Omnitik U-5HnD

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 10409
Registrován: 9 years ago
Kontaktovat uživatele:

Re: Omnitik U-5HnD

Příspěvekod hapi » 4 years ago

patrik_ píše:Sorry, zatim nemuzu, ale udelam to hned jak bude hotova nulta serie, potom sem dam foto i grafy z mereni realneho kusu (ne prototypu) na tocne u pana Stourace. Je to jakesi udelatko, ktere se nasune na ty puvodni doutniky a zasilikonuje nahore kvuli snehu. Nulta serie bude cca do 14 dni, cekam az budou naohybany plechy podle nasi dokumentace a naohybany a obrobeny plasty. Duvod je jednoduchy, bude to z jinych materialu nez prototyp. Tedy jiny plech, jiny plast a potencialne tak i jine RF vlastnosti, mozna bohuzel horsi. Ale je to o tom co mame aktualne k dispozici a za jake ceny.


tak co, chtěl bych tři kousky na ostrý nasazení, je to možný? čim dřív, tim líp.
0 x

lubofm
Příspěvky: 5
Registrován: 4 years ago

Příspěvekod lubofm » 4 years ago

Zdravím pánové, mám problém a nevím, zda ho napsat do tématu s Omnitikem nebo do tématu s SXT.

Nicméně, soused má na střeše OmniTik ve více méně defaultním nastavení (s tím rozdílem, že WLAN není v bridge a je přejmenované s WPA2) a já se na něj snažím napojit s SXT. Bohužel se mi nepovedlo spoj rozjet v režimu N, jede pouze v Ačku. Pokud se obě zařízení pokusí spojit v Nku, všechno pár vteřin jede (včetně pingů), jakmile se má ale něco přenést (načtu webovou stránku), spojení zmizne a SXT začne znovu vyhledávat, kam se má připojit a za pár vteřin se zase spojí. A tak pořád dokola. Toto dělá, pokud jsou obě zařízení nastavené na Only-N nebo A/N. Pokud obě zařízení nastavím jen a pouze na Ačko, spoj šlape jako hodinky. V Ačku ale protlačím tak max 20 mbps na TCP a chtěl bych zkusit rozjet Nko, zda nebude rychlejší. Vzálenost OmniTik SXT je jen cca 50 m, přímá viditelnost, frekvence je dle Freq. Usage prázdná. Výkon na max. :) Signál kolem -45 db.

Zkoušel jsem i NV2, ale to asi neumím nastavit, protože jede max 6 mbps a mezi Omnitikem a SXT se pingovat dá, ale za SXT ničím nic nepingnu. Ale to kašlat, spíše bych chtěl rozjet ten 802.11N než NV2.

Poskytnu co bude třeba a budu vděčny za každou radu. Díky.
0 x

Jenya
Příspěvky: 331
Registrován: 10 years ago

Příspěvekod Jenya » 4 years ago

Predevsim jake tam mas verze routeros?
0 x

lubofm
Příspěvky: 5
Registrován: 4 years ago

Příspěvekod lubofm » 4 years ago

Router OS je 5.20. Obě zařízení jsou téměř nové a okamžitě updatované. Pořád si s tím hraju a dělá to stále. SXT se připojí, pustím pingy na adresu Omnitiku, jedou. Na zařízení připojeném za SXT kliknu na web (třeba google), pingy se seknou, asi za minutu se SXT odpojí a potom znovu připojí a všechno zase odznova. chainy zatrhnuté 0 i 1, nevím co zatrhnout v HT AMPDU priorities, je tam pouze 0. Channel width 20 Mhz.
0 x

lubofm
Příspěvky: 5
Registrován: 4 years ago

Příspěvekod lubofm » 4 years ago

Jo a nedělá to jen mi, ale ještě i jiný soused má SXT a taky musí jet pouze v Ačku, protože mu to dělá to samé.
0 x

hafieror
Příspěvky: 545
Registrován: 10 years ago

Příspěvekod hafieror » 4 years ago

lubofm píše:Výkon na max. :) Signál kolem -45 db.
.

Tohle je opravdu chytrý na 50m. Co zkusit třeba ubrat?
0 x

lubofm
Příspěvky: 5
Registrován: 4 years ago

Příspěvekod lubofm » 4 years ago

hafieror píše:
lubofm píše:Výkon na max. :) Signál kolem -45 db.
.

Tohle je opravdu chytrý na 50m. Co zkusit třeba ubrat?


Po zapojení SXT jsem jako první nastavil ČR a regulatory domain, teďka to peru na max protože jsem zkoušel, proč mi nejde to Nko. Výkon na to ale nemá vliv.
0 x

ppp76
Příspěvky: 2764
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 4 years ago

Nko je haklivy na prepalenej vykon !
0 x

disk
Příspěvky: 284
Registrován: 6 years ago

Příspěvekod disk » 4 years ago

Stáhni to na -60 až -65. Nko je až moc citlivé na výkon.
0 x

hafieror
Příspěvky: 545
Registrován: 10 years ago

Příspěvekod hafieror » 4 years ago

Je třeba stáhnout obě strany, já si za tím přepáleným výkonem stojím.
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 10409
Registrován: 9 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 4 years ago

nesouhlasím, -40dB je v klidu.
0 x

ppp76
Příspěvky: 2764
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ppp76 » 4 years ago

hapi píše:nesouhlasím, -40dB je v klidu.

Si divilim oponovat , zkousel sem s tim ruzne ptakoviny a prepalenj vykon tomu dost vadi a -40 uz je dost :(
0 x

Uživatelský avatar
DRAKK
Příspěvky: 348
Registrován: 10 years ago

Příspěvekod DRAKK » 4 years ago

Nemáš náhodou zapnutou nv2? S ní totiž nechodí šifrování...proto se to odpojuje...je potřeba vypnout WPA2 a nastavit passphrase přímo v záložce nv2.
0 x
******WWW.DRAKKNET.CZ******

lubofm
Příspěvky: 5
Registrován: 4 years ago

Příspěvekod lubofm » 4 years ago

Zdravím, díky moc, že se mi snažíte pomoct. Zkusil jsem :

1) Stáhnout výkon OmniTiku i SXT na 0. Signál na SXT byl -80 Rx, -65 Tx, žádná změna. Trochu jsem přidal na OmniTiku, dostal jsem se na cca -65 Rx i Tx, žádná změna.

2) Protokol mám navolený 802.11 na OmniTiku i SXT. K nv2 se dostanu za chvíli. V logu SXT jsem si všiml, že při ztrátě spojení vypíše "management-protection failure". V Security profiles jsem tedy management-protection zrušil, nepomohlo. Vypl jsem celé zabezpečení, nepomohlo. S vypnutým management-protection se pro změnu do logu vypíše "no beacons recieved".

3) nv2 se nakonec rozjelo. Byla to moje chyba, měl jsem SXT v režimu pseudobridge, což nelze použít s nv2. Po přepnutí do station-bridge vše jede. ALE, nv2 mi příjde divné. Ať už jsou obě zařízení v A nebo N režimu s protokolem nv2, kontinuální přenosová rychlost jedním směrem je asi 50 mbps, což je fajn, ale latence jsou otřesné (kolem 50-100 ms mezi oběma zařízeními).

Zatím to tedy jede v Ačku, BTest ukazuje cca 18 mbps jednosměrný přenos, latence 1 ms. Zkoušel jsem i jiné SXT, ale chování stejné. Zkusím si půjčit jiný OmniTik a zkusit to proti němu a až bude čas a možnost, zkusím 2 SXT v bridge proti sobě v Nku.
0 x

Uživatelský avatar
aliney
Příspěvky: 1310
Registrován: 6 years ago

Příspěvekod aliney » 4 years ago

propojil jsem si POE podle hapiho navodu na ether-4 a sice to funguje, ale na ether-1 zacaly skakat hlasky

Kód: Vybrat vše

dec/12/2012 05:02:17   memory   interface,info   ether1 link up (speed 10M, half duplex)
dec/12/2012 05:02:20   memory   interface,info   ether1 link down
dec/12/2012 05:04:28   memory   interface,info   ether1 link up (speed 10M, half duplex)
dec/12/2012 05:04:29   memory   interface,info   ether1 link down

nekdy 100M nekdy 10M
upgradoval jsem na 5.20 a firmware na 2.41 nicmene porad dokola
na ether4 momentalne nemam pripojene nic, kdyz z toho napajim SXT protahnou se casy z DOWN na UP na ~5 vterin.
Je mozne, ze to souvisi s propojem jako takovym, nebo tim, ze jsem udelal jen jeden?

V jinem vlaknu se na podobny problem pise
mne to tiez niekde robilo, treba pozriet rx stats ethernetu ci tam nehadze chyby, pomohla vymena kabla alebo poe....

Tak ja teda zase vylezu nahoru to zkusit :?

Tak zatim vypada, ze to drzi... Trafko z SXT neutahne Omnitik... zvlastni.
Naposledy upravil(a) aliney dne 15 Oct 2012 13:03, celkem upraveno 2 x.
0 x
kvalita tohoto fóra klesla pod hranici, která je snesitelná


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti