Aktualizace router OS

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
tomash
Příspěvky: 13
Registrován: 4 years ago

Aktualizace router OS

Příspěvekod tomash » 2 weeks ago

Ahoj
Vyskytl se mi problém s aktualizací MKT. konkrétně u verze mipsbe po nahrání aktualizačního souboru a restartu mikrotik už nenaběhne a neustále dokola se restartuje. ( stalo se mi to u RB433, 433AH, LHG 5)
Nikdy před tím se mi to nestalo.
Poradí někdo čím to je a jak takto nefunkční MKT oživit?
0 x

fuzzy
Příspěvky: 2
Registrován: 1 year ago

Příspěvekod fuzzy » 2 weeks ago

Také se mi stalo při aktualizace SXT z verze 5.26 na 6.42.3, zatím jsem neřešil jak zprovoznit...
0 x

mrazek609
Příspěvky: 154
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod mrazek609 » 2 weeks ago

0 x

dagus
Příspěvky: 979
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod dagus » 2 weeks ago

Jinaak opravdu z 5.26 skočit rovnou na aktualní je bláznovství. Mezi tím byla dvakrát změna wireless balíčků a pak to vypadá jak to vypadá. Držet si bugfix a upgradovat. Jiná rada není. Když už si to rozchrujete, tak netinstall.
1 x

Magic
Příspěvky: 59
Registrován: 12 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Magic » 2 weeks ago

Pokud už je potřeba skočit z verze 5.26, tak nejdříve náhraju verzi 6.33. Myslím, že problém je ve FW BIOSu, který je na poslední verzi příliš starý. Jinak nezbývá nic jiného než netinstall.
1 x

mpcz
Příspěvky: 1888
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 2 weeks ago

dagus píše:Jinaak opravdu z 5.26 skočit rovnou na aktualní je bláznovství. Mezi tím byla dvakrát změna wireless balíčků a pak to vypadá jak to vypadá. Držet si bugfix a upgradovat. Jiná rada není. Když už si to rozchrujete, tak netinstall.

Bláznovství koho? Třeba majitele obchůdku, který má RB na ovládání závory do dvorku a jen náhodou se v hospodě doslechl o několika dírách v Mikrotiku a doporučovaným postupem (upgraduj na 6.42.1 a změň heslo) si "zničil" RB?
A jinak - jaký je problém upravit ROS tak, aby si kontroloval kompatibilní verzi ROS ze které chceme upgradovat a případně se ohradil? mpcz, 6.jun.2018
0 x

dagus
Příspěvky: 979
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod dagus » 2 weeks ago

Mikrotik to už jednou v nějakém change logu myslím psal, že doporučuje nějakou verzi a pak dál. Neznalost neomlouvá sorry, to je jen výmluva. Mikrotik v tomto není sám, skok přes moc verzí není vždy podporován a taky ne vždy blokován. Navíc na krabicích je napsané, aby se používal novej ros.
1 x

mpcz
Příspěvky: 1888
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 2 weeks ago

Ano myslíš to dobře, ale ty argumenty jsou dost napadnutelné :
1/ pokud si někdo myslí, že si každý čte (někdy hodně sáhodlouhé) changelogy při snídani, tak to je na omylu. Sám si možná nevzpomeneš, kde to bylo a co tam přesně bylo.
2/ "skok přes moc verzí" - kolik to asi tak je? 5, deset, sto nebo kolik? Kdo to ví? Nebylo by to lepší vyřešit jednou pro Vždy a pro Všechny pár řádky v SW ROS, než tady bránit nesmyslné řešení alibistickým prohlášením? Asi ne, když výrobce SW nekoná.
3/ "Navíc na krabicích je napsané, aby se používal novej ros." Tím chceš řící co? Že ten zelinář si před pěti lety toto měl přečíst? A i kdyby, udělal by upgrade a co pak těch dalších pět let? Dle mého odhadu je časový úsek mezi verzí s dírou a (možná) bez díry dost krátké, abychom mohli s čistým svědomím někoho kritizovat, zvláště ty zelináře (= totálně NE IT).
Zajímalo by mě, co bys takovým poradil dnes. Že by měli každý měsíc volat externího technika , aby jim provedl upgrade? Jejich reakci si dovedu představit. mpcz, 8.jun.2018
0 x

dagus
Příspěvky: 979
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod dagus » 1 week ago

Takhle to přece nejde brát, výrobce přece nemůže za to, že zelinář je negramot. Každej ma dělat čemu rozumí, pokud tomu nerozumí, ma to nechat na ex firmě. Bohužel v Čechách se každej sere do všeho sám, protože si to vygooglí a pak se diví, že to nezvládl a brečí na výrobce. Neobhajuji výrobce, ale mluvíte, jak kdyby 6.42.3 s každým upgradem vždy skončil netinstalem. To NENÍ pravda a tedy je to problém uživatele. Max by mohli napsat do change logu nejprve instalujte 6.33, ale pak by přišel zelinář s 4.17 a brečel, že to nejde a že si change log nepřečetl. Když si můžu change log číst já, tak může každý kdo mu to spravuje. Pokud si to spravuje sám, tak ať si sype popel na hlavu sám. Bohužel ale třeba v tplinku je třeba taky řešit revizi hw a pokud to znefunkčníš je to tvůj problém. Nechápu to nekonečné hájení uživatele.
1 x

Uživatelský avatar
Fang
Příspěvky: 82
Registrován: 12 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Fang » 1 week ago

1/ To je hlavní rozdíl mezi lidmi co si říkají "profesionálové" a "amatéři", já je třeba čtu a za profesionála bych se příliš nepovažoval sic MK a jejich produkty používám od verze RoS 2.10 ale žádnou certifikaci na to nemám. Třeba tím, že je budeš číst tak si vzpomeneš, že tam někde taková poznámka byla a to už stačí jako zarážka k tomu aby sis to v changelogu dohledal.
2/ Pár řádky by to šlo ale proč to výrobce neudělá? Protože je to funkce která by se mohla v průběhu vývoje rozbít a kterou by někdo musel udržovat a testovat což vzhledem k tomu jaké závažnější chyby RoS má mi přijde jako minoritní problém. Kromě toho výrobce počítá že jeho SW i HW nebudou obsluhovat úplní amatéři ale lidé co o tom něco ví stejné to je případe dalších vendorů jako Juniper, Cisco, Fortinet atd..
3) Ano je to na krabicích napsané už roky a hádej proč - i support všude píše "používejte poslední verzi RoS (bugfix nebo stable) jinak se s vámi nebudeme bavit" ten důvod je zřejmý, v nových verzích mohou být fixy na problémy na které nikdo nenarazil a byly opraveny. V changelogu se nepíše do detailu úplně všechno. A opět se vracím na začátek, MK nejsou produkty které by měl používat neznalý uživatel.
Že by měli každý měsíc volat externího technika, aby jim provedl upgrade? Jejich reakci si dovedu představit.

Ano přesně tak, všechno něco stojí a pokud to nechtějí platit? Jo holt smůla pak musí počítat s tím že si to takhle můžou rozbít.
1 x

mpcz
Příspěvky: 1888
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 1 week ago

to Dagus: Tak to se omlouvám, kde to píši, že každý upgrade skončí netinstalem? Hned to opravím. To si totiž nemyslím. Ale zase na druhou stránku i těch pár kusů, kam jsem musel jet osobně (zbytečně), mě pěkně vytočilo.
Ta diskuze nikam smysluplně nevede, každý nechť si myslím svoje. Já mám názor takový: výrobce by měl zabudovat do procesu upgrade kontrolu a na kombinaci, která nutně povede ke zbytečnému výjezdu upozornit hláškou. Není to určitě nic složitého, náklady žádné, čas úpravy minimální, Všichni spokojení a my jsem mohli ten čas věnovat skutečným problémům, které se na nás hrnou. mpcz, 9.jun.2018
0 x

dagus
Příspěvky: 979
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod dagus » 1 week ago

Nemyslel jsem tebe, nebuď stahovačný a nechytej za slova. Věřím že člověk jsko ty ví za jaké verze na jakou verzi je to ještě ok. Myslel jsem lidi, kteří si to rozchrujou a pak brečí po fórech. Je fakt, že dál je to zbytečná diskuze, respektive bychom se pak mohli zaobírat kdo teda všechno tuhle funkci nemá, kterou by jsi rád viděl (asi každej). Ale brečet nad tím nemá smysl. Plivat na výrobce, ale take nemá smysl. Tvůj biznis je že tomu rozumíš, takže ačkoliv to nyní je k nasr..., že je s tím taková práce a každý netinstall je k naštvání, tak v budoucnu bude někdo rád a mile zaplatí, aby jsi takovému zelináři opravil ten jeho kousek HW. Víc to asi nemá smysl řešit.
0 x

mpcz
Příspěvky: 1888
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 1 week ago

To Fang: ta tvoje představa, že by měl každý obyčejný uživatel volat profesionála na provedení upgrade v periodě měsíců se míjí s realitou. Jen pro představu: nejedná se jen o Mikrotik, ale o tisíce dalších obyčejných strojků. Seznam ve vedlejším vlákně. Myšlenka, že každý dá tak cca 500-700,- Kč za výjezd/upgrade, které provede externí technik, mě přijde až úsměvná. V praxi by to mohlo znamenat pro každého amatéra tisícové náklady. To si nedovedu představit. Pro tebe samozřejmě příjemný příjem, to ano.
Já mám názor takový: výrobce by měl zabudovat do procesu upgrade kontrolu a na kombinaci, která nutně povede ke zbytečnému výjezdu upozornit hláškou. Není to určitě nic složitého, náklady žádné, čas úpravy minimální, Všichni spokojení a my jsem mohli ten čas věnovat skutečným problémům, které se na nás hrnou. mpcz, 9.jun.2018
Naposledy upravil(a) mpcz dne 09 Jun 2018 12:27, celkem upraveno 1 x.
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 11099
Registrován: 10 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 1 week ago

Není problém přece upgradnout z 5.26 na poslední stable. V čem je problém? Důležitý je mít před upgradem poslední bios. Tam byly úpravy file sytému a starý biosy nový FS neumí. Pokud upgrade neproběhnul, hledej problém jinde. Špatný napájení, starej vysloužilej board atd..
1 x

mpcz
Příspěvky: 1888
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 1 week ago

Zdravím, je to jak píši stále dokolečka. A pan kolega Hapi patří k těm, to je samozřejmě známo, kteří ty changelogy čtou a studují velmi systematicky. Ovšem jsou i lidé s větší periodou sledování nebo žádnou. Třeba by bylo zajímavé vyzkoušet, co udělá automatický upgrade od Mikrotiku. Dle informací od kolegů byla takto havárie nejčastější. Pořeší to nějak automaticky tu nekompatibilitu? To bych samozřejmě očekával.
A s tím biosem: dá se provádět tak, že se při upgrade současně upgraduje FRMW i bios a pak restart? Nebo to vyžaduje přesný=jiný postup? Vyzkoušel jsem to i to a přesto došlo někdy k havárce. SXT bylo 2 roky staré a zdroj v pořádku, tam bych to nehledal. Díky, mpcz, 9.jun.2018
0 x


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 hostů