x86 ROS server na PC desce

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
JirkaRTJ
Příspěvky: 129
Registrován: 13 years ago
Kontaktovat uživatele:

x86 ROS server na PC desce

Příspěvekod JirkaRTJ » 9 months ago

Ahoj, potřeboval bych poradit jakou PC desku a popř CPU pro ROS.. Potřebuji záložní server a nechce se mi investovat do SuperMicra, už i kvůli tomu, že záloha a také, že podpora nových desek je také mizerná .. Mám to zálohu pro server který táhle mangle, QT firewall a konektivitu do 500Mbit/s

Měl jsem představu nějakou i5 ....
Možná problémek je v tom, že by se mi hodilo kdyby tam šly osadit 3 PCI-E karty.. např SuperMicro 2 port (SG-I2) PCI-Express x4 (potřebuji totiž 6 GLAN)
Klidně do ATX case...
Podpora SSD

Máte někdo něco na trhu dostupného a vyzkoušeného??
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12419
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 9 months ago

použij nějaký RBčko. Třeba CCR1009 za pár kaček nebo něco s řady RB11xx. Je to jenom backup kde stačí jedno PCQ pro globální shaping a jednoduchej nat. Nebo snad stavíš backup tak aby dělal to jako master?
0 x

mpcz
Příspěvky: 2635
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 9 months ago

Zdravím, to nevypadá špatně. Prosím pár dotazů: dají se použít dva optické šulky současně - jeden 100M a jeden 1G? Lze bootovat i z USB šulku s ROS? Děkuji, mpcz, 5.sep.2018
0 x

JirkaRTJ
Příspěvky: 129
Registrován: 13 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JirkaRTJ » 9 months ago

No právě jsem chtěl aby to bylo levnější ale plnohodnotné. Ono člověk nikdy neví jak se rychle podaří primární router rychle opravit..
0 x

JirkaRTJ
Příspěvky: 129
Registrován: 13 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JirkaRTJ » 9 months ago

mpcz píše:Zdravím, to nevypadá špatně. Prosím pár dotazů: dají se použít dva optické šulky současně - jeden 100M a jeden 1G? Lze bootovat i z USB šulku s ROS? Děkuji, mpcz, 5.sep.2018


z USB mi ROS normálně bootuje bez problému, skoro bych řekl že to bylo jednodušší to rozchodit než pres SATA disk...
0 x

mpcz
Příspěvky: 2635
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 9 months ago

Mluvíme o CCR1009? mpcz, 5.sep.2018
0 x

JirkaRTJ
Příspěvky: 129
Registrován: 13 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JirkaRTJ » 9 months ago

mpcz píše:Mluvíme o CCR1009? mpcz, 5.sep.2018


Já mluvil o x86 , nějak jsem tě špatně pochopil...
0 x

hol
Příspěvky: 851
Registrován: 10 years ago
antispam: Ano

Příspěvekod hol » 9 months ago

nemyslim si, ze najdes stabilni x86 pc desku, mozna starsi, novou tezko. Je to laborovani i se supermicro kde je par variant, natoz s milionama moznosti pc desek. My to v minulosti zkouseli a nefungovalo stabilne nic. A kdyz jo, tak to neslo opakovat, pac deska za rok nebyla k sehnani. A nema to ilo, bez toho si nedovedu predstavit ani stabilni zalohu, natoz neco nevyzkousenyho.

Druha moznost je kvm a pak libovolnou desku, kde stabilne pojede linux... viz jinej thread na tohle tema.
0 x

Uživatelský avatar
Myghael
Příspěvky: 1338
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod Myghael » 9 months ago

Rovněž bych se přiklonil k tomu x86 router na běžné PC desce vůbec nestavět. Buď serverové železo, nebo z toho raději udělat virtuál.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

Cheprer
Příspěvky: 1013
Registrován: 8 years ago
antispam: Ano
Bydliště: Olomouc a okoli

Příspěvekod Cheprer » 9 months ago

500M ti utáhne 1100ahx4 bez problémů nebo to ccr1009.
Obě dvě má dost GE a obě umí běžet na +-48V spotřeba nula prd. A 500M ti svihnou levou zadní i s qtree a fw.
1 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

mpcz
Příspěvky: 2635
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 9 months ago

Myghael píše:Rovněž bych se přiklonil k tomu x86 router na běžné PC desce vůbec nestavět. Buď serverové železo, nebo z toho raději udělat virtuál.

No nevím jak dnes, ale mě běží hlavní brána cca 6 let na běžné intelovské desce, v racku 2U. Za tu dobu uptime i 2 roky, pak upgrade ROS, max. tok 250M zvládá v průměru na CPU 7 proc. Jeden čas vyskočilo zatížení na 20 proc., ale ukázalo se, že to udělala nějaká chybka v ROS. Koupil jsem z důvodu tehdejší nejistoty jednu desku do rezervy stejnou, stála okolo tisícovky. Absolutně žádný problém. Dnes ale začíná vadit spotřeba okolo 90W, což vadí v ceně el., ale i doba zálohy na baterky je mnohem menší, než by byla třeba s CCR1009. U té CCR1009 jsem se zde ptal, zda lze použít optiku 100M i 1G současně. Neví někdo? Děkuji. mpcz, 6.sep.2018
0 x

JirkaRTJ
Příspěvky: 129
Registrován: 13 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod JirkaRTJ » 9 months ago

No máte pravdu, ta cesta to postavit na PC desce asi bude slepá, bohužel to postavit na serverové desce se zdá byt skoro také.. Přemyslím nyní o tom nepostavit něco na SuperMicru a přehodit to jako primární když už do toho člověk nacpe dost peněz.. A současněj jako zálohu..

Ale, podle dostupných informací ani desky od SuperMicra podporovány nejsou (musí se koupit deska co nejstarší třeba X11SSH-LN4F-O, aby to vůbec šlo, i když prý u ní nejde ani klavesnice, vše jen přes winbox) a obecně to rozběhnout je zážitek vyžadující spec.postup...

Nebo víte o nějaké desce (serverové) a CPU co se ještě prodává a funguje nějak slušněji s ROS a jde tam dát 3x 2port kartu PCI-E x4 ??

Druhá věc je virtualizovat to do CHR. ESXi s Win používám běžně ale CHR MK s 6ti LAN porty se mi moc nechce..Třeba to je zbytečnej strach.. Jaký na to máte názor..??? (vím že se to tu někde probíralo, sorry)
0 x

mpcz
Příspěvky: 2635
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 9 months ago

I současné desky fungují s ROS. Mám na výměnu za ten starý Intel nachystaný router 1,5U s CPU 1900 / 3x Intel 1G a při krátké záměně vše funguje, jak má (max. 250 Mbit/cca 1000 Q). Spotřeba okolo 24V/12W. Jen jsem zatím nenašel odvahu ho přehodit. Jediný problém s ním je, že to nebootuje z USB. Možná už to mezitím Sergej opravil, leží mi to tu už skoro rok. mpcz, 6.sep.2018
0 x

Uživatelský avatar
Myghael
Příspěvky: 1338
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod Myghael » 9 months ago

Rozhodně bych nerad tvrdil, že x86 router s běžným PC hardware nebude fungovat - ovšem je to loterie, když se člověk trefí, ušetří haldu peněz za HW a bude naprosto spokojen, když ne, tak je to jen trápení. U virtuálního routeru je větší šance na úspěch, jelikož se o HW stará hostitelský systém a hypervizor. Na řadě míst virtuální routery používáme (kde máme servery, je přebytek kapacit, takže router jen za cenu licence) a jsme spokojeni, jak s klasickým RouterOS pro x86, tak s CHR.

Každopádně bych se při uvedeném zatížení nebál toho RouterBoardu nebo CCR. Kombinace 100M / 1G (ať už metalika, optika nebo kombinace) minimálně u RB1100 nebo CCR není problém, ten byl na RB2011/RB3011.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

hol
Příspěvky: 851
Registrován: 10 years ago
antispam: Ano

Příspěvekod hol » 9 months ago

reaguju na více příspěvků výše, snad to nebude chaos.

- atomární PC nebo s celeronem D s malou spotřebou jsem zkoušel a mk na některých chodil (měl jsem asi 5 různých, různě starých desek). Je to už asi 2 roky, ale pokrok v téhle oblasti není tak rychlý. Ovšem výkon není nic moc, je to srovnateké s CCR. Měl jsem problém uchodit supermicro vícekanálovou 4 portovou síťovku na většině desek (málo procesorů?). Takže i když to jede, nevidím tam úplně ten benefit...leda by se někdo takto snažil ušetřit peníze místo CCR36, což mi přijde docela ujetý.

- když virtualizaci, tak byl doporučil to kvm. Je to ověřená cesta. Při použití passtrough u síťovek není skoro rozdíl ve výkonu u fyzického HW a virtuálu. VMware není úplně vhodný. V základní verzi neumožní takovou konfiguraci a na síťové operace není optimalizovaný (alespoň to výrobce tvrdí). Kdybys potřeboval pomoct s nastavením kvm, tak se mužeme nějak domluvit.

- další velká výhoda virtualizace je, že zálohuješ celý image a máš ho kdykoli k dispozici pro start na jiném stroji, návratu zpět po nepovedeném upgrade mk, image jde rozkopírovat a použít vícekrát, atp. Nevýhoda, že třeba není vidět stav síťovek, mají pořád R. I když to má možná x86 mk všude, už nevim?

- co se týká nového HW, divil bych se, že by něco chodilo. MK nemá podporu posledních chipsetů a tak bys měl dopadnout jako u toho novějšího supermicro že ti nebudou chodit některé porty z jižní bridge. Někde se řešilo, že je to snad i záměr MK, aby se prodávaly CCRka. Navíc stejně stabilita obyč. PC je diskutabilní, přece jen to je trvalý běh v zátěži. Dřív jsme to měli na HP desktopech, ale jak jsme čuchli k supermicru, už bych to jinak nechtěl.

- spotřeba je samozřejmě problém. Máme u toho intex a velké baterie, výdrž je asi jen 4 hod. Žádná sláva to není.
0 x


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti