IPv6 od O2

Návody a problémy s konfigurací.
Pepa95
Příspěvky: 4
Registrován: 4 years ago

IPv6 od O2

Příspěvekod Pepa95 » 8 months ago

Ahoj,
řeším následující situaci. Mám Huawei EchoLife HG622u který je v bridge modu a za ním RB951G-2HnD, který vytáčí.

V IPv6 jsem si zapnul DHCP klienta a vyžádal prefix, pak jsem si v Address listu přidal novou IP ::/64 na interface pro LAN a takto to dopadlo. Pokud vlezu na mojeip.cz vidím, že používám IPv6 adresu. Pokud vlezu na ipv6test.google.com vidím, že používám IPv6. Pokud ale chci otevřít nic.cz, nix.cz, seznam.cz tak se mi nic nenačte.

Z Mikrotiku dokážu na IPv6 pingnout, z PC už ne.

Kde by prosím mohl být problém?
0 x

sutrus
Příspěvky: 60
Registrován: 11 months ago

Příspěvekod sutrus » 8 months ago

Dle mého ta adresa není OK.
IPv6 adresy řeba takto: TVUJ_PREFIX:1::1/64
Nikde také nezmiňuješ jak máš nastavena Routa.
Routovat třeba takto ::0/64
0 x

Pepa95
Příspěvky: 4
Registrován: 4 years ago

Příspěvekod Pepa95 » 8 months ago

Ahoj,
moc díky za odpověď, :1::1/64 mi Mikrotik z nějakého důvodu nechce vzít vzal mi ::1:1/64.

Pro jistotu přidávám screenshot.
https://drive.google.com/file/d/1X-G00R ... sp=sharing
0 x

disk
Příspěvky: 305
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod disk » 8 months ago

Pouzival jsem take ipv6 od o2, ale na dsl linkach kazdy mesic nejaky vypadek. Nespolehliva sluzba, musel jsem to vypnout.
0 x

Uživatelský avatar
TTcko
Příspěvky: 466
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod TTcko » 7 months ago

dej adresu ::1/64
0 x

Pepa95
Příspěvky: 4
Registrován: 4 years ago

Příspěvekod Pepa95 » 7 months ago

Ahoj,
IP jsem změnil, bohužel problém zatím dále přetrvává. V tuto chvíli už ani na www.mojeip.cz nevidím IPv6 adresu.
0 x

Uživatelský avatar
TTcko
Příspěvky: 466
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod TTcko » 7 months ago

moc se nelibi ze mas aktivni route na ::/0 jen pres rozhrani, me by se vic libila ta link-local adresa
0 x

rsaf
Příspěvky: 875
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod rsaf » 7 months ago

Problém bude někde jinde. Pokud mojeip.cz a ipv6test.google.com napíšou, že IPv6 je, ale pak nefungují jiné weby... tak je to divné. Co výpis IP konfigurace na PC - vzalo si adresu ze správného rozsahu? Co říká šestkový traceroute?
0 x

sutrus
Příspěvky: 60
Registrován: 11 months ago

Příspěvekod sutrus » 7 months ago

Pepa95 píše:Ahoj,
moc díky za odpověď, :1::1/64 mi Mikrotik z nějakého důvodu nechce vzít vzal mi ::1:1/64.

Pro jistotu přidávám screenshot.
https://drive.google.com/file/d/1X-G00R ... sp=sharing

Podle obrázků nejsou OK routa.
V DHCPv6 clientu bych vypnul přidělování defaultní routa(add default route) a nastavil pouze:
::0/64 pppoe-out
PREFIX/64 bridge-local
Jsou to první a poslední routa na obrázku.

Pro jistotu restart mikrotiku a zkontrolovat přidělenou ipv6 adresu PC.
Jak je nastavený IPv6 firewall?
0 x

zajdee
Příspěvky: 168
Registrován: 9 years ago
antispam: Ano

Příspěvekod zajdee » 7 months ago

::0/64 je nesmyslna routa.
Pokud natavovat rucne, tak ::0/0 je spravne.
Traceroute z PC tu porad chybi.
Je v nastaveni Address pro bridge-local v Routerosu zaskrtnuto Advertise?
Hodne by pomohly i screenshoty rout, adres ze stavu, kdy je pppoe zakazano - pak uvidime, co je kde nastaveno manualne.

Tady https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=125193 radi zapnout prijem route-advertisements (pak se objevi IPv6 adresa i na PPPoE rozhrani) a vypnout konfiguraci default route z DHCPv6 (uz tu psal i predrecnik).
1 x

misif
Příspěvky: 18
Registrován: 6 years ago

Příspěvekod misif » 7 months ago

Úplně z jiného soudku, žádný routing, mohlo by se jednat o problém s velikostí MTU, např. v tom tunelu.
Vraťte to do stavu, kdy Vám fungoval ping a zkuste si pingat různou velikostí až do 1452, pokud 1452 neprochází, je jasné, proč některé weby nejdou vůbec, nebo napůl.

M.
0 x

sutrus
Příspěvky: 60
Registrován: 11 months ago

Příspěvekod sutrus » 7 months ago

zajdee píše:::0/64 je nesmyslna routa.
Pokud natavovat rucne, tak ::0/0 je spravne.
Traceroute z PC tu porad chybi.
Je v nastaveni Address pro bridge-local v Routerosu zaskrtnuto Advertise?
Hodne by pomohly i screenshoty rout, adres ze stavu, kdy je pppoe zakazano - pak uvidime, co je kde nastaveno manualne.

Tady https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=125193 radi zapnout prijem route-advertisements (pak se objevi IPv6 adresa i na PPPoE rozhrani) a vypnout konfiguraci default route z DHCPv6 (uz tu psal i predrecnik).

No jasně, moje chyba, už blbnu. Zprávně je ::0/0
Pokud koukneš na obrázky tak tam u ip adresy pro bridge advertise je yes a všechna modrá routa nejsou zprávně.
0 x

zubozrout
Příspěvky: 1
Registrován: 1 month ago

Příspěvekod zubozrout » 1 month ago

Dobrý den,
mám úplně stejný problém a doposud jsem nebyl schopen nalézt funkční řešení.

Snažím se do VDSL O2 připojit s modemem TP-Link TD-W9980B. IPv4 zvládá v pohodě, u IPv6 se mi děje přesně to, co tady popisuje zakladatel vlákna, tj. nějaké weby mi fungují, třeba google.com, a nějaké ne, například zmíněný cz.nic:

Kód: Vybrat vše

wget google.com
--2018-10-16 17:05:30--  http://google.com/
Překládám google.com (google.com)… 2a00:1450:4014:80c::200e, 172.217.23.206
Navazuje se spojení s google.com (google.com)|2a00:1450:4014:80c::200e|:80… spojeno.
HTTP požadavek odeslán, program čeká na odpověď… 301 Moved Permanently
Přesměrováno na: http://www.google.com/ [následuji]
--2018-10-16 17:05:30--  http://www.google.com/
Překládám www.google.com (www.google.com)… 2a00:1450:4014:80c::2004, 216.58.201.68
Navazuje se spojení s www.google.com (www.google.com)|2a00:1450:4014:80c::2004|:80… spojeno.
HTTP požadavek odeslán, program čeká na odpověď… 200 OK
Délka: neudáno [text/html]
Ukládám do: „index.html“

index.html              [ <=>                ]  12,31K  --.-KB/s    za 0,009s 

2018-10-16 17:05:30 (1,29 MB/s) – „index.html“ uložen [12602]


Adresa CZ.NIC se se sice resolvne, ale to je tak asi všechno:

Kód: Vybrat vše

wget https://www.nic.cz/--2018-10-15 14:29:13--  https://www.nic.cz/Překládám www.nic.cz (www.nic.cz)… 2001:1488:0:3::2, 217.31.205.50Navazuje se spojení s www.nic.cz (www.nic.cz)|2001:1488:0:3::2|:443… spojeno.


V nastavení routeru mám několik možností, ale buď specifikuji IPV6 adresu ručně, nebo použiji SLAAC autoconnect (DHCPv6 nefunguje). Aktuálně jsem vykuchal to, co mi předhodil SLAAC, a mám to nastaveno ručně, ale je to jedno.

Bohužel jsem absolutně nedokázal přijít na to, co se uvnitř děje, a jediný workaround je IPv6 zakázat, protože v opačném případě mi "půlka internetu" nefunguje.

Zde je moje nastavení: http://zubozrout.cz/data/o2-ipv6.png
Díky za jakoukoliv radu.
0 x


Zpět na „Konfigurace“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů