Zatuhávání domácí Wifinky NETIS

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
mpcz
Příspěvky: 2398
Registrován: 13 years ago

Re: Zatuhávání domácí Wifinky NETIS

Příspěvekod mpcz » 3 weeks ago

Není to tím (RB433AH). Kabel dolů byl přehozen do RB750UP, který je hned vedle a pro jistotu prohozeny porty s kabelem klienta, který fungoval doposud OK. Problém se přenesl zase na původní kabel, pro jistotu přesněji: kabel+několikrát vyměněný NETIS za RB,TP-link, původní klienti. mpcz, 25/12/2018
0 x

DarkLogic
Příspěvky: 1186
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod DarkLogic » 3 weeks ago

Jesli jsem cetl dobre, tak kabel neni OK, kdyz nektere zily vykazovaly na meraku zvlastni chovani a pomohlo prekonektorovat na jine pary. Je pak otazkou, co se kabelu stalo, a hlavne ten kabel je potreba vymenit, kdyz neni stoprocentne OK. Verim, ze by se ti hodilo, abys ten kabel menit nemusel a hledas chyby vsude jinde, ale ani 100 prispevku na foru tvuj problem proste zazrakem nevyresi.
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 11870
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 3 weeks ago

dej tam něco co má kovový porty/stíněný porty ať se potenciály vyrovnají a ať je to stínění opravdu spojený. Netis ani tplink nemají stínění. Tak nějak z tebe postupně vypadává co vůbec na tý střeše máš a už to že tam vedle máš RB750UP které zdá se něco napájí a od jinud se napájí tak předpokládám že zemní potenciály toho baráku budou totálně v řiti a věř že pak se ethernet chová dost divně. Minulej rok jsme takhle odpálili 3 boardy než jsme přišly na to že zemní potenciály 3 vchodovýho paneláčku jsou totálně v háji. Jestli ti třeba v ten samej okamžik každý den v takový budově zapnou třeba bojlery tak je to taková malá katastrofa.
0 x

KoZLiCeK
Příspěvky: 1058
Registrován: 10 years ago
Bydliště: CZ

Příspěvekod KoZLiCeK » 3 weeks ago

bych tipoval na vodu (vlhkost) v kabelu i kdyz je ftp.
0 x

mpcz
Příspěvky: 2398
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 3 weeks ago

hapi píše:dej tam něco co má kovový porty/stíněný porty ať se potenciály vyrovnají a ať je to stínění opravdu spojený. Netis ani tplink nemají stínění. Tak nějak z tebe postupně vypadává co vůbec na tý střeše máš a už to že tam vedle máš RB750UP které zdá se něco napájí a od jinud se napájí tak předpokládám že zemní potenciály toho baráku budou totálně v řiti a věř že pak se ethernet chová dost divně. Minulej rok jsme takhle odpálili 3 boardy než jsme přišly na to že zemní potenciály 3 vchodovýho paneláčku jsou totálně v háji. Jestli ti třeba v ten samej okamžik každý den v takový budově zapnou třeba bojlery tak je to taková malá katastrofa.

No to tedy sorry, jaképak "Tak nějak z tebe postupně vypadává co vůbec na tý střeše máš ...". O existenci dalšího RB jsem poctivě informoval všechny, kteří mají sílu to číst (21 Dec 2018, 18:53). Kromě toho - odpálení portu z rozdílu potenciálů bych věřil, to je bohužel běžná věc, ale opakovanému výpadku linku na sekundu už se mi věřit nechce. Ten kabel má kvalitní kovové konektory s trubičkou a v epizodní době dvou RB433AH to bylo prokostřené a situace bohužel stejná. mpcz, 25/12/2018
0 x

mpcz
Příspěvky: 2398
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 3 weeks ago

DarkLogic píše:Jesli jsem cetl dobre, tak kabel neni OK, kdyz nektere zily vykazovaly na meraku zvlastni chovani a pomohlo prekonektorovat na jine pary. Je pak otazkou, co se kabelu stalo, a hlavne ten kabel je potreba vymenit, kdyz neni stoprocentne OK. Verim, ze by se ti hodilo, abys ten kabel menit nemusel a hledas chyby vsude jinde, ale ani 100 prispevku na foru tvuj problem proste zazrakem nevyresi.

Je to přesně tak, lépe bych to nenapsal. Ale život mě naučil. Třeba to bude ten stoprvní nebo na to přijdu sám nebo se přizná Sergej nebo zázrak. Kdo ví? mpcz, 25/12/2018
0 x

rsaf
Příspěvky: 944
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod rsaf » 3 weeks ago

Na základě měření MEGMETem je ten kabel (jako celek) tedy OK nebo NE? Podle mě ne a i na párech kde megnet svod nenajde může být nějaký bordel, co se projeví při 100MHz. Můj první tip je na kabel
Můj druhý tip je na bordel v elektroinstalaci - rozdílné zemní potenciály, někde uhnitý PEN (najdi si v tom bytě svítidlo s běžnou žárovkou, nechej si uvařit kafe a pozoruj, co žárovka řekne na zapnutí 2kW konvice), po datových drátech se vozí část něčeho, co by tam nemělo být.
Můj třetí tip je rušení ethernetu nějakým velkým spotřebičem, stmívačem...
Sergejův bug mám tak na místě č. 27.
0 x

sel
Příspěvky: 7
Registrován: 2 months ago

Příspěvekod sel » 3 weeks ago

Ja by som skusil toto: vsetko odpojit od kabla, pripojit 100% funkce zariadenia na obe konci kabla ktore sa da testovat trebars ping, bt a pod. Nechat to bezat par hodin a podla vysledkov sa da vyvratit ci potvdit ze je to kablom alebo nie. Meranie vhodnym meracim pristrojom na Cat5 kabel ktory dokaze zmerat vsetko co treba, by bolo rychlejsie ( 1- 2 minut ) no ale ked nie je k dispozicii aj to by mohlo pomoct.
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 11870
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 3 weeks ago

pomohlo by víc kdyby sis přečet aspoň kus vlákna než něco napíšeš.
1 x

Ispič
Příspěvky: 193
Registrován: 1 year ago

Příspěvekod Ispič » 3 weeks ago

Je tak velký problém tam dočasně 2-3 dny, natáhnout jiný kabel, třeba i přivřít do okna, venkem přes fasádu, apod? Myslím že to tady řešís problém tam kde není, ale tu hlavní si nechceš připustit. Pokud ten stávající kabel nejde vyměnit, evidentně je někde pod fasádou, ve zdi nebo něco podobného. Může být moc zlomený, příliš natažený, projetý hřebíkem/šroubkem, příliš stočený kolem vlastní osy, někde přiskřípnutý, může v něm být voda co zničila vnitřní izolaci. Mám pokračovat s čím vším jsem se ještě setkal?
1 x

Uživatelský avatar
Gemb
Příspěvky: 1920
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Gemb » 3 weeks ago

Ispič píše:Je tak velký problém tam dočasně 2-3 dny, natáhnout jiný kabel, třeba i přivřít do okna, venkem přes fasádu, apod? Myslím že to tady řešís problém tam kde není, ale tu hlavní si nechceš připustit. Pokud ten stávající kabel nejde vyměnit, evidentně je někde pod fasádou, ve zdi nebo něco podobného. Může být moc zlomený, příliš natažený, projetý hřebíkem/šroubkem, příliš stočený kolem vlastní osy, někde přiskřípnutý, může v něm být voda co zničila vnitřní izolaci. Mám pokračovat s čím vším jsem se ještě setkal?

Cas je dneska velmi drahy, takze riesit takyto servis niekolko krat sa ani neoplati. Ked na prvy krat nezistim v com je problem a som tam nuteny ist znova tak vymienam vsetko, hlavne ak to boli dotovane veci. Nejaky netis a 20m kabla stoji par centov. Spravit tam 5 ci kolko vyjazdom je daleko drahsie.
0 x

Bartolomej89
Příspěvky: 12
Registrován: 1 year ago

Příspěvekod Bartolomej89 » 3 weeks ago

Ten netis môže prestať fungovať ako mnohé iné wifinky tplink, Asus, Tenda, DLink a podobné, ktoré majú niečo spoločné s openWRT/DDWrt. Existuje jeden zvláštny bug, ktorý spôsobuje zamrznutie wifi časti, pričom LAN funguje normálne. Pomáha len reštart. Napadlo ma to keď som čítal, že link je celou dobu OK a vyrieši sa to len reštartom.
1 x

mpcz
Příspěvky: 2398
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 3 weeks ago

to Rsaf: na měření byly některé žíly se svodem, ale ty, které jsem použil byly stoprocentně čisté. Pokud by na nich byl jakýkoliv svod, to PU-čko by to stoprocentně odhalilo. Pro jistotu jsme odcvakl i konektor, pak ho podrobil zkoumání pod mikroskopem, vypadalo to, že některé vodiče byly na sebe dost napresované. Každopádně, ty co teď fungují, jsou stopro čisté. Ten Sergejův bug bych tak hluboko na 27. místo nezasouval, může to být kombinace bugu a neočekávaného chování, dvoj, trojchyba nebo tak něco, uvidíme, co napíše.
to Bartolomej88 et Myghael: možná sis nevšiml, že link je sice celou dobu OK, (snad kromě jedné sekundy v logu), ale ping na tu wifinku vypadl někdy až na 5 minut nebo dokud neudělá klient OFF/ON, wifinka vyměněna za novou i jinou. Nyní výpadek pouze 1 sec.
to Gemb et Ispič: ano, máš pravdu, vyměnit kabel by dost napovědělo, možná vyřešilo. Vzhledem k vývoji situace, kdy už dochází pouze k výpadku linku na cca 1 sekundu, což klient ani nepozná, alespoň v to doufám, nepovažuji za vhodné dráždit v tuto sváteční dobu okolní partaje. Vadný kabel jsem zažil samozřejmě za ty roky taky, ale nikdy se to nechovalo tak divně, jako teď. Ještě bych si rád promluvil se Sergejem. Pokud nabízíš pokračování, budu rád, jestli si pamatuješ takový projev u vadného kabelu. Všem samozřejmě děkuji za připomínky. mpcz, 26/12/2018

p.s. Teď jsem si všiml, že pokud dám v 750-ce "Loop protect" na "OFF" z původního "default", (což je dle ROS "OFF") na všech adaptérech, začne odpovídat údaj o posledním rozpojení linku skutečnosti a ne o cca týden dopředu (=spadl v budoucnu). Současně se shodí link na 1 sec. a log to zaloguje. Je tedy jasné, že tam alespoň v tomto má Sergej něco, co stojí za pozornost. mpcz, 26/12/2018
0 x

rsaf
Příspěvky: 944
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod rsaf » 3 weeks ago

S tím link up/down to vypadá spíše na bug winboxu protože v konzoli je to správně (RB750GL, winbox 3.18). Taky si nemyslím, že je zde přímá souvislost s loop protect, protože po rebootu po rebootu je to dobře ať je loop protect zapnutý nebo ne. Spíše tam někde něco přelézá z nějakého couteru nebo tak něco... Ten problém byl reportován už někdy v září (https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=139351) a bude to nějaká duchařina.
0 x

mpcz
Příspěvky: 2398
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 3 weeks ago

Dík, to asi nějak souviset bude. Poukazuji na to, že v současné době na lince neprobíhá žádný problém, který by vadil v provozu, když pominu zalogování sekundového pádu linku jednou za pár hodin. To stejné ovšem vyvolá i ROS nebo Winbox při změně nastavení loopu, ať už omylem nebo úmyslně. To reportování mi nic moc neříká, protože kromě "guten tag" neumím anglicky ani slovo. Ale beru to tak, že to tam Sergej nemá úplně v pořádku (bylo opraveno?/kdy-za tu dobu už by to mohl opravit desetkrát). Zkusil jsem na ROS 6.44beta50 a RB751U přehazovat nastavení LOOPu a tam to linku neshazuje. Ale snad z toho reportu někdo, kdo umí, něco vyčte, čeho se chytit. mpcz, 26/12/2018
0 x


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů