Nový LoraWAN networkserver LORATECH

Diskuze k problematice chytrých domácností, termostaty, měřiče spotřeby, senzory, EZS, kamerové systémy atd.
brody
Příspěvky: 108
Registrován: 22 dub 2010 15:27
antispam: Ano

Nový LoraWAN networkserver LORATECH

Příspěvekod brody » 17 lis 2016 15:02

Zdravím všechny ISP, které zajímá problematika IoT - především technologie LoRa(WAN). Někdy začátkem roku 2017 bude k dispozici náš LORATECH network server, který bude možno provozovat na libovolné síti ISP. Půjde o klasickou instalaci buď někam na virtuál (formou služby) a nebo klidně i na servery daného ISP. Bude tedy možnost svým zákazníkům nabídnout IoT konektivitu a bezpečné uložení dat na vlastních serverech. Věnujeme se i vývoji čidel, výrobě vlastní GW, a zpracování dat, mediaci dat a následující věci jako workflow atd.

Co to bude(nebude) k 1.1.2017 umět.
- bude to umět zpracovat data z IoT gateway založených na packet_forwarderu od semtechu. Takže např Lorank8, na fóru zmiňovaný Lorrier, naší LORATECH-GW, LiteGW od Imstu (ta se teďko testuje), případně nějaký vlastní bastl, který splní podmínky Semtech Packet Forwarder UDP protocol.
- bude to umět připojit LoraWAN koncová zařízení a to jak metodou ABP tak metodou OTAA
- protože je ABP drobet gumové při resetu čidla, tak to bude umět vynulovat country, případně tento counter ignorovat (netvrdím, že je to dobré :-))
- zařízení se dají kategorizovat do aplikací (použití DEVEUI, APPEUI)
- obousměrnou komunikace tj LORA senzor--> MQTT, ale i MQTT -->LORA senzor
- kompletní práce s NSkey, AppSkey atd.
- k datům z LoraWAN zařízení se půjde dostat přes MQTT broker + před GUI
- systém bude podporovat parsovací tabulky (nutné pro správnou interpretaci dat v GUI) - na úrovni Byte, Bit (little, big endian), převod soustav z HEX do INT, CHAR, GPS atd.
- automatické generování restrikcí na MQTT broker + přístupových údajů
- systém bude umět základní notifikace emailem (teplota je vyšší než 24 stupňů, pošli email), součástí bude zatím zpracování základní hystereze, nicméně profesionální uživatel toto stejně používat asi nebude, pro end-usera se může hodit.
- dále systém bude umět automatickou fakturaci (provoz čidla, pronájem GW, vlastní další služby), kreditový systém, zasílání zál. faktur, konektor zatím na FIO banku
- vykreslení administrátorských (GW) i uživatelských dat (čidla) pomocí google API - token v konfiguraci
- blokaci/odblokaci, NEfakturaci uživatele - pro testovací provoz např. ve městech
- správu novinek, které se objevují na dashboardu uživateli
- typy účtu user/admin/superadmin
- výstupy do spojnicových, koláčových, rozhodovacích grafů, textový výstup a googlemaps - součástí GUI
- správu jednotek a datových typů, které systém následně vizualizuje (Př: volt (V) - výstup spojnicový graf, ikonka blesku,napětí atd.)
- dohled GW, generování konfiguračních JSON souborů - pro centralizovanou konfiguraci GW

To co to zatím umět nebude, ale budeme na tom v roce 2017 dělat:
- podpora SSL na MQTT broker, vkládání uživatelských certifikátů - tj zabezpečení mezi LORAWAN NS a externí aplikací
- nasazení NODERED.js pro pokročiljší práci s daty
- API pro komunikaci s aplikacemi třetích stran (thnigspeak, freeboard.io atd.) - respektive převod MQTT na RESTAPI, POST, GET + zadání uživatelských účtů
- mobilní aplikace pro jednoduchou správu nodů (načtení QR kódu, zavedení do systému, získání dat) - bez nutnosti opisovat dlouhé kódy a klíče

Mimo to bude na trh 1.1.2017 uvedeno nejúspornější čidlo na trhu. Se spotřebou v klidovém stavu (odpojené periferie) kolem 60-100 nanoamper. (snad
to bude méně než samovolné vybíjení baterie ;-). Zatím bude s kombinovaným senzorem, teplota, vlhkost ale budou vznikat i jiná čidla.

Web na kterém o tom budeme informovat bude http://chytra-obec.cz a je možno se tam na nás obrátit a případně domluvit konzultace, pokud někoho
téma opravdu zajímá a chtěl to nasadit.

S pozdravem RV
0 x

brody
Příspěvky: 108
Registrován: 22 dub 2010 15:27
antispam: Ano

Re: Nový LoraWAN networkserver LORATECH

Příspěvekod brody » 29 pro 2016 18:28

Aplikaci lze v první verzi nalézt na: https://app.loratech.cz
K tomu jsme pustili ještě menší eshop: http://eshop.loratech.cz - lze zde objednat základní vybavení pro LORAWAN.
Čidla budeme postupně doplňovat z naší výroby + od dalších výrobců.

V případě otázek možno psát na info@rvtech.cz.

Všem přeji hodně úspěchů v roce 2017.

RV
0 x

Kysa
Příspěvky: 382
Registrován: 05 pro 2013 17:43

Re: Nový LoraWAN networkserver LORATECH

Příspěvekod Kysa » 29 pro 2016 19:02

Můžu se zeptat jak máte v plánu řešit odečet elektroměrů? Dalším elektroměrem? Protože to je, pokud vím, zatím jediná možnost o které vím.
0 x
Petr Krist

brody
Příspěvky: 108
Registrován: 22 dub 2010 15:27
antispam: Ano

Re: Nový LoraWAN networkserver LORATECH

Příspěvekod brody » 29 pro 2016 22:13

Kysa píše:Můžu se zeptat jak máte v plánu řešit odečet elektroměrů? Dalším elektroměrem? Protože to je, pokud vím, zatím jediná možnost o které vím.

Dobrý den - počítání S0 pulsů (impulsní výstup) nebo hlava na optický odečet diody. Zatím nic jiného asi není. Když bude, připojit to k Lorawan Nodu nebude problém.
S pozdravem R.Vozák
0 x

Kysa
Příspěvky: 382
Registrován: 05 pro 2013 17:43

Re: Nový LoraWAN networkserver LORATECH

Příspěvekod Kysa » 29 pro 2016 23:25

zdravím a děkuji za odpověď
Právě že připojení na S0 výstup není možný, řešil jsem to s EONem.
Dokonce po dotazu mě čekala i kontrola elměru z eonu. Normálně při odečtu stačilo nahlásit stav (mám elměr nepřístupný) ale tentokrát ho chtěl vidět. Samozřejmě nic nenašel. Proto mě zajímalo, jak to chmáte v plánu řešit. Optický odečet diody mě taky napadl, ele nevím jak se bude zaměstnanec EONu tvářit na "cosi" přidělané na elměru.
0 x
Petr Krist

zubodravec
Příspěvky: 577
Registrován: 25 dub 2011 21:56
Kontaktovat uživatele:

Re: Nový LoraWAN networkserver LORATECH

Příspěvekod zubodravec » 30 pro 2016 10:14

PRE umoznuje odecet z jejich elektromeru, musi byt optoclenem oddelenej, dokonce maji nejakeho vyrobce schvaleneho.
Ale je to info, ktere mam od Solarmonitoru asi dva roky zpet. Ale za zeptani nikdo nic nedate.
https://www.solarmonitor.cz/cz/reseni/o ... ty-meridel
Kysa píše:zdravím a děkuji za odpověď
Právě že připojení na S0 výstup není možný, řešil jsem to s EONem.
Dokonce po dotazu mě čekala i kontrola elměru z eonu. Normálně při odečtu stačilo nahlásit stav (mám elměr nepřístupný) ale tentokrát ho chtěl vidět. Samozřejmě nic nenašel. Proto mě zajímalo, jak to chmáte v plánu řešit. Optický odečet diody mě taky napadl, ele nevím jak se bude zaměstnanec EONu tvářit na "cosi" přidělané na elměru.
0 x


Zpět na “Chytré domácnosti a internet věcí”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host