haP AC Lite Client/AP

Návody a problémy s konfigurací.
Dominiktoreto
Příspěvky: 42
Registrován: 28 dub 2015 19:37

haP AC Lite Client/AP

Příspěvekod Dominiktoreto » 11 led 2017 13:53

Ahoj,je mi jasné že někde dělám školáckou chybu nastavení.Prosím poraďte mi kde...
Jsem na Mikrotiku s pevnou IP připojen na Wlan 5Ghz a Eth1-Eth5 mám kabelem do PC,každý komp. dostane IP pomoci DHCP od hlavního routru.To funguje
Pak z něj vysílám Wlan2Ghz a tam se připojím jen pokud do wifi namlátím statickou IP,DHCP mi ji prostě nepřidělí.A pokud jsem dosáhl přidělení ,nejel mi tam internet a přidělovalo to divný rozsah.
Předpokládal jsem že pokud je vše Bridge tak to musí fungovat.

Kód: Vybrat vše

/interface bridge
add name=bridge2
/interface wireless
set [ find default-name=wlan2 ] band=5ghz-a/n channel-width=20/40mhz-Ce \
    disabled=no frequency=auto mode=station-pseudobridge ssid=Banat_LAN_5
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] authentication-types=wpa-psk,wpa2-psk group-ciphers=\
    tkip,aes-ccm mode=dynamic-keys unicast-ciphers=tkip,aes-ccm \
    wpa-pre-shared-key=networkpass wpa2-pre-shared-key=networkpass
add authentication-types=wpa-psk,wpa2-psk,wpa-eap,wpa2-eap group-ciphers=\
    tkip,aes-ccm management-protection=allowed mode=dynamic-keys name=AP \
    supplicant-identity="" unicast-ciphers=tkip,aes-ccm wpa-pre-shared-key=\
    networkpass wpa2-pre-shared-key=networkpass
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] band=2ghz-b/g/n disabled=no frequency=auto \
    mode=bridge security-profile=AP wireless-protocol=802.11 wps-mode=disabled
/interface bridge port
add bridge=bridge2 interface=wlan2
add bridge=bridge2 interface=ether1
add bridge=bridge2 interface=ether2
add bridge=bridge2 interface=ether3
add bridge=bridge2 interface=ether4
add bridge=bridge2 interface=ether5
add bridge=bridge2 interface=wlan1
/ip address
add address=192.168.0.100/24 interface=ether1 network=192.168.0.0
/ip dhcp-client
add dhcp-options=hostname,clientid interface=bridge2
/ip route
add distance=1 gateway=192.168.0.1
/system clock
set time-zone-name=Europe/Prague
/system routerboard settings
set cpu-frequency=650MHz protected-routerboot=disabled
0 x

CrazyApe
Příspěvky: 283
Registrován: 06 úno 2015 14:24

Re: haP AC Lite Client/AP

Příspěvekod CrazyApe » 11 led 2017 14:03

Protoze mas mit na karte mode AP bridge, ne bridge.
0 x

ludvik
Příspěvky: 3118
Registrován: 12 črc 2011 10:51
Bydliště: Kutná Hora
Kontaktovat uživatele:

Re: haP AC Lite Client/AP

Příspěvekod ludvik » 11 led 2017 14:26

když máš všechny porty v bridge ... a na něm dhcp klienta, tak proč přiděluješ IP i na ether1? To je logický nesmysl.
0 x
Martin Svoboda, alias ludva
Už se mě na nic neptejte. Už tu nebudu nic psát, neboť jsem troll. Nehodlám participovat na webu, kde mizí příspěvky a nejsou vhodné negativní komentáře.

Dominiktoreto
Příspěvky: 42
Registrován: 28 dub 2015 19:37

Re: haP AC Lite Client/AP

Příspěvekod Dominiktoreto » 11 led 2017 15:18

ludvik píše:když máš všechny porty v bridge ... a na něm dhcp klienta, tak proč přiděluješ IP i na ether1? To je logický nesmysl.


DHCP klient je vypnutý,jen není odstraněný.
0 x

Dominiktoreto
Příspěvky: 42
Registrován: 28 dub 2015 19:37

Re: haP AC Lite Client/AP

Příspěvekod Dominiktoreto » 11 led 2017 15:21

CrazyApe píše:Protoze mas mit na karte mode AP bridge, ne bridge.


To jsem měl a právě nešel internet..Musí být na no nějaký NAT?
0 x

ludvik
Příspěvky: 3118
Registrován: 12 črc 2011 10:51
Bydliště: Kutná Hora
Kontaktovat uživatele:

Re: haP AC Lite Client/AP

Příspěvekod ludvik » 11 led 2017 16:55

Kód: Vybrat vše

/ip address
add address=192.168.0.100/24 interface=ether1 network=192.168.0.0
/ip dhcp-client
add dhcp-options=hostname,clientid interface=bridge2

Já to vypnuté rozhodně nevidím. A i kdyby, tak ta IP se přiděluje bridgi, ne podřízenému interface.

Wifi - potřebuješ "vysílat", a to je mód AP. Principielně máš pravdu i jen s "bridge" (ono to mate ... co?), ale pak funguje jen jeden klient.
http://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/Wireless
AP modes:
ap-bridge - Basic access point mode.
bridge - Same as ap-bridge, but limited to one associated client.


NAT do toho proboha netahej. Děláš to jako bridge, tedy softwarový switch. Čili všechny porty co máš jsou v jednom bridge a to je pro tebe jediné rozhraní.
0 x
Martin Svoboda, alias ludva
Už se mě na nic neptejte. Už tu nebudu nic psát, neboť jsem troll. Nehodlám participovat na webu, kde mizí příspěvky a nejsou vhodné negativní komentáře.

Dominiktoreto
Příspěvky: 42
Registrován: 28 dub 2015 19:37

Re: haP AC Lite Client/AP

Příspěvekod Dominiktoreto » 11 led 2017 17:17

Také jsem si myslel že když dám bridge,tak nemusím mít nic nastaveného.
A i když to DHCP smažu ,i list Wifi přepnu na AP Bridge,stejně mi na wifi IP hlavni router neda.
ale pak funguje jen jeden klient.
To nevím zda jsem teď dobře pochopil,takže neumí více zařízení na wifi než jedno?

Přenastaveno,takto?

Kód: Vybrat vše

/interface bridge
add name=bridge2
/interface wireless
set [ find default-name=wlan2 ] band=5ghz-a/n channel-width=20/40mhz-Ce disabled=no frequency=auto \
    mode=station-pseudobridge ssid=Banat_LAN_5
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] authentication-types=wpa-psk,wpa2-psk group-ciphers=tkip,aes-ccm mode=\
    dynamic-keys unicast-ciphers=tkip,aes-ccm wpa-pre-shared-key=networkpass wpa2-pre-shared-key=\
    networkpass
add authentication-types=wpa-psk,wpa2-psk,wpa-eap,wpa2-eap group-ciphers=tkip,aes-ccm \
    management-protection=allowed mode=dynamic-keys name=AP supplicant-identity="" unicast-ciphers=\
    tkip,aes-ccm wpa-pre-shared-key=networkpass wpa2-pre-shared-key=networkpass
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] band=2ghz-b/g/n disabled=no frequency=auto mode=ap-bridge \
    security-profile=AP wireless-protocol=802.11 wps-mode=disabled
/ip hotspot profile
set [ find default=yes ] html-directory=flash/hotspot
/interface bridge port
add bridge=bridge2 interface=wlan2
add bridge=bridge2 interface=ether1
add bridge=bridge2 interface=ether2
add bridge=bridge2 interface=ether3
add bridge=bridge2 interface=ether4
add bridge=bridge2 interface=ether5
add bridge=bridge2 interface=wlan1
/ip address
add address=192.168.0.100/24 interface=ether1 network=192.168.0.0
/ip route
add distance=1 gateway=192.168.0.1
/system clock
set time-zone-name=Europe/Prague
/system routerboard settings
set cpu-frequency=650MHz protected-routerboot=disabled
0 x

ludvik
Příspěvky: 3118
Registrován: 12 črc 2011 10:51
Bydliště: Kutná Hora
Kontaktovat uživatele:

Re: haP AC Lite Client/AP

Příspěvekod ludvik » 11 led 2017 18:03

ano, tak to má být. Pořád až na tu IP na ether1 .. píšu to pokolikáté?

Pokud ti nedá IP dhcp server, které je někde mimo, můžeš mít problém u sebe. Ale nemyslím si.
Pokud ti dává cizí dhcp server občas nějaký "divný" rozsah - fakt myslíš, že je to problém na tvém (tomto) zařízení?
0 x
Martin Svoboda, alias ludva
Už se mě na nic neptejte. Už tu nebudu nic psát, neboť jsem troll. Nehodlám participovat na webu, kde mizí příspěvky a nejsou vhodné negativní komentáře.

Dominiktoreto
Příspěvky: 42
Registrován: 28 dub 2015 19:37

Re: haP AC Lite Client/AP

Příspěvekod Dominiktoreto » 11 led 2017 20:14

Jsem asi úplně mimo,pokud nedám zařízení nějakou statickou IP tak jak se na zařízení dostanu?
Pokud se pletu,pak mám celou síť špatně.

Já IP na Mikrotiku haP eth1-eth5 (kabel)dostávám bez potíží od Routru Mikrotik RB2011 (192.168.1.2-192.168.1.99)
Nedá mi adresu pouze po připojení pomocí wifi na Mikrotik haP Wlan1.
0 x

ludvik
Příspěvky: 3118
Registrován: 12 črc 2011 10:51
Bydliště: Kutná Hora
Kontaktovat uživatele:

Re: haP AC Lite Client/AP

Příspěvekod ludvik » 11 led 2017 20:27

Z hlediska IP nemáš ŽÁDNÉ ether, nebo wlan ... NEMÁŠ. Máš bridge2.

psal jsem: A i kdyby, tak ta IP se přiděluje bridgi, ne podřízenému interface.

Jednodušší konfigurace snad ani nemůže existovat. V tom, co nám zde ukazuješ chyba prostě není.
0 x
Martin Svoboda, alias ludva
Už se mě na nic neptejte. Už tu nebudu nic psát, neboť jsem troll. Nehodlám participovat na webu, kde mizí příspěvky a nejsou vhodné negativní komentáře.

Dominiktoreto
Příspěvky: 42
Registrován: 28 dub 2015 19:37

Re: haP AC Lite Client/AP

Příspěvekod Dominiktoreto » 11 led 2017 20:48

Díky.Je to divné prostě mi automaticky adresu na wifi neda a neda :)
0 x

Uživatelský avatar
honza198
Příspěvky: 103
Registrován: 17 bře 2008 17:17
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Re: haP AC Lite Client/AP

Příspěvekod honza198 » 17 úno 2017 08:59

Dominiktoreto píše:Díky.Je to divné prostě mi automaticky adresu na wifi neda a neda :)


Co si zkusit uvedomit jednu RFC k WPA1/2 pro 802.11b/g/n? Vykopej tkip a nech tam pouze aes-ccm.
A pak jeste predelat mode pro 802.11a/n/ac z

Kód: Vybrat vše

station-pseudobridge
na

Kód: Vybrat vše

station


;)
Honza
0 x


Zpět na “Konfigurace”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Bing [Bot] a 1 host