Novy HW X86 pre GW

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
paleto
Příspěvky: 3
Registrován: 4 years ago

Novy HW X86 pre GW

Příspěvekod paleto » 3 months ago

Zdravim,

chcel by som sa spytat ohladom novej masiny pre nasu hlavnu GW. Momentalne mame nasadeny Mikrotik ccr1036 12g-4s-em, cez ktory v spicke prechadza okolo 200k p/s a vytazenie cpu sa pohybuje okolo 90%. Mame na nom nasedny shaping cez QT a to je prenho najvacsi problem. Preto sme zacali uvazovat o vymene za server X86. Nasli sme sme toto http://www.abacus.cz/default.asp?note=& ... dp=5080325 ale potom nas napadlo ci by nebolo lepsie poskladat server, hlavne by to vyslo lacnejsie. Preto sa chcem spytat na nasledujucu konfiguraciu, hlavne co sa tyka kompatibility s RouterOS a vykonom.

Procesor: Intel Core i7-7800X
Maticna: GIGABYTE X299 UD4
Ramka: Kingston 8GB KIT DDR4 2666MHz CL15 HyperX Fury Black Series
Disk: Patriot Flare 60GB
Zdroj: Seasonic SSP-350GT
Sietovka: STGN-i2s a SGP-I4

Dakujem
0 x

the.max
Příspěvky: 689
Registrován: 10 years ago
Bydliště: Sudetten land
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod the.max » 3 months ago

Gigabyte na server? To bych se dneska docela bál. Na server bych určitě dal Supermicro, případně Tyan, ale Gigabyte určitě ne. To už snad dneska ani na desktop.
0 x
Vysoce odborných omylů se dopouští jen specialisté.

Jednou jsem se dotkl ukazováčkem UBNT a slezl mi z něho nehet. Od té doby na UBNT nesahám.

Sidi
Příspěvky: 118
Registrován: 2 years ago

Příspěvekod Sidi » 3 months ago

Server na GW s provozem, že to ani CCR s 36 jádry nestíhá a na obyčejným desktop HW? Celkem vražda ...

Cena toho serveru má opodstatnění - pořádná deska, ECC paměti, pořádný zdroj, montáž do racku,....
0 x

Orel005
Příspěvky: 611
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod Orel005 » 3 months ago

paleto píše:Zdravim,

chcel by som sa spytat ohladom novej masiny pre nasu hlavnu GW. Momentalne mame nasadeny Mikrotik ccr1036 12g-4s-em, cez ktory v spicke prechadza okolo 200k p/s a vytazenie cpu sa pohybuje okolo 90%. Mame na nom nasedny shaping cez QT a to je prenho najvacsi problem. Preto sme zacali uvazovat o vymene za server X86. Nasli sme sme toto http://www.abacus.cz/default.asp?note=& ... dp=5080325 ale potom nas napadlo ci by nebolo lepsie poskladat server, hlavne by to vyslo lacnejsie. Preto sa chcem spytat na nasledujucu konfiguraciu, hlavne co sa tyka kompatibility s RouterOS a vykonom.

Procesor: Intel Core i7-7800X
Maticna: GIGABYTE X299 UD4
Ramka: Kingston 8GB KIT DDR4 2666MHz CL15 HyperX Fury Black Series
Disk: Patriot Flare 60GB
Zdroj: Seasonic SSP-350GT
Sietovka: STGN-i2s a SGP-I4

Dakujem


Urcite doporucuji, splni to ocekavani a bude to fungovat. Doporucuji ignorovat moudre rady lidi, kteri maji nulove prakticke zkusenosti. Nam desktopove konfigurace bezi i 7 let bez problemu, dodavam ze plne vytizene. Jedine minus je, absence KVM, to lze ale taky vyresit za par korun.
0 x
http://www.orelsoft.cz / Jediny ISP s HI-TECH servery bez instalacnich poplatku ve stredni Evrope.
Napriklad: 64 jader, 256 GB ram, 4x600 GB SAS 15k, 1 Gbps pripojeni za 14 000,- Kc / mesicne vc. dph.

Cheprer
Příspěvky: 585
Registrován: 7 years ago
antispam: Ano
Bydliště: Olomouc a okoli

Příspěvekod Cheprer » 3 months ago

Orel005 píše:
paleto píše:Zdravim,

chcel by som sa spytat ohladom novej masiny pre nasu hlavnu GW. Momentalne mame nasadeny Mikrotik ccr1036 12g-4s-em, cez ktory v spicke prechadza okolo 200k p/s a vytazenie cpu sa pohybuje okolo 90%. Mame na nom nasedny shaping cez QT a to je prenho najvacsi problem. Preto sme zacali uvazovat o vymene za server X86. Nasli sme sme toto http://www.abacus.cz/default.asp?note=& ... dp=5080325 ale potom nas napadlo ci by nebolo lepsie poskladat server, hlavne by to vyslo lacnejsie. Preto sa chcem spytat na nasledujucu konfiguraciu, hlavne co sa tyka kompatibility s RouterOS a vykonom.

Procesor: Intel Core i7-7800X
Maticna: GIGABYTE X299 UD4
Ramka: Kingston 8GB KIT DDR4 2666MHz CL15 HyperX Fury Black Series
Disk: Patriot Flare 60GB
Zdroj: Seasonic SSP-350GT
Sietovka: STGN-i2s a SGP-I4

Dakujem


Urcite doporucuji, splni to ocekavani a bude to fungovat. Doporucuji ignorovat moudre rady lidi, kteri maji nulove prakticke zkusenosti. Nam desktopove konfigurace bezi i 7 let bez problemu, dodavam ze plne vytizene. Jedine minus je, absence KVM, to lze ale taky vyresit za par korun.


Taky pridam zkusenosti.

Jenom budu kratce reagovat na orla. Ano desktopy funguji, fungovaly i 10-15let, ale orle kde jsme dnes? Opravdu budes skladat na hw ktery nema zadnou vesmes zaruku ze ti nebudou blbnout sitovky a potom je tu milion vlaken ze to tuhne a nevi se proc? atd... Proste z toho musi clovek vyrust ze vymysleni blbosti. Proste desktop hw je fajn kdyz funguje, a pokud ma nekdo cas se s tim s*at tak proc ne, a z toho vyplivaji nasledne servisy. Nemoznost pozdeji prejit na 48V, nemoznost poradne diagnostiky a nevim jestli nekomu kdo preprodava 1Gbit koncovim klientum tudiz par milionu mu na ucet mesicne dorazi musi resit pro Hlavni GW jestli da za tu masinu 5tis nebo 15tis. Ale jak rikam je to dle gusta kazdeho.


A ted k tematu, Procesor dobry, ale i nevim zda te treba ta i7 nebude s caschkou omezovat rychlost ethernetu.
Deska nevim, ja uz osobne moc gigabyte nefandim, ale nemuzu rict ze to jsou spatne desky, mam taky dve mensi GW zrovna na deskach od GB a funguji, jedna 380dni uptime, druha 3-4roky.
Ramky mi prijdou zbytecnych 8G na mikrotik, pokud tam tedt bude mikrotik tak 1G staci az az.
Disk, jako pokud tam bude jenom MK tak bych volil urcite prumyslove SSD do saty 8G za pet stovek, s garanci jaky tam jsou cipu co je uvnitr.
Zdroj, mno seasonic dejme tomu... ale i tak bych o zivotnosti moc nevsazel.
Sitovka bohzuel nevim, to by mohl vedet hapi. Dulezity aby mela dosti front at muzes rozkladat, jinak ti je vicejadrove cpu k nicemu.

Mno suma sumarum. Jsem na podobnym HW taky mel GW a ted to budu menit zpet na MK, za RB1100x4 protoze to vykonove na 500M by mohlo stacit [aktualni vytizenost 100-200 ve spicce] takze zas na nejakej rok bude klid, a hlavne moznost 48V abych odrstranil zbytecne menice.
Osobne bych do toho nesel, neni fuvod pokud mas penize na neco lepsiho, pro ten klid ze to jede a nemusis resit blbosti.
Ale je to na kazdem, at si to kazdej stavi na cem chce.
0 x
Ferenc Richard
info[at]RFservis[dot]cz
+420 774 164 886
Vystavba telek. reseni LTE, 3G, 2G [HUAWEI,NOKIA..]
Mikrovlny ericsson, huawei, ray, alcoma...
Vytyčování met. a opt. siti o2
Servis a udrzba mob. a fix stanic.
Poskytovani telek. sluzeb Olomoucky kraj.

Orel005
Příspěvky: 611
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod Orel005 » 3 months ago

Jak jsem říkal, osobni zkusenosti hovori jasne. Já bych se na provoz 200k po rozhodne nebal. Nam bezi podovne konfigurace na herní hosting radu let a zcela bez problemu. Jedine co je nutnost je sitova karta. Já jsem nečetl podrobne konfiguraci aproto jsem si nevšiml ze nemluvis o sitovce. Sitovku od supermicra s co nejvíce irq - az budu u PC tak ti řeknu jaký typ ale stojí kolem 1500,-Kč. Vse ostatní muze být, ramka je zbytečná ale neuškodí. Dodam ze nějaké řešení nefunkcnosti ATP... muze v pohodě nastat i na profi serverech. Nam jedou I7 radu let, vytizene někdy i na 90% a ženy něco tuhle nebo se zasekavalo nebo nefungovalo jak ma - o tom nevim. Samozřejmě pokud by cenovy rozdíl byl jen 10 tisic, tak by toto řešení nemelo smysl. Ale ono to nebude 10 tisic. A při cene CCR je tohle rozumna alternativa
0 x
http://www.orelsoft.cz / Jediny ISP s HI-TECH servery bez instalacnich poplatku ve stredni Evrope.
Napriklad: 64 jader, 256 GB ram, 4x600 GB SAS 15k, 1 Gbps pripojeni za 14 000,- Kc / mesicne vc. dph.

mito
Příspěvky: 3
Registrován: 3 months ago

Příspěvekod mito » 3 months ago

A co takto to postavit na 1U servri, povedzme
https://www.servershop24.de/en/server/d ... /a-113315/
0 x

fujara
Příspěvky: 72
Registrován: 11 years ago

Příspěvekod fujara » 3 months ago

Cheprer píše:Ramky mi prijdou zbytecnych 8G na mikrotik, pokud tam tedt bude mikrotik tak 1G staci az az.

Ked sme uz znovu pri x86, skusal niekto z vas uz toto v ostrej prevadzke?
https://forum.mikrotik.com/viewtopic.ph ... 21#p587419
0 x

waggy
Příspěvky: 50
Registrován: 8 years ago
antispam: Ano

Příspěvekod waggy » 3 months ago

používáme supermicro X9SRI-F LGA2011 ke vší spokojenosti
do toho CPU XEON E5-2670
síťovky AOC SG-I2 (ev. AOC SG-I4 pokud je třeba víc portů nebo intel X520-DA2 pokud je třeba 10gbit)

s přehledem to utáhne i s velkou rezervou, case a zdroj jakekoli supermicro PSU 400W+

jedna deska supermicro X9SRI-F LGA2011 mi tu zbyla pustím jí za 3300,- je úplně nová, již jí nepotřebuje mám 2 stroje redundantně

CPU E5-2670 na ebay kolem 3000,- RAM 4x1GB kolem 1000,- síťovka SG-I2 1000,-, měděný heatsing 2011 ILM 1U NARROW 1000,- (v případě potřeby dodám, jen to bude chvilku trvat - kdyžtak PM)
0 x

ludvik
Příspěvky: 3499
Registrován: 6 years ago
Bydliště: Kutná Hora
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ludvik » 3 months ago

Ono to je už docela hodně let ... ale osobní zkušenost s prvním E3 Xeonem byla "sakra to je rychlý". Normálně i po takových letech praxe jsem byl překvapen rozdílem v chování Xeonu v porovnání se srovnatelným desktopovým procesorem (na typ už si nevzpomenu). Prostě jen tak, po nabootování něčeho, co nemá ani okénka :-) a puštěním provozu relativně málo desítek megabit.
Je to jen subjektivní, nic jsem neměřil. Ale od té doby něco co míří na desktop do (libovolného) serveru nedávám.
1 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 10711
Registrován: 10 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 3 months ago

nedělejte si iluze, všechno je to stejný. Xeon E3 je kopie i7core akorát E3 má odpálenou GPU část. Rozdíl je v tom že tazatel má 6core do 10k s vysokým taktem kdežto E5 stojí ta samá 16k prámě kvůli LGA2011. Proč dávat za stejný železo větší prachy že? Navíc třeba chipsety pro E3ky jsou jenom přeznačený desktop chipsety. Tohle jsou furt ty samí železa s jinou nálepkou. Úplně jiná věc je kvalita a to ne komponent ale výrobce co to skládal. U supermicra jako jeden z mála výrobců kde si můžete všechno poskládat sami to je prostě na desce vidět. Další věc je, že mrsknout normální desku do 1U sice jde, jenomže se tim výrazně zhorší proudění vzduchu protože mu překáží ramky. Všimněte si jak se profukujou 1U šáska a jak desktopy. U 1U jsou mězi cpu a větráky právě ramky který se tak akorát vejdou do 1U na vejšku a u serverových desek jsou jinde aby nebránili. IPMI samozřejmě jde dát do normální desky, jenomže to neni ono, nedělá to to samí a navíc cena toho řešení stojí víc než rozdíl mezi s a bez ipmi takže tak trochu bez výsledku.

No a v neposlední řadě by mě zajímalo kdo škudlí na routeru kde mu teče 200kpps? Co je to za firmu? přiznej se nebo se běž ptát jinam.
0 x

the.max
Příspěvky: 689
Registrován: 10 years ago
Bydliště: Sudetten land
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod the.max » 3 months ago

Hapi, na boardu ale přece není jen čipset. Největší problém jsou kondenzátory a ty obecně u serverové desky budou lepší, než nějaké super extra hyper durable capacitors u desktopové desky. A u Gigabajtu už si nedělám žádné iluze. Číňaňí se naučili dělat obyčejné elyty tak, aby vypadali jako kvalitní kondenzátory, vždy rozhoduje cena.
Další, dost opomíjená věc je thermal design. Není nad to mít desku, pro kterou je extra navržené chasis (nebo opačně), kde jsou správně rozmístěny větráky tak, aby proud vzduchu šel tam, kde je potřeba a ne 4 centimetry vedle. A poslední věc, když už je nejhůř, hodí se IMPI, což je věc, o které si desktopové desky mohou nechat jen zdát.

Co se týká vybavy, tak desktopová deska nemá ani síťovku, bývá tam jen nepovedená parodie od realteku, kterou stejně každej vypne. Serverová deska má alespoň i82574, což sice není taky žádná hitparáda, ale nemusím řešit proč mi ten 35m dlouhej kabel pořád padá na 100Mbit hned po tom, co se začnou ztrácet packety. Je přece lepší koupit rovnou desku, kde jsou rovnou integrované i82576 nebo novější, než dokupovat za další prachy síťovku doi slotu.

A poslední věc. Mám takové neblahé tušení, že x86 mikrotik stejně neumí využít víc jak 3 a něco Gb RAMky. Mám pocit, že nepodporuje PAE, takže víc jak 4Gb je fakt holý nesmysl.
Naposledy upravil(a) the.max dne 09 Oct 2017 18:02, celkem upraveno 1 x.
0 x
Vysoce odborných omylů se dopouští jen specialisté.

Jednou jsem se dotkl ukazováčkem UBNT a slezl mi z něho nehet. Od té doby na UBNT nesahám.

whef
Příspěvky: 541
Registrován: 10 years ago

Příspěvekod whef » 3 months ago

Už několik let používáme na hlavní routery supermicro a nebyl ještě žádný problém. Problém je spíš na straně tiku, že nepodporuje nové paměti a síťovky, aby se prodávali šitské CCR. Sám teď nevím, při přechodu na 10Gbit, jestli budu stavět 10Gbit Supermicro nebo CCR, či zatím více Routerů, či to nějak řídit na jiném HW, to se uvidí.
0 x

ludvik
Příspěvky: 3499
Registrován: 6 years ago
Bydliště: Kutná Hora
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ludvik » 3 months ago

Hele ... hapi - jakým způsobem změní odpálení GPU z wafferu např. memory subsystém a zapne podporu ECC?
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 10711
Registrován: 10 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 3 months ago

grafiku pokud vim tak odpalovaly cesty přímo laserem po výrobě, dneska jí už asi vypínaji konfigurací cpu. Ta gpu tam stále je, nemysli si že někdo navrhuje jádro s a bez GPU a ještě k tomu vyrábí dvě verze chipu? dneska už fakt ne, prostě se ta část vypne. ECC dneska maji všechny ramky už od DDR2 tušim, rozdíl je ten že noECC umí opravit 1bit chybu a ECC umí opravit 1bit chybu a detekovat až 2bit chybu a navíc se to ještě OS může dozvědět že k chybě došlo. Sběrnice jsou totálně stejný. Jde o 72bit bit sběrnici kde 64bit jsou pro data a 8bit pro přenos ecc.
0 x


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 hostů