upgrade z 5.xx na 6.xx

Návody a problémy s konfigurací.
mpcz
Příspěvky: 2033
Registrován: 12 years ago

Re: upgrade z 5.xx na 6.xx

Příspěvekod mpcz » 2 days ago

hapi píše:a/ mikrotik neni automatická věc, všechno je na userouvy a proto takovým lidem jako ty nepatří do rukou.

b/ protože sis začal hrát s mikrotikem až teď tak se potýkáš s něčim co už někdo řešil dávno a ví se že napsat si script kterej zjistí rozdílnost verzí a provede upgrade a následný restart je špatná, moc špatná věc protože když se náhodou neupgradne což se hodně stávalo a tak zařízení skončí ve restartovací smyčce. Podle mě udělaly správně že volbu nechaly na userovy a prakticky kdo udržuje sít upgradovanou tak maximálně jednu verzi zpět což je daleko lepší než kdyby se na to sralo totálně.

c/ plejtváš časem, pokud máš problém, mikrotik má support a forum. Chápu že člověk jako ty nepoužije ani google kam stačí napsat magická slova jako "mikrotik routerboard auto-upgrade" a ty voeee, hned druhej odkaz po wikině je link na mikrotik forum kde je podstatná část vysvětlena.

Takže kurva, přestaň plejtvat časem na píčoviny. Do teď si na upgrade biosu sral. To že tobě neni něco jasné neni vůbec žádná novinka.

Marně hledám jedinou užitečnou informaci se vztahem k řešenému problému. Jako obvykle: kromě invektiv, sprostých slov a příšerných pravopisných chyb nic, co by přinášelo jakýkoliv posun. mpcz, 12.aug.2018
0 x

mpcz
Příspěvky: 2033
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 2 days ago

pgb píše:Použij volbu B) .... pár řádek kódu není problém a budeš nad tím mít kontrolu. Žádný problém.

OK, ani jiná možnost ani není, že. Ten Sergejův (polo)automat mě zklamal. S těmi pár řádky kódu jsem sice tak jako tak zpočátku počítal, pak jsem měl radost, že si tuhle část zjednoduším a teď tedy znovu do toho. Úplně jednoduché to zas není, ty restarty se musí řešit schedulerem, což trošku vadí strojům bez synchronního time(), ale když jsem se prokousal tím prvním restartem, tak to asi dopadne dobře i zde. Jedeme dál ... mpcz, 12.aug.2018
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 11291
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 2 days ago

Myghael píše:mpcz: Co pořád řešíš, prosímtě? Nevím, co je ten tvůj "upgradovací kombajn", no můj skript dělá přesně to, co kolega hapi nedoporučuje, totiž zjistí rozdílnost verzí a provede upgrade. Byl jsem totiž líný číst to fórum, tak jsem se na celý autoupgrade vys*al a řeším si to sám. Bootovací smyčka nemá ani jak trvat moc dlouho, pokud neproběhne upgrade firmwaru, skript dané zařízení vyřadí ze svého seznamu a přesune do seznamu zařízení, kde nastal nějaký problém, ten je součástí finální zprávy o běhu a zbytek potom ráno pořeší dohled. Jasné jak facka, chtělo by se říct. Smyslem mého výlevu je, je určitě potřeba po každém upgradu RouterOS upgradovat i BIOS (pokud s dotyčnou verzí RouterOS přichází i nová verze BIOSu, což u větve current, kde číslování verzí biosu sjednotili s číslováním verzí routeros, je pokaždé), a je více cest, jak to zautomatizovat. Auto upgrade v RouterOS je fajn, pokud ti tak jako mě z jakékoliv objektivního nebo subjektivního důvodu nevyhovuje, jsou tu i jiné možnosti.


nemluvim o vzdálenym ovládání rebootu, mluvim o scriptu ve scheduleru kterej se spustí po startu a upgradne bios a restartuje. Pak ke smyčce v nějakých případech dojde a o tom i mluví mikrotik a proto to tam nedaly už prostě z historických důvodů protože k problémům docházelo už dřív. To že si to ošéfuješ vzdáleně je něco jinýho.
0 x

Uživatelský avatar
Myghael
Příspěvky: 1034
Registrován: 6 years ago

Příspěvekod Myghael » 2 days ago

Pokud chceš na těch mikroticích něco plánovat schedulerem, silně doporučuji používat NTP. Nemusíš u něj téct radostí z odchylky 0,01 sekundy proti atomovým hodinám, skvěle ti poslouží k tomu, aby všechna tvá zařízení měla stejný čas, pokud možno přesný (aspoň +- 5 sekund). Použití scheduleru se ti tím zjednodušší, alespoň mě to tedy pomohlo. Jeho nastavení je velmi prosté, System -> SNTP client, stačí napsat adresu NTP serveru a kliknout na Enabled nahoře. Pokud toho nemáš moc, můžeš použít veřejný, třeba český tak.cesnet.cz, pokud máš větší síť (tak 1000 zařízení a více), pak už je lepší nějaký NTP server. Průmyslové hodiny jsou fajn, ale bez těch se nejspíše snadno obejdeš, protože dostatečně použitelný NTP server má v sobě i RouterOS. Na některém mikrotiku někde na páteři (ať už na nějakém routeru, nebo si na to vyhradíš nějaký RB411) ho spustíš a všechny ostatní zařízení ukážeš na něj, on sám si může ten čas klidně brát z toho veřejného NTP serveru.

hapi píše:nemluvim o vzdálenym ovládání rebootu, mluvim o scriptu ve scheduleru kterej se spustí po startu a upgradne bios a restartuje. Pak ke smyčce v nějakých případech dojde a o tom i mluví mikrotik a proto to tam nedaly už prostě z historických důvodů protože k problémům docházelo už dřív. To že si to ošéfuješ vzdáleně je něco jinýho.


Ok, to beru.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

mpcz
Příspěvky: 2033
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 2 days ago

Tak aut. upgrade biosu po upgrade ROS nebyl zas tak velký problém, takže prosím dotaz: jak se dá nejrychleji a nejjednodušeji downgradovat bios (za účelem testování?). Netinstal mi moc nepasuje. Děkuji, mpcz, 12.aug.2018
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 11291
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 2 days ago

kdyby si nad tim 10 sekund přemejšlel tak už si na to přišel.
1 x

mpcz
Příspěvky: 2033
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 2 days ago

Už přemýšlím déle a mám několik nápadů. Bohužel není z toho jasné, jestli je to nejjednodušší a nejrychlejší postup. Navíc při nich dochází k operaci, kterou Sergej nazývá "upgrade" a dělá to ve skutečnosti "downgrade" ... Tak proto jsem se ptal. mpcz, 12.aug.2018
0 x

kadlcikales
Příspěvky: 71
Registrován: 2 years ago
Bydliště: Zlín , Otrokovice , Kroměříž
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kadlcikales » 2 days ago

mpcz píše:Už přemýšlím déle a mám několik nápadů. Bohužel není z toho jasné, jestli je to nejjednodušší a nejrychlejší postup. Navíc při nich dochází k operaci, kterou Sergej nazývá "upgrade" a dělá to ve skutečnosti "downgrade" ... Tak proto jsem se ptal. mpcz, 12.aug.2018


Tak když se vám to nelíbí tak bych to nahrával po serialu pěkně postaru https://wiki.mikrotik.com/wiki/RouterBO ... er_upgrade , tahle metoda funguje vždy :D zbytečné slovíčkaření a vytváření zbytečných problémů ......
0 x

the.max
Příspěvky: 949
Registrován: 10 years ago
Bydliště: Sudetten land
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod the.max » 2 days ago

Nechci se mpcz zastávat, ale jak to dostaneš do 711 a novějších desek?u
0 x
Vysoce odborných omylů se dopouští jen specialisté.

Jednou jsem se dotkl ukazováčkem UBNT a slezl mi z něho nehet. Od té doby na UBNT nesahám.

kadlcikales
Příspěvky: 71
Registrován: 2 years ago
Bydliště: Zlín , Otrokovice , Kroměříž
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kadlcikales » 2 days ago

the.max píše:Nechci se mpcz zastávat, ale jak to dostaneš do 711 a novějších desek?u


Pokud to nemá serial tak nijak, to je nadmíru jasné.... to bylo jen takové malé rýpnutí do mpcz
0 x

Uživatelský avatar
Myghael
Příspěvky: 1034
Registrován: 6 years ago

Příspěvekod Myghael » 2 days ago

the.max píše:Nechci se mpcz zastávat, ale jak to dostaneš do 711 a novějších desek?u


JTAG? :D

Čistý ISPík kterého zajímá jenom aby to dělalo "pitomé rádio" se s něčím takovým babrat nebude, ale pokud jde o nějaké testování v dílně / labu, pak je JTAG snadný, tedy alespoň relativně.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

mpcz
Příspěvky: 2033
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 2 days ago

Možná kolega Hapi zná lepší a jednodušší variantu, zatím ke štěstí postačilo (standardní operace):
- downgrade ROS z 6.42.5 na 6.35
- upgrade (=downgrade) biosu, = vyřešeno. Vše funguje, jak je v tuto chvíli třeba. mpcz, 12.aug.2018
Naposledy upravil(a) mpcz dne 12 Aug 2018 18:06, celkem upraveno 1 x.
0 x

kadlcikales
Příspěvky: 71
Registrován: 2 years ago
Bydliště: Zlín , Otrokovice , Kroměříž
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kadlcikales » 2 days ago

Myghael píše:
the.max píše:Nechci se mpcz zastávat, ale jak to dostaneš do 711 a novějších desek?u


JTAG? :D

Čistý ISPík kterého zajímá jenom aby to dělalo "pitomé rádio" se s něčím takovým babrat nebude, ale pokud jde o nějaké testování v dílně / labu, pak je JTAG snadný, tedy alespoň relativně.


Já dříve používal unart ale ten už je nějaký pátek zablokovaný v routerboot ... Což je škoda..
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 11291
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 2 days ago

mpcz píše:Možná kolega Hapi zná lepší a jednodušší variantu, zatím ke štěstí postačilo (standardní operace):
- downgrade ROS z 6.42.5 na 6.35
- upgrade (=downgrade) biosu, = vyřešeno. Vše funguje, jak je v tuto chvíli třeba. mpcz, 12.aug.2018


takže si na to přišel co? vzhledem k tomu že nejsou stažitelný biosy tak je to jediná cesta.
0 x


Zpět na „Konfigurace“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Majestic-12 [Bot] a 5 hostů