Přenos konfigurace RB na jiný

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
cerva
Příspěvky: 234
Registrován: 4 years ago

Re: Přenos konfigurace RB na jiný

Příspěvekod cerva » 2 months ago

sacnok píše:Nikdy jsem to nezkoumal, když se udělá / export compact tak je Mikrotik tak chytrý, že to vyexportuje tak, že
když udělám import shora dolů, tak budou na sebe věci navazovat?

Ano, konfigurace na sebe navazuje, často jde použít přímo "import cfg.rsc" (pokud neexportuje nesmysly jako např l2mtu)
0 x

mpcz
Příspěvky: 2506
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 2 months ago

Tak po delším boji jsem zjistil, že problém se zatuháváním (někdy dokonce nutný Netinstall) při import obsah.rsc do 1009ky není ani tak způsoben obsahem, jako délkou toho souboru. Při použití systému postupného půlení intervalu (=souboru) jsem dospěl k místu, po které to ještě CCRko zhltne, přidání další řádky způsobí zátuh. Přehození/záměna toho řádku dopředu nepomohlo, je to asi délkou toho importovaného souboru. Může to být samozřejmě mylný závěr, ale: neví někdo něco o délkovém omezení souboru .rsc při importu? To, že to rozkouskuji samozřejmě zkusím, ale je to práce navíc. Děkuji, mpcz, 14jan2019
0 x

Uživatelský avatar
Myghael
Příspěvky: 1286
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod Myghael » 2 months ago

Těžko říct, jelikož to obvykle dělám Ctrl+C / Ctrl+V směrem terminál -> text -> terminál, tak mě spíše omezuje kapacita bufferu v terminálu ve winboxu. :D A hlavně také konfiguraci většinou vkládám po nějakých logických částech.
1 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

Cheprer
Příspěvky: 937
Registrován: 8 years ago
antispam: Ano
Bydliště: Olomouc a okoli

Příspěvekod Cheprer » 2 months ago

Též se přidám. Dělám to sekvenčně a při tom opravují banality. Fw zvlášť, nat, ip, routy
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

mpcz
Příspěvky: 2506
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 1 month ago

Tak po dlouhém boji se přenos konfigurace z PC/X86 do CCR1009-7G-1C-1S+ podařil, což v tuto chvíli znamená, že to neháže žádné chyby. O tom, že to bude fungovat správně najisto přesvědčen nejsem, asi se bude dolaďovat až po přepojení. Nakonec jsem zvolil následující postup: Celou konfiguraci (export compact file=xxxxxx.txt) jsem nasosl do foxpro a vybral jen řádky začínající / xxxx. Vytiskl na papír vč. délky jednotlivých bloků. Tak vznikl pro mě přehledný soupis, bloky delší jsem rozdělil po max 30 kB (pří delším bloku terminál zatuhne, má SW omezení délky). RB jsem hodil do defaultu a reset config. Pak už jen po blocích cca 30 kB CTRL+C z exportu a CTRL+V do terminálu. Když to hodilo chybu, opravil jsem ji a jelo se dál. Takto až do posledního bloku exportu. Nepříjemné je, že když to hodí chybu, musel se po opravě postup začít od počátku (reset config), protože po opakovaném příkazu to někdy házelo pro mě ne úplně jasné hlášky. Jinak, se spotřebou té CCR1009 jsem zatím spokojen (to byl hlavní důvod výměny PC a velkého CISCa, měřeno v POE naprázdno). Za rok je 1009ka zaplacená. mpcz, 4feb2019
CCR1009-7G-1C-1S+ spotreba.jpg
CCR1009-7G-1C-1S+ spotreba.jpg (73.21 KiB) Zobrazeno 1407 x
0 x

rsaf
Příspěvky: 1035
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod rsaf » 1 month ago

A nebo bude za 2 měsíce v koši a nasíti zpátky Cisco a PC ;-)
0 x

mpcz
Příspěvky: 2506
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 1 month ago

Nestraš, máš nějaké konkrétní důvody pro toto závažné tvrzení? Router z obyčejného PC jsem dělal sám, 7 let fungovat absolutně v pohodě, mám tomu rozumět tak, že výkvět Sergejova týmu té garážové technice nesahá ani po kotníky? Nebo jak? Dík, mpcz, 4feb2019
0 x

sacnok
Příspěvky: 308
Registrován: 4 years ago

Příspěvekod sacnok » 1 month ago

No psal jsi, že za záloha měla 10.000 řádků. Tak to třeba to 9 jádrové CCRko neutáhne, nebo utáhne ale bude mít velké vytížení CPU.

Co to je hraniční router? Asi bude záležet na tom, kolik je na něj připojených uživatelů a kolik přes něj poteče Mbps.
0 x

mpcz
Příspěvky: 2506
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 1 month ago

No to nevím. Na současném PC routeru je průměrné zatížení CPU jen 8 - 12 procent, tak by to snad ta 1009ka mohla utáhnout. Já jí věřím. A pokud to neutáhne, v koši neskončí určitě, půjde na méně náročné úkoly. Výměnou PC za 1009, CISCO switche za RB a konvertoru z optiky ušetřím kolem 100W trvalého příkonu a to dělá za rok skoro 6.000,- Kč. Další věc je podstatné prodloužení zálohy z baterie, to také není zanedbatelné. Myslím, že to za to stojí. Pokud to samozřejmě pojede OK, že. mpcz, 4feb2019
CRS125_spotreba.jpg
CRS125_spotreba.jpg (104.83 KiB) Zobrazeno 1093 x
1 x

iTomB
Příspěvky: 828
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod iTomB » 1 month ago

Nevim nevim ... PC + switch cca 30-35W
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12188
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 1 month ago

mpcz píše:Tak po dlouhém boji se přenos konfigurace z PC/X86 do CCR1009-7G-1C-1S+ podařil, což v tuto chvíli znamená, že to neháže žádné chyby. O tom, že to bude fungovat správně najisto přesvědčen nejsem, asi se bude dolaďovat až po přepojení. Nakonec jsem zvolil následující postup: Celou konfiguraci (export compact file=xxxxxx.txt) jsem nasosl do foxpro a vybral jen řádky začínající / xxxx. Vytiskl na papír vč. délky jednotlivých bloků. Tak vznikl pro mě přehledný soupis, bloky delší jsem rozdělil po max 30 kB (pří delším bloku terminál zatuhne, má SW omezení délky). RB jsem hodil do defaultu a reset config. Pak už jen po blocích cca 30 kB CTRL+C z exportu a CTRL+V do terminálu. Když to hodilo chybu, opravil jsem ji a jelo se dál. Takto až do posledního bloku exportu. Nepříjemné je, že když to hodí chybu, musel se po opravě postup začít od počátku (reset config), protože po opakovaném příkazu to někdy házelo pro mě ne úplně jasné hlášky. Jinak, se spotřebou té CCR1009 jsem zatím spokojen (to byl hlavní důvod výměny PC a velkého CISCa, měřeno v POE naprázdno). Za rok je 1009ka zaplacená. mpcz, 4feb2019
CCR1009-7G-1C-1S+ spotreba.jpg


říká ti něco příkaz /import file=...

neměl by ti takovej router plnit nějakej management? JO je ISPík a ISPík.
1 x

mpcz
Příspěvky: 2506
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 1 month ago

Vůbec nevím, o čem je řeč. mpcz, 4feb2019
0 x

kadlcikales
Příspěvky: 115
Registrován: 2 years ago
Bydliště: Zlín , Otrokovice , Kroměříž
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kadlcikales » 1 month ago

mpcz píše:No to nevím. Na současném PC routeru je průměrné zatížení CPU jen 8 - 12 procent, tak by to snad ta 1009ka mohla utáhnout. Já jí věřím. A pokud to neutáhne, v koši neskončí určitě, půjde na méně náročné úkoly. Výměnou PC za 1009, CISCO switche za RB a konvertoru z optiky ušetřím kolem 100W trvalého příkonu a to dělá za rok skoro 6.000,- Kč. Další věc je podstatné prodloužení zálohy z baterie, to také není zanedbatelné. Myslím, že to za to stojí. Pokud to samozřejmě pojede OK, že. mpcz, 4feb2019
CRS125_spotreba.jpg


Nevím co blázníš s CCR1009, shaping + třeba mangle+QT a je to CCR mrtvé, je lepší si postavit x86 mini itx desku
gw.jpg
gw.jpg (118.81 KiB) Zobrazeno 557 x
(1u case si vyrábíš a máš je povedené tak nechápu proč blbneš s CCR) deska mi žere 17w při plném zatížení, podobné pravidla co na CCR (50 - 70%) tak na této pokusné gw je 25% (hodně zbytečných pravidel + dude server, L2TP, nějaké Queue), Zatím mám jen 2 lany ale ještě řeším 1 lanku
RouterOS.PNG
RouterOS.PNG (13.48 KiB) Zobrazeno 557 x
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12188
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 1 month ago

až to budeš mít na hlavní GW tak si něco povíme. Předpokládám že ty integrovaný eth nemaji podporu v mikrotiku takže tam musíš dokupovat ideálně supermicro kartu a už se řešení výrazně podražuje. Navíc budeš mít dualní kartu připojenou přes 1x PCIe... super. A teď kde máš tu optiku atd...
0 x

kadlcikales
Příspěvky: 115
Registrován: 2 years ago
Bydliště: Zlín , Otrokovice , Kroměříž
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kadlcikales » 1 month ago

hapi píše:až to budeš mít na hlavní GW tak si něco povíme. Předpokládám že ty integrovaný eth nemaji podporu v mikrotiku takže tam musíš dokupovat ideálně supermicro kartu a už se řešení výrazně podražuje. Navíc budeš mít dualní kartu připojenou přes 1x PCIe... super. A teď kde máš tu optiku atd...


Je to na test kdybych to dával někde kde se mi to zaplatí jdu do supermikro to byl jen příklad, ale chodí to, jinak na pfsence (který tam bude později) je podpora dobrá (jsou to realtek RTL8111 který by měl podle wiki mikrotiku mít podporu i pro routeros) (což stejně mikrotik má limit na RAM, rozdělení služeb mezi jádry, limit pomalu na vše), ale je to do mé domácí serverovny, ale furt lepší než CCR které nezvládá nic, přinejhorším mám více portovou kartu do PCI která vše vyřeší.... uvidíme otestuji podrobně (ale měl jsem externí pci kartu s podobným čipem co mají tito integrované a chodilo dobře )
Naposledy upravil(a) kadlcikales dne 13 Feb 2019 20:53, celkem upraveno 1 x.
0 x


Zpět na „Začátečnické témata“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů