Link downs counter / reset counters

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
mpcz
Příspěvky: 2502
Registrován: 13 years ago

Link downs counter / reset counters

Příspěvekod mpcz » 3 months ago

V kartě interface ethernet třeba RB433AH je counter link downsů. A také tlačítko reset counters. Mělo by to resetovat ten counter nebo je to na něco jiného? Děkuji, mpcz, 14.12.2018
0 x

ef
Příspěvky: 625
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod ef » 3 months ago

Resetuje to tx/tx počítadla paketů errorů a velikosti. Reset Up/Down jde jen restartem.
0 x

mpcz
Příspěvky: 2502
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 3 months ago

Dík, to jsem čekal. Nic takového tam ale nevidím. Řekl bych, že by si to měl Sergej předělat. Buď tlačítko na této kartě zrušit nebo ještě lépe zprovoznit na reset pádů. Nechápu, proč zrovna tento údaj nelze resetovat. (Ani v přík. řádku?). Už jsem to několikrát v poslední době potřeboval. mpcz, 15.12.2018
0 x

ef
Příspěvky: 625
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod ef » 3 months ago

Je to podle čipu. Některé porty to prostě počítat neumi, tak tam ty záložky nejsou - ale resetovací tlačítko ano. RB850Gx2 to určitě má, nevím jak nová 450Gx4. HAP AC 2 statistiky tx/rx neumí. Celkem to chybí, pokud se hledají crc errory, popřípadě přijaté a odeslané pauzy :rage:.
0 x

mpcz
Příspěvky: 2502
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 3 months ago

O tu chybovost mi tady ani tak nejde. Dle mého, když to umí počítat a zobrazovat pády eth, tak to musí jít i vynulovat a to na čipu nezávisí. Ledaže by to počitadlo bylo v HW a ne SW proměnná. A i kdyby to bylo v HW a jen se to četlo, stačilo by v SW zapsat poslední stav a bude tam svíti po "resetu čítače" zase nula. Napíši Sergejovi, co on na to. mpcz, 15.12.2018
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12185
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 3 months ago

RB450Gx4 čítače má


resetování počtu linků mě teda rozhodně netrápí.
0 x

ludvik
Příspěvky: 4079
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod ludvik » 3 months ago

Ne, kolonky tam jsou, i když to nic nepočítá. To je matoucí. Jelikož tam jsou nuly.

Co není matoucí až tak moc je čudlík Reset counters. On se tam totiž objevuje vždy, na všech záložkách (resp. je mimo záložky). Čili ho vztáhnout jen k up/down counteru je takové poměrně pochybné. Nemluvě o tom, že zrovna tenhle counter tam není odjakživa.
0 x
Ohledně GDPR již nediskutuji. Když nic nevím, musím si to nastudovat jinde - a pak už to vím a nemám potřebu diskutovat zde.

ef
Příspěvky: 625
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod ef » 3 months ago

ludvik píše:Ne, kolonky tam jsou, i když to nic nepočítá. To je matoucí. Jelikož tam jsou nuly.

Co není matoucí až tak moc je čudlík Reset counters. On se tam totiž objevuje vždy, na všech záložkách (resp. je mimo záložky). Čili ho vztáhnout jen k up/down counteru je takové poměrně pochybné. Nemluvě o tom, že zrovna tenhle counter tam není odjakživa.


Záleží i na verzi ros. Někde ty záložky jsou s nulama, v novějších už ty záložky nejsou vůbec.
0 x

mpcz
Příspěvky: 2502
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 3 months ago

Podivuji se nad tím, že to někdo může obhajovat. Je to jednoznačně chyba programátora, který při přepnutí ouška na kartu, kde ty čítače (ty, které má na mysli on) nejsou, měl tlačítko zneviditelnit. Nebo ho zprovoznit na ten čítač, který na kartě JE. Na té kartě je chlíveček s čítačem a nefunguje to. Být to programátor u mě zaměstnaný, tak ho na to upozorním a pokud by vedl takové nelogické objasňovací řeči, tak by šel. mpcz, 15.12.2018
0 x

Cheprer
Příspěvky: 936
Registrován: 8 years ago
antispam: Ano
Bydliště: Olomouc a okoli

Příspěvekod Cheprer » 3 months ago

mpcz píše:Podivuji se nad tím, že to někdo může obhajovat. Je to jednoznačně chyba programátora, který při přepnutí ouška na kartu, kde ty čítače (ty, které má na mysli on) nejsou, měl tlačítko zneviditelnit. Nebo ho zprovoznit na ten čítač, který na kartě JE. Na té kartě je chlíveček s čítačem a nefunguje to. Být to programátor u mě zaměstnaný, tak ho na to upozorním a pokud by vedl takové nelogické objasňovací řeči, tak by šel. mpcz, 15.12.2018


Úplný souhlas. Ale mikrotik má evidentně špatnou cenovou politiku že zpětná podpora programátorů nefunguje už tak od verze 2.9.46 takže to chudáčkovi nemůžeme vyčítat. Evidentně stejně jako ispadmin málo rejzuji na os. A tak vypadá i produkt. Žádná zpětná kontrola natož podpora bugu.
Už dlouho je evidentní že priorita jsou levná cpe a hw pro výstavbu než optimalizace routeros
:-)
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

ef
Příspěvky: 625
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod ef » 3 months ago

Nějak jsem si nevšiml že by tu někdo něco obhajoval. Já jen psal jak se věci mají. Ros má daleko větší rezervy co by měl vylepšovat v bezdrátu, a ne že bych nesouhlasil že by se tlačítko reset counters mělo zobrazit jen tam kde má.
0 x

mpcz
Příspěvky: 2502
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 3 months ago

Tak si přečti i ty ostatní. Není jich moc, je to jen na jednu stránku. mpcz, 15.12.2018
0 x

mpcz
Příspěvky: 2502
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 3 months ago

mpcz píše:O tu chybovost mi tady ani tak nejde. Dle mého, když to umí počítat a zobrazovat pády eth, tak to musí jít i vynulovat a to na čipu nezávisí. Ledaže by to počitadlo bylo v HW a ne SW proměnná. A i kdyby to bylo v HW a jen se to četlo, stačilo by v SW zapsat poslední stav a bude tam svíti po "resetu čítače" zase nula. Napíši Sergejovi, co on na to. mpcz, 15.12.2018

Zdravím, jak jsem řekl, tak jsem i udělal, Sergej bleskurychle odpověděl:
"Currently, RouterOS does not allow to reset this counter. It is only cleared with a reboot. We are considering to add this function."
Protože anglicky umím pouze "gutn tag", může to prosím někdo přeložit? Dík, mpcz, 18.12.2018
p.s. nyní je aktuální 6.44beta50
Naposledy upravil(a) mpcz dne 18 Dec 2018 19:47, celkem upraveno 1 x.
0 x

Cheprer
Příspěvky: 936
Registrován: 8 years ago
antispam: Ano
Bydliště: Olomouc a okoli

Příspěvekod Cheprer » 3 months ago

mpcz píše:
mpcz píše:O tu chybovost mi tady ani tak nejde. Dle mého, když to umí počítat a zobrazovat pády eth, tak to musí jít i vynulovat a to na čipu nezávisí. Ledaže by to počitadlo bylo v HW a ne SW proměnná. A i kdyby to bylo v HW a jen se to četlo, stačilo by v SW zapsat poslední stav a bude tam svíti po "resetu čítače" zase nula. Napíši Sergejovi, co on na to. mpcz, 15.12.2018

Zdravím, jak jsem řekl, tak jsem i udělal, Sergej bleskurychle odpověděl:
"Currently, RouterOS does not allow to reset this counter. It is only cleared with a reboot. We are considering to add this function."
Protože anglicky umím pouze "gutn tag", může to prosím někdo přeložit? Dík, mpcz, 18.12.2018


Ví o tom. Ví že se to resne po rebootu. Přidají to :-)
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

pgb
Příspěvky: 542
Registrován: 2 years ago

Příspěvekod pgb » 3 months ago

Přesněji: rozhodujeme se, jestli tu funkci přidáme.
0 x


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti