Problem SXT vs. SXTsq vs. DISC

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12590
Registrován: 12 years ago

Re: Problem SXT vs. SXTsq vs. DISC

Příspěvekod hapi » 6 months ago

a to se ti děje na víc sektorech? Máme tu jeden exemplární sektor na RB921Gac kterej před výměnou poe lišty za CRS328 vypadával. Prostě se rebootnul. Vyměnili jsme board a nepomohlo. Prostě jak byla bouřka a lítaly blesky (možná to dělal i samotnej vítr a tím pádme i možná nějaká indukce) tak se board restartoval a tak jsme ho vyměnily a druhej to dělal taky. Po výměně poe lišty za CRS328 to přestalo ale už se 2x stalo že přestal protýkat trafik a bylo nutný klienty vykopat a nebo rebootnou AP což byla typická chyba v dávných verzí. Ačkoliv si nemyslím že to byla chyba verzí a je to nějaký problém v napájení nebo v samotným boardu jako takovým případně nějaká divná serie.

Teď jsem byl u klienta kde je na sektoru RB922 a klient má SXTSQac 20MHz a na jeden brk do prahy na speedtest 95Mbit.... NV2
Naposledy upravil(a) hapi dne 22 Jan 2019 16:22, celkem upraveno 3 x.
1 x

Grul
Příspěvky: 57
Registrován: 4 years ago

Příspěvekod Grul » 6 months ago

honzam píše:
basty píše:Ja mam ted taky po ugradu par vysilacu na 6.43.8 komplet, mam tam NV2 a zasekavani nepozoruji. Defakto nikdy se nesekl zadny klient na NV2. Taky bych to mozna prisoudil na ty novy boardy, ale kdo vi...

Abych to popsal přesně. Ten klient s ARMem se odpojí. Nevím co se v tu chvíli děje, možná po LAN dostupný je, ale to nezjistím. Přitom ostatní klienti na AP zůstanou asociovaní. Děje se to náhodně...


já přidám poznatek - klient se od AP odpojí, normálně běží, ale neskenuje žádnou síť, nic (SXTsqac 6.43.7) pouze nv2, v 802.11 se mi to zatim nestalo.
vypadá to jako by vytuhl driver k wifi a přestane to s rádiem komunikovat.
Už jsem řešil asi u 4 lidí různé lokality, všude jsem pro "klid" nastavil watchdog na AP, a modlim se aby to soudruzi v MK nějak vyřešili.
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12590
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod hapi » 6 months ago

honzam píše:AP
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] band=5ghz-onlyn country="czech republic" disabled=no frequency=5600 frequency-mode=superchannel mode=ap-bridge name=AS1-30 \
nv2-preshared-key=xxxx nv2-security=enabled radio-name=AS1-30 rx-chains=0,1 ssid=AS1-30 tx-chains=0,1 tx-power=16 tx-power-mode=\
all-rates-fixed wireless-protocol=nv2 wps-mode=disabled

Klient:
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] supplicant-identity=MikroTik
add authentication-types=wpa2-psk mode=dynamic-keys name=5ghz-a/n supplicant-identity=sklad_1
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] band=5ghz-a/n/ac country="czech republic" disabled=no frequency=5620 frequency-mode=\
regulatory-domain name=prijem nv2-security=enabled radio-name="sklad_1 - ACdual" security-profile=5ghz-a/n ssid=\
AS1-30


co je to přesně za hw? používáš šifru? já ne.
0 x

basty
Příspěvky: 2155
Registrován: 13 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 6 months ago

taky bych to zkusil bez sifry... Mne to taky nedela... To nastaveni tam moc neni cely, ale na ap vidim cz a super... coz rozhodne neni 6.43.8, kde tohle nejde nastavit. Takze vypnout sifrovani, dat vsude 6.43.8 i s upg. biosu. Dal bych ke klientum watchdog a sledovat to...Pokud je chyba v MK tak cekat na opravu, ale nemyslim ze je tohle chyba... Mame tech nv2 hodne a nikde to nedela
0 x

Uživatelský avatar
honzam
Příspěvky: 5473
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod honzam » 6 months ago

co je to přesně za hw? používáš šifru? já ne.

Tohle konkrétně je rb912 jako sektor. A DiscAC jako klient. Ano šifru používáme všude
Naposledy upravil(a) honzam dne 22 Jan 2019 18:37, celkem upraveno 1 x.
0 x

Uživatelský avatar
honzam
Příspěvky: 5473
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod honzam » 6 months ago

basty píše:taky bych to zkusil bez sifry... Mne to taky nedela... To nastaveni tam moc neni cely, ale na ap vidim cz a super... coz rozhodne neni 6.43.8, kde tohle nejde nastavit. Takze vypnout sifrovani, dat vsude 6.43.8 i s upg. biosu. Dal bych ke klientum watchdog a sledovat to...Pokud je chyba v MK tak cekat na opravu, ale nemyslim ze je tohle chyba... Mame tech nv2 hodne a nikde to nedela


Šifru máme všude. Nebudu vypínat šifru na všech AP. Pak se tam může připojit kdokoliv kdo umí nastavit mikrotik.
AP je rb912 takže nevidím důvod tam mít 6.43.8. Podle mě to ale vůbec není chyba AP, ale klienta jako takového.
Všichni ostatní klienti v tu chvíli běží normálně. Pokud je tam jiný ARM klient tak ten taky běží. Prostě náhodně vytuhne jen jeden konkrétní.
Kolik těch ARMů celkem máte? My asi 430 a tento týden jsem to řešil už 2x. V podstatě není týden aby se nějaký ARM nezasekl. Podle mě to těžce souvisí s NV2. Na 802.11 to nedělá
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12590
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod hapi » 6 months ago

tak počkat, já myslel že se ti sekaji všichni klienti na sektoru a ne jenom jeden konkrétní arm.
0 x

Uživatelský avatar
honzam
Příspěvky: 5473
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod honzam » 6 months ago

hapi píše:tak počkat, já myslel že se ti sekaji všichni klient na sektoru a ne jenom jeden konkrétní arm.

Jsem to asi špatně vysvětlil. Seká se jen a pouze klient(i) ARM. U mipsbe klientů se to nestane nikdy.
Pokud je více ARMů na sektoru tak se sekne vždy jenom jeden. Možná ten s největším uptimem...?
Jak někdo psal výše - u jednoho takového kouslého klienta jsem byl než to stihl restartovat ze zásuvky. ARM normálně jel ale když jsem dal sken tak neviděl žádnou sít. Slovy 0 sítí ve skenu. Enable/disable wlan myslím nepomohlo. Jediné co pomůže je tvrdý restart.

Neříkejte mě že tohle se nikomu neděje? Upozorňuji že to je jen v kombinaci že se na sektoru použije NV2
0 x

basty
Příspěvky: 2155
Registrován: 13 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 6 months ago

tak to jsem taky blbe pochopil. Ja jsem zatim nenasazoval ke klientu army, zkousim to ted na nejaky ptp s vyhodnym kusem disc.

problem zaseknuti wifiny je bezna vec co vyresi disab. a enab... ale pokud nepomohlo tak je to neco vic.

zkusil bych si fakt zapnout ty logy a cihat az se to stane.. kdyz bude monitorovat ty klienty tak se dozvis hned kdyz vypadne a muzes tam jet.

Jinak asi watchdog no...
1 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12590
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod hapi » 6 months ago

no jo, sektor SXT SA, klienti SXT až disc ac. Všechno co není arm dokáže vytočit až 80-90Mbit. ARM klienti pouze 30 ačkoliv radio ukazuje ccq 100/100 a full rate tak i přesto to nedokáže ject rychleji. NV2 MK v6.43.8

edit: ani 6.44beta61 nepomáhá, je to bez změny.
0 x

basty
Příspěvky: 2155
Registrován: 13 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 6 months ago

Zkousis to pres btest? Nebo normalne necim za tim armem?
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12590
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod hapi » 6 months ago

u APčka leží RB951G a odesílám data skrz AP přimo na klienta. Když je armovej klient dám na APčku tak to frčí skoro 100Mbit. Pokud se tam začnou připojovat ostatní tak to jde dolu až na nestabilních 30Mbit.

edit1: Jinej sektor kde je AC jsme před vánoci měnili klienta za disc ac jsme před odchodem natočili 95Mbit na speedtestu. Aktuálně je to to samí a to +-30Mbit.

edit2: Vypadá to že je bitý TCPko. Když se testuje jednim spojením tak to kolísá a je to špatný. Pokud točím 10 spojeních tak to leze i přes 60-70Mbit. Jak dám zpět jedno tak to kolísá až na nulu.
Naposledy upravil(a) hapi dne 24 Jan 2019 11:31, celkem upraveno 2 x.
0 x

basty
Příspěvky: 2155
Registrován: 13 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 6 months ago

Hm... tak to pak asi jo no...

ja mam prave spoj dynadish - sxtsq arm a pokud provadim btesty ze zarizeni tak to jede polovinu rychlosti. Je tam nejaky fail s btestem.
Pak mam spoj discac - discac a tam se to chova stejne
ale jak jsem psal, bylo to na nstreamu. Tim ze to je ptp spoj, tak zkousel nv2 jen okrajove, ale take byly cisla spatny.
u 802.11 to nedelalo, ale tam zase vypadavaly pakety a skakaly hodne vysoko obcas.

Ted mam bety na tom ptp disc only ac v nstreamu. Pingy jsou 0-1 v plne zatezi 20-30 stabilne bez vypadku a toci to 112Mbps. Coz neni tolik jako 802.11, ale je to stabilni...

ten test je potreba provadet na tom disc spoji z jinych zarizenich nez tech co to spojuji...
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12590
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod hapi » 6 months ago

už je komplet sektor na poslední betu a je to to samí. Čeho sem si všimnul je, že všechny ARM jednotky vykazujou nízký CCQ RX z pohledu AP. POdle novýho speedtesu v beta verzi vykazujou army minimálně 2x větší latenci než ostatní klienti. TDMA RX Size se nechce zvednout na plných 4000 a drží někde kolem 1520 - 2032
0 x

basty
Příspěvky: 2155
Registrován: 13 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 6 months ago

802.11 je v poho? Jako i podle fora tam proste bude nejaky fail s nv2. Normis to tam priznava ze je potreba novy protokol nv3 nebo neco....

nstream by to neresil? Ja jsem ho na spouste mist mel a jeste mam a funguje dobre... Zalezi pak na konkretnich podminkach.

ale to s tim size bych urcite reportoval.
0 x


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Majestic-12 [Bot] a 3 hosti