Přenos konfigurace RB na jiný

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
whef
Příspěvky: 951
Registrován: 11 years ago

Re: Přenos konfigurace RB na jiný

Příspěvekod whef » 2 months ago

Já třeba číst umím a vím, že přes backup by se to nemělo obnovovat, ale, je to podle jediný spolehlivý nástroj, jak to udělat, i když je problém s mac adresama atd. Export požádne nefunguje. Když odejde zařízení tak mám většinou k dispozici jen backup. Prostě mikrotik to v tomhle má zas nedotažené. Naposled i když přes třetí zařízení se ti po podařilo stáhnout přes backup. na RB se stejnými čipy se toho nebojím vůbec. Jak tedy zálohujete zařízení ? Máte napsaný script, který exportuje či pošle na mail compact zálohu ? Nemůžu si pomoct, ale já jsem v tom compcatku nenašel všechny věci. Blbý je, že kolega taky někde používá češtinu a diakritiku a to taky rozjebe.
0 x

mpcz
Příspěvky: 2499
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 2 months ago

pcwifi píše:backup vzdy nejak zlobi... skutecne lepe pouzit zminenou metodu Export .rsc , jednou sem potreboval akutne nacpat zalohu z Omnitiku do RB750, no byl sem rad ze sem tu 750tku rozjel do ziveho stavu netinstallem.

Zdravím, tak to jsme dva (minimálně). Já CCR1009, celý export nikdy neprošel, vždy zásek, při rozdělení na části se to seklo totálně ... netinstall. mpcz, 13jan2019
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12183
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 2 months ago

to je proto protože dáváte export do defaultního mikrotiku což znamená že tam je defaulní konfigurace od výrobce. Ta se liší od totálně čistýho mikrotiku a ani názvy nesedí typicky wan portu kterej je pojmenovanej. Je třeba předtím provést reset to default se zatrženým "no default configuration". Tím se mikrotik totálně vyčistí i od defaultních *raček a pak teprve můžu vložit export. Ideálně můžu soubor exportu vložit do mikrotik ve složce "flash" a nechat vyresetovat. Konfigurace pak naběhne po resetu sama.

Samozřejmě pokud je export z 6.19 a vkládá se do 6.43 tak to neprojde ale to není vina mikrotiku.
1 x

mpcz
Příspěvky: 2499
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 2 months ago

hapi píše:to je proto protože dáváte export do defaultního mikrotiku což znamená že tam je defaulní konfigurace od výrobce. Ta se liší od totálně čistýho mikrotiku a ani názvy nesedí typicky wan portu kterej je pojmenovanej. Je třeba předtím provést reset to default se zatrženým "no default configuration". Tím se mikrotik totálně vyčistí i od defaultních *raček a pak teprve můžu vložit export. Ideálně můžu soubor exportu vložit do mikrotik ve složce "flash" a nechat vyresetovat. Konfigurace pak naběhne po resetu sama.

Samozřejmě pokud je export z 6.19 a vkládá se do 6.43 tak to neprojde ale to není vina mikrotiku.

OK, dík, verze X86 a TILE mám stejné, před pokusy jsem hodil "no default configuration", dělám to vždycky. mpcz, 13jan2019
0 x

ludvik
Příspěvky: 4079
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod ludvik » 2 months ago

Nemusí naběhnout. Jen hapimu. Nám ostatním ne. A to především v případech, kdy se konfig odkazuje na interní čísla (např. konfigurace switche), které se pak logicky mohou mezi jednotlivými boardy lišit.
Stejně tak mohou být problémy třeba ve wifinách, kdy nějaký parametr buď už neexistuje, nebo naopak přibyl nějaký mandatorní. Pak se ten jeden řádek konfigurace neprovede celý, byť by mohl to "něco" vynechat.
Nebo pokus o definici flow control na port, co to neumí.
Nebo klasika firewall a limity paketů. Kdysi tam přibyl parametr bytes (předtím to byly vždy pakety). A parametr se stal povinným.
No a dost často narážím na to, že je ten export v nesprávném pořadí. Např. definice queues dřív, než queue types.

Prostě se to automatizovat ani nesnaž. Maximálně po malých kouskách a případné problémy řeš okamžitě, ať je nepřehlédneš.
0 x
Ohledně GDPR již nediskutuji. Když nic nevím, musím si to nastudovat jinde - a pak už to vím a nemám potřebu diskutovat zde.

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12183
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 2 months ago

jmenuješ tu věci který jsou blbě v tvojí režii.

mezi stejnými boardy (extra pro tebe vysvětlivka "stejný model boadru" ne že vemeš config z SXT lite5 a nacpeš ho do SXT AC)
mezi stejnými verzemi (extra pro tebe vysvětlivka "stejný verze mikrotiku na číslo přesně" co že 6.43.8 do 6.43.8)

zajímalo by mě jestli si i na tohle stěžuješ ciscu, signamaxu, hua nebo komukoliv jinýmu co má CLI když cpeš starý config do novýho nebo jinýho boxu.

Prostě se nesnažíš cokoliv pochopit.
0 x

ludvik
Příspěvky: 4079
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod ludvik » 2 months ago

Já si nestěžuju. Já jen vysvětluju. A ano, jedno z vysvětlení je, že ty a mikrotik jste dokonalí a my ostatní jen obyčejní ***.

Výrobcům s cisco-like konfigurací si stěžovat není potřeba. Tam to projde ... A když jsem si jednou stěžoval EdgeCore, tak to opravili.
Mikrotikům si stěžovat musím, protože přenos mezi absolutně stejnými věcmi nemám potřebu dělat.
0 x
Ohledně GDPR již nediskutuji. Když nic nevím, musím si to nastudovat jinde - a pak už to vím a nemám potřebu diskutovat zde.

mpcz
Příspěvky: 2499
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 2 months ago

Úplně se bojím zeptat, co vlastně dělám blbě. To, že nepřenáším config z SXT na SXT jsem už pochopil. Že existuje verze ROS už teď vím taky, pro jistotu přikládám výpis verze pro oba stroje. A nestěžuji si nikomu. Jen mi připadá, že když ty problémy avizují i jiní, tak to zase tak vymakané nebude. Kromě toho, ten přenos, který tady někdo někdy prezentoval, probíhá málokdy na úplně stejném stroji, spíše nikdy. Hodně by pomohlo, kdyby u chyby, kde se to zastaví, vyhodilo číslo řádku. Někdy to napíše, někdy ne. Nebo "Cannot change port while in use!" či "failure: already have interface with such name" by třeba taky šlo upřesnit a tím pádem i jednoduše opravit nebo vynechat. mpcz, 13jan2019

pack_ccr1009_6.42.7.jpg
pack_ccr1009_6.42.7.jpg (124.45 KiB) Zobrazeno 1955 x

pack_ver_x86_6.42.7.jpg
pack_ver_x86_6.42.7.jpg (136.45 KiB) Zobrazeno 1955 x
0 x

sacnok
Příspěvky: 308
Registrován: 4 years ago

Příspěvekod sacnok » 2 months ago

Ono to ale chybu při importu vypisuje, když je něco špatně.

Když přenáším konfiguraci z jedno stroje na druhý, které nejsou HW stejné, a to ty tvoje nejsou, tak udělám /export compact, exportovaný soubor stáhnu na PC, kde ho otevřu a postupně po blocích ho vkládám přes terminál na nový stroj. Když je tam nějaká chyba, tak mi to ten terminál vypíše. Chybu opravím a jedu dál.

Obávám, že jiná možnost jak to udělat když stroje nejsou stejné není.
1 x

mpcz
Příspěvky: 2499
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 2 months ago

No dyť, přesně tak jsem to dělal. Někdy to vypíše číslo řádku, to je pak jednoduché. "Cannot change port while in use!" či "failure: already have interface with such name" atd. už tak jasné není, alespoň ne pro mě. Ten export má skoro 10.000 řádků, je to opruz to procházet postupně očima. mpcz, 13jan2019
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12183
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 2 months ago

Podle tech obrázku to stejný nemáš. Minimálně ipv6 ti bude delat problem a následně NTP. Navíc tile a x86, totálně jiný "boardy"
0 x

sacnok
Příspěvky: 308
Registrován: 4 years ago

Příspěvekod sacnok » 2 months ago

10.000 řádků? Myslíš, že ti to to 9 jádrové CCRko utáhne?

Asi to bude nějaká hraniční gw, neřídí ji nějaký sw, třeba ISP admin? Kdyby jo, tak by přesi stačilo nastavit jenom základ a zbytek tam dosází ten sw.
Naposledy upravil(a) sacnok dne 13 Jan 2019 23:35, celkem upraveno 1 x.
0 x

sacnok
Příspěvky: 308
Registrován: 4 years ago

Příspěvekod sacnok » 2 months ago

Hele a nehází tí to chyby, třeba, když importuješ Queue? Protože, pak by to bylo asi jasné, Queue používá markované pakety, takže je potřeba to importovat postupně, nejdříve Firewall / Mangle a pak Queue.

Tak je to ale se vším, proto jsem psal, že to tam vkládám postupně po blocích.
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12183
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 2 months ago

ne to fakt ne, queue nepotřebuje existující mark. Ale od toho je export aby to exportnul v tom pořadí aby to šlo. Pokud to pak někdo zadává mimo pořadí tak smůla no.
0 x

sacnok
Příspěvky: 308
Registrován: 4 years ago

Příspěvekod sacnok » 2 months ago

Samozřejmě, že obecně queue nepotřebuje existující mark.

Asi mi v té větě mělo být napsáno “tvoje queue zřejmně bude používat markované pakety”

Jak jsem to psal, tak mi šlo o to, aby bylo jasné, že je potřeba dělat import postupně, protože když není naimportováno “A” tak následně nejde importovat “B” protože se odkazuje na “A”.

Nikdy jsem to nezkoumal, když se udělá / export compact tak je Mikrotik tak chytrý, že to vyexportuje tak, že
když udělám import shora dolů, tak budou na sebe věci navazovat?
0 x


Zpět na „Začátečnické témata“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti