zkušenosti s lazením LHG 60

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Uživatelský avatar
Gemb
Příspěvky: 1936
Registrován: 3 years ago

Re: zkušenosti s lazením LHG 60

Příspěvekod Gemb » 3 months ago

hapi3 píše:to je ale jasný ne? když snížíš modulaci že signál bude lepší. Je to stejnej indikátor jako na dvb-t nebo satelitech. Ono jako nemá moc smyslu něco počítat když regulaci výkonu to má zdá se navzdory všemu stále automatickou i když při nízkých tx power to prostě už nefunguje.

Jak si snížil ručně modulaci? to už tam jde?


Isiel som s takou ideou, ze ked znizis max modulaciu tak signal zostane rovnaky, ake ked som znizil modulaciu resp mcs tak sa znizila aj hodnota signal quality. MCS sa da znizit rucne cez terminal. set mcs=0-12 (toto je standartna hodnota) aktualne mam set mcs=0-6, lhg vie aj tak len max mcs 8. Ci budu vyssie data raty v buducnosti prihodene do ros nikto nevie. Vyznam to ale nebude mat, mame len 1Gbit ethernet.

MCS 1-5 pouziva ​π⁄2-BPSK
MCS 6-9 pouziva ​π⁄2-QPSK
MCS 10-12 pouziva ​π⁄2-16-QAM - tieto ale aj tak aktualne LHG nevie
0 x

mpcz
Příspěvky: 2398
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 3 months ago

hapi3 píše:si nečet schvalovací dokument k LHGG kde se psalo o EIRP? určitě nečet když máš v kalkulačce tx power 24dBm a zisk antény 31dB.

Děkuji za upozornění, nečetl. Ani jsem se po něm nepídil a nebudu. Zásadní pro mě je fakt, že VV se ve velké většině dokumentovaných měření rovná +/- 55 dB. A hlavně, že 21+34 = třeba 10+45 = vždy 55 a to odpovídá realitě. mpcz, 30/9/2018
p.s. Ten zisk antény na vysílací straně kalkulačky samozřejmě nehraje roli, pokud bude VV 55 dB. Na příjmu samozřejmě ano. Ještě bych chtěl připomenout pochybnosti odborníků (i moje) o zisku té antény 42 dB, která vyniká mimořádnou křivostí a dírkováním a také poměrně zastíněným středem a k tomu někde prezentovaným výkonem použitého koncového modulu min. 20dB (samozřejmě MKT mohl výkon stáhnout nebo taky ne). Kdo jim to změří, že ... Dosahuje vůbec takového zisku v teorii, při tom průměru?
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 11887
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 3 months ago

Gemb píše:
hapi3 píše:to je ale jasný ne? když snížíš modulaci že signál bude lepší. Je to stejnej indikátor jako na dvb-t nebo satelitech. Ono jako nemá moc smyslu něco počítat když regulaci výkonu to má zdá se navzdory všemu stále automatickou i když při nízkých tx power to prostě už nefunguje.

Jak si snížil ručně modulaci? to už tam jde?


Isiel som s takou ideou, ze ked znizis max modulaciu tak signal zostane rovnaky, ake ked som znizil modulaciu resp mcs tak sa znizila aj hodnota signal quality. MCS sa da znizit rucne cez terminal. set mcs=0-12 (toto je standartna hodnota) aktualne mam set mcs=0-6, lhg vie aj tak len max mcs 8. Ci budu vyssie data raty v buducnosti prihodene do ros nikto nevie. Vyznam to ale nebude mat, mame len 1Gbit ethernet.

MCS 1-5 pouziva ​π⁄2-BPSK
MCS 6-9 pouziva ​π⁄2-QPSK
MCS 10-12 pouziva ​π⁄2-16-QAM - tieto ale aj tak aktualne LHG nevie


mám 6.44beta20 a nastavení mcs v terminalu nevidim.
0 x

MichalCZE
Příspěvky: 33
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod MichalCZE » 2 months ago

Gemb píše:Nastavte si na fix a potom daco rieste. Vtedy to nelieta.


Fix myslíš jakou hodnotu, popř. kde ji nastavím?

Přijde mi že když jsem se díval dalekohledem na SLAVE stranu tak anténa nesměruje přímo naproti straně MASTER a přitom je signál nejlepší tak jak to teď mám nastaveno.
SLAVE stranu jsem nastavoval podle LED diod a podle síly signálu a dle rychlostního testu to jede 870-890mbit v každém směru. V obou směrech cca 550/385.

Nějak jsem nepřišel na to jak vlastně nastavit stranu master, když ji donastavím podle LED diod, tak je to v pohodě. Ale pak když stranu MASTER restartuju, tak se síla signálu sníží a leddiody se znovu rozblikají, nebo aspoň "otoč doprava"
Tak nevím, jako by ty antény jak tady někdo psal "šilhají" že se prostě nesměrují na přímku..
Díky za odpověď.
0 x
Nejsem ISP jen HOME user a děkuji všem předem za pomoc :-)

Uživatelský avatar
Gemb
Příspěvky: 1936
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Gemb » 2 months ago

LEDky blikaju vtedy ak neni CENTER. Nevieme ako mikrotici nakodili beamforming a podla coho sa prehadzuje. Mozete naladit dobre a po restarte alebo po zmenach v signale sa prehodi inak beamforming, preto je najlepsie na fix sektory k centeru.
Center je sektor 36,35,28,27. Najlepsi spoj co mame na 1km a nasmeroval som ho sam asi za 5minut kazdu stranu som mal nastaveny prave tak, ze jedna strana ma sektor 27 a druha 36. Vtedy tie anteny aj pozeraju tak "normalne" Pri auto sektoroch sa mi stavalo, ze jedna strana pozerala uplne inam ale signal bol dobry...proste to vysielalo s krajnych sektorov a tak tu antenu bolo treba potocit do boku.

Kód: Vybrat vše

 
                RIGHT   RIGHT   RIGHT   RIGHT           LEFT    LEFT    LEFT    LEFT
                 1,4°    1°      0,6°    0,2°            0,2°     0,6°   1°      1,4°

UP      1,4°     63      62      61      60              59      58      57      56
UP      1°       55      54      53      52              51      50      49      48
UP      0,6°     47      46      45      44              43      42      41      40
UP      0,2°     39      38      37      36              35      34      33      32

DOWN    0,2°     31      30      29      28              27      26      25      24
DOWN    0,6°     23      22      21      20              19      18      17      16
DOWN    1°       15      14      13      12              11      10      9       8
DOWN    1,4°     7       6       5       4               3       2       1       0
2 x

edusko
Příspěvky: 206
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod edusko » 2 months ago

ma nikdo na predaj cely spoj lhg 60 potrebujem na testovanie
0 x

MichalCZE
Příspěvky: 33
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod MichalCZE » 2 months ago

Gemb:
Aha, takže aby byl center na straně SLAVE, tak je po nastavení nutno antenu MASTER restartovat a tím se automaticky nastaví strana SLAVE taky po restartu?


Nyní to mám takto a nechápu proč když dám test duplexní tak Tx je vyšší než RX :-(:

PtP.png
PtP.png (41.83 KiB) Zobrazeno 754 x

A rychlost v obou směrech je jen taková:
Duplex.png
Duplex.png (8.65 KiB) Zobrazeno 754 x

Příjem od SLAVE:
Prijem_od_slave.png
Prijem_od_slave.png (8.25 KiB) Zobrazeno 754 x
Naposledy upravil(a) MichalCZE dne 08 Nov 2018 08:14, celkem upraveno 1 x.
0 x
Nejsem ISP jen HOME user a děkuji všem předem za pomoc :-)

MichalCZE
Příspěvky: 33
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod MichalCZE » 2 months ago

Odesilani na SLAVE:
Odesilani_na_slave.png
Odesilani_na_slave.png (7.87 KiB) Zobrazeno 755 x
0 x
Nejsem ISP jen HOME user a děkuji všem předem za pomoc :-)

pgb
Příspěvky: 495
Registrován: 2 years ago

Příspěvekod pgb » 2 months ago

A ještě nám řekni, že testuješ přímo z lhg jednotek - to je špatně. Nemají dostatek výkonu na saturaci gigabitu. Navíc máš testy v udp. Taky nic moc. Ideálním cílem je gigabit na jedno TCP spojení.
0 x

MichalCZE
Příspěvky: 33
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod MichalCZE » 2 months ago

Ano testoval jsem to jak vidíš, tedy přímo z jednotek.

Teď jsem udělal test z jednotek a rychlost o ničem ! To jsem mohl rovnou nahodit levnější antény v 5Ghz teda!
TCP_oba_směry.png
TCP_oba_směry.png (9.07 KiB) Zobrazeno 693 x
0 x
Nejsem ISP jen HOME user a děkuji všem předem za pomoc :-)

Petr-dx
Příspěvky: 3
Registrován: 2 months ago

Příspěvekod Petr-dx » 2 months ago

Zdravím, aby jsme co nejjemněji naladili antény použili jsme držák od Jirouse. Ale jak již už tu někdo psal připadá nám, že antény šilhají.
Přílohy
IMG_20181104_090514.jpg
IMG_20181104_090514.jpg (59.79 KiB) Zobrazeno 677 x
IMG_20181104_090520.jpg
IMG_20181104_090520.jpg (66.47 KiB) Zobrazeno 677 x
0 x

sacnok
Příspěvky: 297
Registrován: 4 years ago

Příspěvekod sacnok » 2 months ago

Pokud je anténa s držákem v ose, tak by šilhat neměla, nemáš to vyhlé mino osu? Na tom plaechu mezi anténou a držákem?
0 x

Uživatelský avatar
Gemb
Příspěvky: 1936
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Gemb » 2 months ago

Ten drziak od jirousu je pekna blbost. Celu tu antenu mas odskocenu na tom smiesnom plechu od mikrotiku. Keby to namontujes blizsie bolo by t lepsie. Vo vetre sa to bude asi triast. Uprimne vsak mne ten drziak mikrotiku staci a jemne doladit sa to da.
0 x

pgb
Příspěvky: 495
Registrován: 2 years ago

Příspěvekod pgb » 2 months ago

MichalCZE píše:Ano testoval jsem to jak vidíš, tedy přímo z jednotek.
Teď jsem udělal test z jednotek a rychlost o ničem ! To jsem mohl rovnou nahodit levnější antény v 5Ghz teda!



1. jsem to z toho opravdu nepoznal (ty obrázky mužou být z runých zařízení)
2. normálně mi LHG60 dělá na 900m gigabit na 1vlákně TCP, měřeno iperfem
3. neměř to přímo z jednotek a už vbec ne duplexní test (koukni se přitom na CPU, btest je jednovláknová aplikace)
4. třeba CCR1009 dokáže saturovat asi 950Mbps na jednom TCP vláknu, ale duplex už ne
5. mk sám ríká, že jednotky jsou rády že zpracovávají vlastní data pro vysílání a testy máš dělat z jinách stroju
6. třeba hex poe zvládá vygenerovat v 1 vláknu asi 350Mbps TCP
7. pokud toužíš měřit duplex, dej si za LHG nějaké další zařízení, na něm udělej dstnat s fasttrack a pošli si zkrz to iperem z nějakého silného stroje gigabit tam a zpátky (voala, máš gigabit)
0 x

MichalCZE
Příspěvky: 33
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod MichalCZE » 2 months ago

pgb píše:
MichalCZE píše:Ano testoval jsem to jak vidíš, tedy přímo z jednotek.
Teď jsem udělal test z jednotek a rychlost o ničem ! To jsem mohl rovnou nahodit levnější antény v 5Ghz teda!



1. jsem to z toho opravdu nepoznal (ty obrázky mužou být z runých zařízení)
2. normálně mi LHG60 dělá na 900m gigabit na 1vlákně TCP, měřeno iperfem
3. neměř to přímo z jednotek a už vbec ne duplexní test (koukni se přitom na CPU, btest je jednovláknová aplikace)
4. třeba CCR1009 dokáže saturovat asi 950Mbps na jednom TCP vláknu, ale duplex už ne
5. mk sám ríká, že jednotky jsou rády že zpracovávají vlastní data pro vysílání a testy máš dělat z jinách stroju
6. třeba hex poe zvládá vygenerovat v 1 vláknu asi 350Mbps TCP
7. pokud toužíš měřit duplex, dej si za LHG nějaké další zařízení, na něm udělej dstnat s fasttrack a pošli si zkrz to iperem z nějakého silného stroje gigabit tam a zpátky (voala, máš gigabit)


Právě dělám test ze serveru na klienta:
TCP_směr_klient_btest.png
TCP_směr_klient_btest.png (26.55 KiB) Zobrazeno 528 x

A rychlost jen stabilně 72mbit :-(
0 x
Nejsem ISP jen HOME user a děkuji všem předem za pomoc :-)


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: menicks, Petr Bačina a 7 hostů