Nefunkční USB port na RB751G-2HnD

Návody a problémy s konfigurací.
zabak
Příspěvky: 9
Registrován: 4 months ago

Nefunkční USB port na RB751G-2HnD

Příspěvekod zabak » 4 months ago

Zdravím všechny,
dříve jsem na RB751G-2HnD používal USB flash disk (hoooodně dávno), pak jsem ho nevyužíval a nakonec jsem ho odpojil. Dnes jsem pocítil potřebu opět připojit flash disk do USB, ale on se v Mikrotiku nijak nezobrazí. Nevíte v čem je problém? Používám RouterOS v6.42.3.
Myslíte, že by přes toto USB šlo připojit nějaké udělátko typu ESP8266 a nápájet ho z routru?
Děkuji za odpovědi.
0 x

puchnar
Příspěvky: 119
Registrován: 2 years ago

Příspěvekod puchnar » 4 months ago

Doporučuji přesunout do správné kategorie :D
Jinak já například z USB na tomto routeru tahám 0,5A (limit portu) a pohoda :D
0 x

Uživatelský avatar
Myghael
Příspěvky: 1220
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod Myghael » 4 months ago

Nevím jak tady, ale já třeba z USB portu na RB951G-2HnD krmím Raspberry Pi 3B s několika připojenými senzory a dalším harampádím (meteostanice s LCD bez podsvitu) a běží to už rok bez záseku, tedy krom restartů při upgradech toho mikrotiku. Jedno téměř identické provedení mám s raspi 2B a RB433UAH, taktéž bez problému. Aktuálně používám RouterOS 6.42.6, na obou zmíněných. Zkus připojit něco jiného, třeba jiný flashdisk. Naformátováno máš předpokládám správně? (viz. wiki mikrotiku).
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

zabak
Příspěvky: 9
Registrován: 4 months ago

Příspěvekod zabak » 4 months ago

Děkuji za odpovědi. Tak jsem zkoušel jinou flasku a nic. Zkusil jsem i RPi, telefon, náramek, ale zdá se, že ani jedno z těchto zařízení není z Mikrotiku napájeno. Je možné, že je v konfiguraci USB port vypnutý. Nebo je nastaven v nějakém špatném režimu?
Co si o tom myslíte?
0 x

Martin63
Příspěvky: 85
Registrován: 4 years ago

Příspěvekod Martin63 » 1 month ago

Zdravím Vás pane učiteli,
jedno RB751G-2HnD mám zrovna doma pod stolem a USB mi normálně jede. Zkoušel jsem ho i vyresetovat do továrního nastavení a USB port je napájen stále. Mám v něm ale již historickou verzi RouterOS 6.18. Slouží mi jen jako switch za NATem a funguje, tak verzi neřeším.

Zkusil bych reset do továrního nastavení a "jen na zkoušku" downgrade na starší verzi RouterOS. Pokud to nepomůže, tak je RB zřejmě vadné.
0 x

zabak
Příspěvky: 9
Registrován: 4 months ago

Příspěvekod zabak » 1 month ago

Zdravím,
resetování proběhlo, to bylo to první :-). Změna žádná. Starší verzi tam dávat nechci, je to vystavené do světa a z bezpečnostních důvodů to není dobrý nápad. Počkám na další verzi nebo zainvestuji do nového :-(.
Děkuji za odpověď.
0 x

Martin63
Příspěvky: 85
Registrován: 4 years ago

Příspěvekod Martin63 » 1 month ago

Já bych tam vrazil starší verzi 6.18 už jen pro klid duše. :grin: Následně bych zkusil USB a pak tam zase vrátil tu nejnovější verzi.
Také může být chyba třeba jen v nejnovějších verzích. Kdyby to náhodou jelo na té historické 6.18, tak bych zkusil downgrade do verze 6.42.1, tím se nic nezkazí, neboť ta je již zabezpečená minimálně stejně dobře jako verze vyšší.
(Na druhou stranu tuším, že alespoň napájení USB má fungovat za všech okolností). Tak uvidíte...
0 x


Zpět na „Konfigurace“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů