Problem SXT vs. SXTsq vs. DISC

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
basty
Příspěvky: 2007
Registrován: 13 years ago
Kontaktovat uživatele:

Re: Problem SXT vs. SXTsq vs. DISC

Příspěvekod basty » 3 months ago

hapi píše:kdekoliv mimo město. Máme hodně spojů na diskách situovaný na 75-80Mbit kde real je kolem 50Mbit. Co na to říct, za 2000,- mám ptp spoj do 2km s posledním hw na 4core a ještě AC k tomu. Luxus jak prase s tím že to umí i kolem 100Mbit celkem v pohodě a jsem stále v úsporným 20MHz kanále. Do vesniček případně spoje ve vesničkách je to lahoda. Rušení mezi sebou na jedný tyči zvládají podstatně lépe než sxt. Všechno záleží na místních podmínkách to je jasný.

Já jenom říkám že ty ARM na který jsme si dřív stěžovaly aktuálně frčí neskutečně dobře. Je samozřejmý že na ty rychlosti co tu popisuju je nutný mít CCQ 99-100% a full rate v rámci 20MHz kanálu. Bez toho nefunguje tak rychle nic a můžeme se třeba stavě na hlavu.


Myslis ze je lepsi udelat spoj na disc - disc ac na armech nebo dish - dish ac?
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12169
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 3 months ago

co je dish?
0 x

basty
Příspěvky: 2007
Registrován: 13 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 3 months ago

https://www.discomp.cz/mikrotik-dynadis ... tword=dish

sry dynadish. Jasny ze to ma o par db navic, ale i ta cena je 3x vetsi. Navic co jsem videl army ve wire, tak jsou hodne vykonny. Tak se spis ptam na porovnani na nejaky maly ptp skoky.
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12169
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 3 months ago

tak dynadish je kvalitnější anténa i když zase tak moc kvalitní neni. Moc hezky svítí do boků a ty co máme směr východ - západ tak v létě houpal signál s teplotou až o 20dB a párkrát až do rozpadnutí spoje takže já od nich upouštím. To už je ten disc lepší. Ještě lepší je klasická jirouska s límcem a do toho board. Bohužel jedinej arm co zatím existuje je RBM11G což je sice hezký ale je opět nedostupný. Ale doufejme že přijdou když už tu máme i RB450Gx4 což je ethernet router s 4core arm jako v diskách.

Jinak ten 250Mbit spoj je 60cm šťouračky a v nich RB911G AC na 700m. Prostě pokud chce člověk dosahovat takových rychlostí v 5GHz tak musí použít kvalitní antény. To je hlavní rozdíl v tom když se staví na mikrotiku a ubnt. Ubnt má už v základu docela slušný antény, mikrotik ne. Dynadish bohužel neni kvalitní anténa. LHG neni kvalitní anténa. Jejich sektory nejsou špatný ale taky ta cena že.
0 x

basty
Příspěvky: 2007
Registrován: 13 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 3 months ago

taky tak to tak mame na tom spoji... jeden smer stouracka, druhy je jirous s limcem, 911 AC ne lite.
0 x

pgb
Příspěvky: 539
Registrován: 2 years ago

Příspěvekod pgb » 3 months ago

hapi píše:Ubnt má už v základu docela slušný antény, mikrotik ne. Dynadish bohužel neni kvalitní anténa. LHG neni kvalitní anténa. Jejich sektory nejsou špatný ale taky ta cena že.


Poslední dobou dělám s horny od ubnt, poze 45°, ta prism varianta je smozřejmě dobrá, ale drahá. Ten levnější horny 45 má sice plastovou anténu, ale kovové rádio a funguje dobře. Ale to podstatné, teď jsem pokusně koupil LiteAP (ac), které tu nasazuje ve velkém konkurence a musím říct, že to je z mého pohledu děsný odpad. Plastové tělo. Anténu mám na situ sklopenou dolů do země a přesto ji plně zezadu chytám na 400m na -73 (výkon má nastavený v limitu). Mít na situ takovýhle radosti :( no nevím...... Jinak ty horny fajn, powerbeam iso taky dobrý (všechno za tu cenu dobré).
0 x

basty
Příspěvky: 2007
Registrován: 13 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 2 months ago

Jsou ty signaly v CH1 normalni? Nemelo by ty cisla byt stejna? Chapu ze nebudou uplne stejny, ale 7 mimo uz mi prijde dost.
Přílohy
disc.JPG
disc.JPG (53.66 KiB) Zobrazeno 1044 x
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12169
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 2 months ago

to záleží na tom jakou svislou nebo vodorovnou překážku máš v cestě.
0 x

basty
Příspěvky: 2007
Registrován: 13 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 2 months ago

Mas pravdu vlastne. Delaji to vertikalni dreveny okenice kostela. Tak to pak jo. Diky
0 x

basty
Příspěvky: 2007
Registrován: 13 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 1 month ago

hapi píše:disc lite5 ac proti sobě na ptp spoji 800m. only-AC, 802.11, 20MHz. Btest mezi jednotkama 120Mbit.


Funguje ti tech 802.11 dobre? Ping bez zateze je super 0ms, rychlost je taky suprova, ale ping co se tyce treba za den, tak jsou v grafu videt velke spicky a obcas nejaky vypadnuty...

Diky
0 x

basty
Příspěvky: 2007
Registrován: 13 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 1 month ago

Tohle mne vadi. Taky i pri vetsi zatezi (v obousmernem toku) lita hodne odezva. A prave nstream mne nechce chodit vubec od drivejsich dob, kde byl nstream vsude a fungoval super.

To jsou jen slinkovany 2 jednotky a nic pres ne netece.
Přílohy
802.11.JPG
802.11.JPG (40.76 KiB) Zobrazeno 584 x
0 x

Uživatelský avatar
honzam
Příspěvky: 5310
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod honzam » 1 month ago

To je právě to co se dlouhodobě řeší na ofic.foru mikrotik. Všechen AC hardware s ARM má problém s Nstremem ale hlavně ještě větší s NV2.
Přitom NV2 je to jedinné co se dá rozumně provozovat v multipointu. Mikrotik to řeší od roku 2017 a řešení zatím žádné. Vždycky jen napíšou že v dalších verzích to bude opraveno
0 x

basty
Příspěvky: 2007
Registrován: 13 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 1 month ago

Jo včera vecer jsem si dal tu práci a přecetl to celé a pěkně do nich sijes. Ani ta poslední beta?
0 x

Uživatelský avatar
honzam
Příspěvky: 5310
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod honzam » 1 month ago

basty píše:Jo včera vecer jsem si dal tu práci a přecetl to celé a pěkně do nich sijes. Ani ta poslední beta?

Ano. Ale já jsem alespoň slušnej (držím se). :) Ostatním už ujely nervy a občas jsou sprostí nebo natvrdo doporučují konkurenci (UBNT, Mimosa).
Divím se že za takové věci nedávají BAN. Dřív by už dávno byl...
0 x

basty
Příspěvky: 2007
Registrován: 13 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod basty » 1 month ago

Jj viděl jsem. Takže pokud mám ONLY mipsbe tak cajk. Pokud dam na vysílač Arma, tak se to sere tomu armu? Nebo celej vysílač?
0 x


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: svestka a 7 hostů