příspěvekod pgb » 1 month ago

Proti plnému dcdc sítu nic nemám. Rád bych ho provozoval. Jde o to, že čtyři baterie jsou drahé, komplikované na monitoring jednotlivých baterií a zabírá to hodně místa v rozvaděči a na malém sítu si můžu dovolit tak 8-12U maximálně :(
0 x

mpcz
Příspěvky: 2281
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 1 month ago

pgb píše:Proti plnému dcdc sítu nic nemám. Rád bych ho provozoval. Jde o to, že čtyři baterie jsou drahé, komplikované na monitoring jednotlivých baterií a zabírá to hodně místa v rozvaděči a na malém sítu si můžu dovolit tak 8-12U maximálně :(

Nevím, jestli jsem tu tvou myšlenku pochopil správně, ale když složíš třeba 1 kWh z aku 12V a nebo z 4x 12V, to tě přijde skoro na stejno na váhu, cenu nebo skoro i rozměr nebo je v tom tak velký rozdíl? Krom toho, doufám, že sis povšiml toho údivu nad UPSkou 1kW s 12V AKU. A ušetříš balík na mědi, protože ty přívodní káble budou jak z tanku. (smajlík neumím) mpcz, 12.oct.2018
0 x

pgb
Příspěvky: 462
Registrován: 2 years ago

Příspěvekod pgb » 1 month ago

1kW mě nezajímá, většinou stavím kolem 100-200W. Psal jsem malý site .... V rozměru a váze velký rozdíl není. Cena bývá lepší u jedné baterie ale ne moc výrazně, největší rozdíly jsou při výměnách, manipulaci, sestavování, náchylnosti na poškození baterie a to nejdůležitější - v monitoringu.
0 x

mpcz
Příspěvky: 2281
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 1 month ago

pgb píše:1kW mě nezajímá, většinou stavím kolem 100-200W. Psal jsem malý site .... V rozměru a váze velký rozdíl není. Cena bývá lepší u jedné baterie ale ne moc výrazně, největší rozdíly jsou při výměnách, manipulaci, sestavování, náchylnosti na poškození baterie a to nejdůležitější - v monitoringu.

No pokud se čílíš, tak se nečil. To kroucení hlavou nad 1 kW při 12V patřilo někomu jinému. mpcz, 12.10.2018
0 x

whef
Příspěvky: 846
Registrován: 11 years ago

Příspěvekod whef » 1 month ago

Souhlasím s Hapim, taky máme na větších sitech radši 220V a různá zařízení, na různá napětí. Pokud bych to předělával a měl na to peníze, tak bych celou sít, předělal na 48V a 24V nebo jen 48V a step down měniče na naše hobby mikrotiky.
Většinu sitů bych elegantně vyřešil třeba zdroji od Imco Power, nebo profi 48V zdroji v redudanci, ale to už se dostáváme do profi telco.
Jinak nevím co je špatného na poe lištách, není to ideální, líbily by se mi třeba v rozvaděči taky ty moduly napáječů od Imca, ale zas to je všechno o penězích. Restartovat zařízení nepotřebuju, už několik let nevím o zařízení, který by se seklo kvůli napájení, pokud je tam průmyslový zdroj třeba MW, i když tu na něj někdo nadává. Jinak podobné zařízení máme na jednom bodě, zatím OK.
0 x


Zpět na „Nezařazené“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: hapi a 8 hostů