Zatuhávání domácí Wifinky NETIS

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
mpcz
Příspěvky: 2398
Registrován: 13 years ago

Zatuhávání domácí Wifinky NETIS

Příspěvekod mpcz » 1 month ago

Zdravím, již delší dobu řeším neúspěšně (kromě různých teorií) zatuhávání domácí wifinky NETIS 2419i umístěné doma u klienta.
Wifinka je napojena dost komplikovanou a nepřístupnou trasou cca 20m venkovním stíněným kabelem přes dvě patra do RB433AH na půdě. Několikrát denně přestane být Netis z RB433AH dostupný, klientovi net nefunguje, ale link je celou dobu OK - 100Mbit. Zkoušel jsem dát do Netise DHCP klienta, pevnou IP a všechno možné, ale nic nepomáhá. Po restartu NETIS běží OK. Netis několikrát vyměněn i za RB433AH + wifi kartička - problém nezměněn. Restart RB433AH nepomáhá. V torchu celkem nic, kromě jednoho podezření.
Napadá prosím někoho něco/zkušenost, jak pokud možno cíleně hledat příčinu? Děkuji, mpcz, 21/12/2018
torch.jpg
torch.jpg (195.69 KiB) Zobrazeno 1755 x
0 x

Zsir
Příspěvky: 55
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Zsir » 1 month ago

Popravdě pokud se zařízení seka, tak zkusím max aktualizaci firmwaru.

Pak to neřeším a hned vyměním, nemá smysl se tím zabývat, když můžeš dělat lepší věci co ti vydělají peníze. My používáme jenom wifi 951Ui nebo hAP lite a od té doby neřešíme zaseklý wifiny. Navíc to přes MAC telnet můžu pěkně ovládat když je nějakej problém.
0 x

Uživatelský avatar
Gemb
Příspěvky: 1936
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Gemb » 1 month ago

Riesenie = nepouzivat netis, tento konkretny model urcite. Je to srac, daj si tam hocico ine a pojde to.
2 x

mpcz
Příspěvky: 2398
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 1 month ago

Gemb píše:Riesenie = nepouzivat netis, tento konkretny model urcite. Je to srac, daj si tam hocico ine a pojde to.

to The.max,Gemb, Reset: Pokud je prvoplánovým cílem něco pomluvit, je vaše "pomoc" na místě. Proto výše píši jasně: Netis nehrazen i RB433AH (a technik zkoušel i další), problém nezměněn. Důkaz samozřejmě chybí, ale jsem již skoro přesvědčen, že wifinkou to není. Mám již těchto NETISů několik stovek v naprosté pohodě, takže by asi někomu dalo dost práce přesvědčit mě o tom, že je to nepoužitelný HW. mpcz, 21/12/2018
0 x

mpcz
Příspěvky: 2398
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 1 month ago

Zsir píše:Popravdě pokud se zařízení seka, tak zkusím max aktualizaci firmwaru.

Pak to neřeším a hned vyměním, nemá smysl se tím zabývat, když můžeš dělat lepší věci co ti vydělají peníze. My používáme jenom wifi 951Ui nebo hAP lite a od té doby neřešíme zaseklý wifiny. Navíc to přes MAC telnet můžu pěkně ovládat když je nějakej problém.

Dík, sorry, sice jsem napsal "zasekává", ale to je jen vnější projev. Lepší popis je takový, že to přestane odpovídat na můj pokus o ping z GW a klientovi nejede net, v logu je link 100M bez výpadků. A to může (a taky nemusí) být to stejné. mpcz, 21/12/2018
0 x

the.max
Příspěvky: 1147
Registrován: 11 years ago
Bydliště: Sudetten land
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod the.max » 1 month ago

Tak si zkontroluj kabel.
0 x
Vysoce odborných omylů se dopouští jen specialisté.

Jednou jsem se dotkl ukazováčkem UBNT a slezl mi z něho nehet. Od té doby na UBNT nesahám.

mpcz
Příspěvky: 2398
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 1 month ago

the.max píše:Tak si zkontroluj kabel.

Dík, vím, že to je nepěkná lidská vlastnost, ale výměny kabelu se bojím. Jednak velmi komplikovaná trasa, nutnost shromáždit v jedné době několik partají současně, vánoční doba a další technické problémy.
Kabel technik změřil běžným=obyčejným=laciným měřičem a chyba nevyskočila. Lepší měřák jsem nikdy nepotřebovat, takže ho nemám. Podle mého přerušená žíla nebude, spíš nějaký svod, možná i náhodný - ty jsou nejhorší. Zkusím použít můj MEGMET 100V z doby práce u kabelářů, ten to určitě odhalí. Pak mám v plánu přehodit to zkušebně na ty zbylé dva páry, třeba se něco ukáže. Co ten torch, nikoho tam nic neupoutalo? mpcz, 21/12/2018
Naposledy upravil(a) mpcz dne 21 Dec 2018 16:11, celkem upraveno 1 x.
0 x

Uživatelský avatar
Selič
Příspěvky: 693
Registrován: 8 years ago
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 1 month ago

Zkontroluj kabel certifikačním měřákem kabeláže. Je to poměrně častá závada - špatně nalisovaný konektor nebo poškozený kabel.
Někdy to dočasně vyřeší, když se nastaví rychlost na 100Mbit halfduplex nebo 10Mbit halfduplex.
Pak může být na RB433 switch čip tuším v revizi C, to tenkrát před mnoha lety dělalo něco podobného. Po výměně chipu za verzi D byl klid.
1 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

rsaf
Příspěvky: 944
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod rsaf » 1 month ago

Tady už se fakt řeší hrozné kraviny.
Dělá něco bordel na kusu kabelu (který je mi zhnilo měnit) tak nejdříve vyměním oba konce za nové a nějaké spolehlivé zařízení (mikrotiky co jich provozuju X kusů a znám je...), případně takové zařízení třeba mezi to vřadím (jakýkoliv tik s dvěma porty v bridge) a hledám, kde to chcípá. Vyměním koncovky na kabelu, pustím ping nebo udp iperf přes ten kabel abych viděl zda to nechybuje (to taky pomůže odhalit nakopnutý kabel).
Ale pokud se mi to vše nechce podstupovat, jdu se zeptat křišťálové koule.
1 x

mpcz
Příspěvky: 2398
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 1 month ago

Selič píše:Zkontroluj kabel certifikačním měřákem kabeláže. Je to poměrně častá závada - špatně nalisovaný konektor nebo poškozený kabel.
Někdy to dočasně vyřeší, když se nastaví rychlost na 100Mbit halfduplex nebo 10Mbit halfduplex.
Pak může být na RB433 switch čip tuším v revizi C, to tenkrát před mnoha lety dělalo něco podobného. Po výměně chipu za verzi D byl klid.

Dík, jak píši, super měřák nemám, jen ten obyč. 20 let jsem se obešel, teď nemám. Co to vlastně přesně měří? Konektory jsou přecvaknuty, kabel cca 2 roky nový, černý UV venkovní, stíněný. Okometricky bez poškození (nemusí být samozřejmě směroplatné).
- ty rychlosti jsem vyzkoušel měnit ve všech kombinacích, výsledek se nedostavil
- o té revizi switch chipu nevím zatím nic, můžeš to prosím trošku objasnit? Jen podotýkám, že se to celé zbrchá až po restartu domácí wifinky, NETIS / RB. I přesto by to mohlo být tím chipem?
- už se opakovaně opakuji, ale nikoho nezaujal ten poslední řádek v torchu? Děkuji, mpcz, 21/12/2018
p.s. pokud tu někdo neustále píše, že se tu řeší kraviny, nechť prosím nereaguje. Jinak to vypadá, že sám přispívá k tomu, co sám kritizuje, že.
0 x

Uživatelský avatar
Gemb
Příspěvky: 1936
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Gemb » 1 month ago

Problem je, ze aj ked si netis menil, menil si ho znova za netis....ak mam nieco u klienta takto skumat tak to vymenim za iny HW a potom porovnavam.

Mozes skusit dat klientovi hap lite, a medzi mikrotikmi btest ci to pojde stabilne, taktiez je dobre aj nechat pingat a pokial na tom ethernete neni konstantne 0ms a casto vzskakuje napr 20ms tak tiez tam moze byt problem.
1 x

Uživatelský avatar
svestka
Příspěvky: 1187
Registrován: 8 years ago
antispam: Ano

Příspěvekod svestka » 1 month ago

loop? pokud jsi si jisty, ze kabel a koncovky jsou ok, mozna duplicita IP nekde v siti pobliz?
1 x
UPDATE klienti SET internet_povolen = false WHERE po_splatnosti > 500
Lepší než výhra ve Sportce :)

mpcz
Příspěvky: 2398
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 1 month ago

To je ono, slovo loop mě děsí. O kabelu přesvědčen nejsem, konektory jsou přecvaknuté. Jinými slovy - nerad bych absolvoval šílenou akci s výměnou kabelu a pak se ukázalo, že je to třeba tak, jak říkáš. Neboli - opatrnost není lenost. IP jsem už několikrát poměnil.
Smyčku řeším už na několika místech, vždy trošku v jiném podání a jsem vždy loopem poražen. Nikde jsem nenašel nějaký osvědčený postup (diagnostický nástroj), jak cíleně najít místo problému. mpcz, 21/12/2018
0 x

rsaf
Příspěvky: 944
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod rsaf » 1 month ago

A proč to někdo restartuje? Vlezl bych do obou mikrotiků v dobně nefunkčnosti a hledal co se děje - počítadla na portech, arp tabulky, viditelnost v neighbors... Po restartu se ví kulové.
Certifikační měřák měří hromadu parametrů - útlumy, odrazy, přeslechy mezi páry a to vše pro různé frekvence... Měřák kterým měříme nově instalované rozsáhlejší kabeláže má v nejpodrobnějším reportu 3 strany A4 hodnot pro jeden kabel (poměrně hustě popsaný čísly).
Řešil jsem např. error kde plechová součást UTP zásuvky svou ostrou hranou prořízla izolaci žíly a "připojila se na ni". Měřák zapojení by to v životě nikdy nemohl najít, certifikační s přehledem
Měl jsem popálený kabel, na gigabitu to chybovalo, na 100Mbit to celkem fungovalo (byly spojené nějaké žíly). Měřák ukázal i místo poškození (má to TDR).
1 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 11887
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 1 month ago

pravděpodobnost vadného kabelu? 1:1000
pravděpodobnost vadných konektorů? 1:100
pravděpodobnost vadného RB4xx? 1:10
2 x


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 11 hostů