Aktualizace router OS

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Uživatelský avatar
Fang
Příspěvky: 91
Registrován: 12 years ago
Kontaktovat uživatele:

Re: Aktualizace router OS

Příspěvekod Fang » 3 months ago

OT:

mpcz píše:...by měl každý obyčejný uživatel volat profesionála na provedení upgrade v periodě měsíců se míjí s realitou.

Nemíjí tak by to nemělo být, je úplně normální platit za servis v kterémkoliv oboru ať už v ceně služby nebo extra vedle. Kdo to tak nedělá je hlupák nebo charita protože na to časem dojede právě tím že spálí hromadu svého času ze kterého neuvidí ani korunu. Neříkám nutně že by se mělo všechno krvavě platit a v rámci dobrých vztahů se může dělat nějaká práce zdarma ale všeho s mírou.

mpcz píše:Jen pro představu: nejedná se jen o Mikrotik, ale o tisíce dalších obyčejných strojků. Seznam ve vedlejším vlákně.

Viděl jsem ten seznam, jestli někdo provozuje takovou hromadu zařízení bez smluvního supportu tak je blázen.

mpcz píše:Myšlenka, že každý dá tak cca 500-700,- Kč za výjezd/upgrade, které provede externí technik, mě přijde až úsměvná. V praxi by to mohlo znamenat pro každého amatéra tisícové náklady. To si nedovedu představit.

A víš že se běžně dávají na fakturu servisu i najetý kilometry/čas strávený na cestě k zákazníkovi? Je to o tom že si klient kupuje tu jistotu toho, že v případě problémů má někoho kdo přijede a vyřeší to. Bohužel u nás je realita taková že se škrtí a kupuje se ten naprostý okleštěný lowcost bez ničeho a pak se brečí když se to podělá. Já mám názor, že pokud to tak někdo dělá (jednotlivec/firma) tak si prostě musí jednou "padnout na hubu" aby záhy zjistil že těch pár desetikorun měsíčně (jednotlivec) nebo stovek/tisíc (firma) co ušetřil v paušálu za to fakt nestojí.

mpcz píše: Já mám názor takový: výrobce by měl zabudovat do procesu upgrade kontrolu a na kombinaci, která nutně povede ke zbytečnému výjezdu upozornit hláškou.

Však ono to tam určitě je, jenže realita může být taková, že není v silách vývojářů ošetřit absolutně všechny vstupy i u víc než 4 roky starý verze.

mpcz píše:Není to určitě nic složitého, náklady žádné, čas úpravy minimální, mpcz, 9.jun.2018mpcz, 9.jun.2018

Tohle vždycky dokáže pobavit tyhle předsudky že je něco jednoduchého - ty jsi viděl jak zdrojový kód RoS vypadá a jakým způsobem to mají naprogramované jako celek? Já tedy ne tak že nedokážu říct jestli to je či není jednoduché do toho takovou rutinu vpravit třeba to není tak jednoduché jak si myslíš ty ale znamenalo by to třeba nějaký hlubší změny kódu který si schovávají v RoS v7.

mpcz píše:Všichni spokojení a my jsem mohli ten čas věnovat skutečným problémům, které se na nás hrnou.

Každá práce vyžaduje nějaké úsilí a pokud ho nejsi schopen tomu obětovat tak ti doporučím aby jsi jí přestal dělat.

/OT

mpcz píše:A s tím biosem: dá se provádět tak, že se při upgrade současně upgraduje FRMW i bios a pak restart? Vyzkoušel jsem to i to a přesto došlo někdy k havárce. . SXT bylo 2 roky staré a zdroj v pořádku, tam bych to nehledal.

V nějaké nedávné verzi (6.XX) přibyla funkce "Autoupgrade" (System > Routerboard > Options) já mám zažito od začátků vždycky hodit novou verzi RoS a pak "sys rou upg" samozřejmě v rámci menších skoků verzí (max 5) a nikdy se mi nepodařilo bricknout žádné RB. Havárii HW nikdy nemůžeš vyloučit zvlášť pokud to jede venku, kde se mění teploty v docela velkém rozsahu což jmenovitě kondy či flash paměti nemívají moc rády.
2 x

mpcz
Příspěvky: 2084
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 3 months ago

Aha, pan učitel mi vysvětlil, jak se to má dělat. No comment. Ani si pořádně nepřečteš, na co odpovídáš a ještě poněkud agresívně radíš. Věcná hodnota odpovědí se u mě rovná nule. mpcz, 9.jun.2018
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 11360
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 3 months ago

nesouhlasím, vysvětlil ti to naprosto správně.
0 x

mpcz
Příspěvky: 2084
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 3 months ago

To samozřejmě můžeš. Tak třeba toto: "Viděl jsem ten seznam, jestli někdo provozuje takovou hromadu zařízení bez smluvního supportu tak je blázen". mpcz, 9.6.2018
0 x

ludvik
Příspěvky: 3835
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod ludvik » 3 months ago

Slyším poprvé, že by bios byl závislý na filesystému ...
hapi píše:Není problém přece upgradnout z 5.26 na poslední stable. V čem je problém? Důležitý je mít před upgradem poslední bios. Tam byly úpravy file sytému a starý biosy nový FS neumí.
0 x
Ohledně GDPR již nediskutuji. Když nic nevím, musím si to nastudovat jinde - a pak už to vím a nemám potřebu diskutovat zde.

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 11360
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 3 months ago

hele měl by sis uvědomit že pokud nějakej zelinář vlastní zařízení s chybou což vlastní 80% lidí na světě, je to jejich problém. Pokud nad tím držíš dohled třeba v rámci paušálu za internet, je to tvůj problém že neaktualizuješ nebo že se na to nedostaneš. Tak jako tak zelinář do toho nemá co hrabat a to že si něco sám rozmrší není můj problém ale jeho.

Každopádně tohle není vlákno o tobě a zelináři ale o tom jak co nejúspěšněji aktualizovat mikrotik.
0 x

mpcz
Příspěvky: 2084
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 3 months ago

Ano a o to se přesně snažím. Seč mi síly stačí. Na tu otázku jsi ale neodpověděl. mpcz, 9.6.2018
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 11360
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 3 months ago

ludvik píše:Slyším poprvé, že by bios byl závislý na filesystému ...
hapi píše:Není problém přece upgradnout z 5.26 na poslední stable. V čem je problém? Důležitý je mít před upgradem poslední bios. Tam byly úpravy file sytému a starý biosy nový FS neumí.


bylo to někde napsaný kolem biosu 2.20. Došlo k přechodu na ext3 a byla taková vlna neúspěšných updatů která skončila boot lopem a byl to problém bootloaderu protože neuměl bootnout z ext3. Typicky RB4xx. Je to už dlouho ale právě kvůli neupdatnutýmu bootloaderu se přechod z v4 na v6 nepovede a musí se na netinstall.
0 x

Uživatelský avatar
Myghael
Příspěvky: 1109
Registrován: 6 years ago

Příspěvekod Myghael » 3 months ago

Při upgradu na novější ROS vždy systém, pak firmware a vše zkontrolovat. v3.30 -> v4.17 -> v5.26 -> v6.34.6 -> v6.40.8 (bugfix) nebo v6.42.3 (current). Vždycky tento postup, kromě jedné RB133 s odcházejícím napájecím zdrojem a jednoho CCR se stejným problémem ani jedna potřeba netinstallu. Tak nevím, jestli to dělám špatně nebo správně, ale těch zařízení je sotva pár tisíc, tak mám asi štěstí. Pravda, s balíčkem wireless je to někdy horší, ale i správná kombinace na přechody je k dočtení v changelogu - pokud nemáte před upradováním X zařízení ani pár minut na čtení, tak je něco špatně a verze RouterOS to není.
2 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

basty
Příspěvky: 1672
Registrován: 12 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 2 weeks ago

resim ted taky vzdaleny upgrade na 433 z verze 5.2. Je tohle ( v5.26 -> v6.34.6 -> v6.40.8) funkcni postup verzi?
0 x

Robotvor
Příspěvky: 730
Registrován: 8 years ago
antispam: Ano

Příspěvekod Robotvor » 2 weeks ago

basty píše:resim ted taky vzdaleny upgrade na 433 z verze 5.2. Je tohle ( v5.26 -> v6.34.6 -> v6.40.8) funkcni postup verzi?


Hlavně upgraduj firmware system/routerboard/upgrade
2 x

the.max
Příspěvky: 996
Registrován: 11 years ago
Bydliště: Sudetten land
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod the.max » 2 weeks ago

jj, tak nějak by to mělo být. Mám i dojem, že když se aktualizuhe přímo z winboxu, že si RBčko stáhne ros sám, tak jestli si pamatuju správně, tak nějakej mezikrok tam také byl. Ale když si nejsi uplně 100%ně jistej a ta 433 je fakt daleko, nebo blbě přístupná, tak zkus vzít jinou 433, netinstallem na ní natlačit 5.2 a vyzkoušet si to.
Ale ve finále to stejně může dopadnout jinak, třeba to po restartu umře na nafouklý kondenzátory. To se mi stalo nedávno, naštěstí 433 jsem měl na stole. Zapnutí, restarty OK, ale jak jsem aktualizoval RoS, tak už nenaběhla. Kouknu do krabičky a kondíky vyteklý.
0 x
Vysoce odborných omylů se dopouští jen specialisté.

Jednou jsem se dotkl ukazováčkem UBNT a slezl mi z něho nehet. Od té doby na UBNT nesahám.

basty
Příspěvky: 1672
Registrován: 12 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 2 weeks ago

Tak jsem to zkusil. 5.2 na 5.25, pak radeji 6.19 a pak uz na last. Vzdy s upgraden biosu. OK...
0 x

Uživatelský avatar
Myghael
Příspěvky: 1109
Registrován: 6 years ago

Příspěvekod Myghael » 2 weeks ago

Robotvor píše:Hlavně upgraduj firmware system/routerboard/upgrade


Tohle bych opravdu vyzdvihl! Po každém upgradu RouterOS upgradovat firmware!

Kód: Vybrat vše

/system routerboard upgrade


Poté samozřejmě reboot a až po něm pokračovat další verzí. Z verze 5.cokoliv na 6.19, 6.30, to je celkem jedno, prostě verze menší než 6.41, až následně na 6.41 a novější.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

basty
Příspěvky: 1672
Registrován: 12 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 2 weeks ago

je to ale opruz... Proc se drbat levou rukou za pravym uchem... Proc to nemuze byt jednoduchy a mit jen system.
0 x


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Google [Bot], pavelsiman a 3 hosti