MikroTik GW pro 10Gbit

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
lemointernet
Příspěvky: 63
Registrován: 3 years ago

Re: MikroTik GW pro 10Gbit

Příspěvekod lemointernet » 1 year ago

hapi píše:jaký problémy?


Po dvou měsících provozu odešel zdroj. Následně po restartech to tuhlo, hlásilo nahodilé (neexistující) problémy s pamětí a CPU. Proběhla výměna základní desky i procesoru. Od té doby se to zdá být OK, ale už jsme v tento kousek ztratili důvěru a proto přes něj běží jen IPv6 provoz.
0 x

dagus
Příspěvky: 1187
Registrován: 8 years ago

Příspěvekod dagus » 1 year ago

Tak to hodně štěstí s ccr, pokud nejste vystudovaný v marketingu tak snad chápete, že mikrotik to osazuje hnojem a nemůžete o takovém hw tvrdit, že je to nějaké super core železo. Poměr cena/vykon/obsluha u ccr 1036ok, ale u 1072 je to výkon peer jedno jádro šrot a osazení ještě větší šrot. S vydinou pěti let bych si to nenasadil.
0 x

kuba_lysa
Příspěvky: 64
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod kuba_lysa » 1 year ago

Já řeším podobnou věc, jenom zatím nemám jasno, že tam poběží Mikrotik. Dost možná to bude Linux a bude dělat v podstatě jenom BGP (quagga nebo bird) a DNS (asi bind).

Přemýšlím o následující konfiguraci...
SuperServer 5019P-MT - motherboard Super X11SPi-TF
Intel Xeon Silver 4108 @ 1.8GHz, 8 jader, HT, 11MB, LGA3647
32GB RAM Samsung DDR4
Intel DC S3520 - 150GB, 2.5" SSD, SATA III
Supermicro AOC-STGN-I2S Dual SFP+ 10Gb/s, PCI-e 8x, Gen 2 (5GT/s) Card, LP

transceivery asi nebudu brát originál SMicro (po 10tis.Kč), ale nějaké levnější (od Alternetivo? - mají za 1tis.Kč) - potřebuju optiku LR - SM vlákno

Co vy na to, je to rozumná sestava, máte s podobným hw zkušenost?
0 x

Uživatelský avatar
Gemb
Příspěvky: 2314
Registrován: 4 years ago

Příspěvekod Gemb » 1 year ago

george.tu píše:
dagus píše:Po zkušenosti jakejma sr... součástkama jsou ccr osazována, tak nikdy. Nehledě na výkon peer jádro. Ccr je předurčeno k umření. Je to spotřebák, ale cenou tedy rozhodně ne. Pokud někomu neva donekonečna měnit zdroje a kondíky, tak prosím.

vím, je to off topic, ale nemohu souhlasit, naše zkušenost s CCR:
1 ks CCR1036 nákup 10/2013 od té doby jede v neklimatizované místnosti 24/7/365
10 ks CCR1009 první nákup 10/2014 poslední před měsícem, provoz 24/7/365 sklepy půdy apod tzn. taktéž žádná klima

z výše uvedeného ani v jednom nebyl doposud měněn zdroj ani kondík.
vše napájeno UPS buď BKE, AD155B


Co ti teda malo odist ked si povodny zdroj nepouzival ? Napajal si to vlastnym, mimo integrovaneho zdroja ktory je hnoj. Mikrotik k vsetkym zariadeniam dava hnojove zdroje.
0 x

Standula
Příspěvky: 173
Registrován: 10 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Standula » 1 year ago

kuba_lysa píše:Já řeším podobnou věc, jenom zatím nemám jasno, že tam poběží Mikrotik. Dost možná to bude Linux a bude dělat v podstatě jenom BGP (quagga nebo bird) a DNS (asi bind).

Přemýšlím o následující konfiguraci...
SuperServer 5019P-MT - motherboard Super X11SPi-TF
Intel Xeon Silver 4108 @ 1.8GHz, 8 jader, HT, 11MB, LGA3647
32GB RAM Samsung DDR4
Intel DC S3520 - 150GB, 2.5" SSD, SATA III
Supermicro AOC-STGN-I2S Dual SFP+ 10Gb/s, PCI-e 8x, Gen 2 (5GT/s) Card, LP

transceivery asi nebudu brát originál SMicro (po 10tis.Kč), ale nějaké levnější (od Alternetivo? - mají za 1tis.Kč) - potřebuju optiku LR - SM vlákno

Co vy na to, je to rozumná sestava, máte s podobným hw zkušenost?


Když se dívám na blokové schéma té desky, tak jsou jen 2 PCI-E sloty přímo do CPU, což pokud ti stačí tak OK. Zbylé porty máš switchované nebo přes chipset. Integrované karty jsou taky přes chipset. Co jsem řešil nový router v únoru, tak nejlépe vychází deska jsem vybral desku https://www.supermicro.nl/products/moth ... 0SRi-F.cfm kde máš 4 sloty přímo do CPU a integrované karty taky přímou linku do CPU. K tomu: INTEL Xeon (8-core) E5-2620V4 2,1GHZ/20MB/LGA2011-3. Za běhu si to bere s do 60W, což je o fous víc než CCRko.
1 x

Standula
Příspěvky: 173
Registrován: 10 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Standula » 1 year ago

Gemb píše:
george.tu píše:
dagus píše:Po zkušenosti jakejma sr... součástkama jsou ccr osazována, tak nikdy. Nehledě na výkon peer jádro. Ccr je předurčeno k umření. Je to spotřebák, ale cenou tedy rozhodně ne. Pokud někomu neva donekonečna měnit zdroje a kondíky, tak prosím.

vím, je to off topic, ale nemohu souhlasit, naše zkušenost s CCR:
1 ks CCR1036 nákup 10/2013 od té doby jede v neklimatizované místnosti 24/7/365
10 ks CCR1009 první nákup 10/2014 poslední před měsícem, provoz 24/7/365 sklepy půdy apod tzn. taktéž žádná klima

z výše uvedeného ani v jednom nebyl doposud měněn zdroj ani kondík.
vše napájeno UPS buď BKE, AD155B


Co ti teda malo odist ked si povodny zdroj nepouzival ? Napajal si to vlastnym, mimo integrovaneho zdroja ktory je hnoj. Mikrotik k vsetkym zariadeniam dava hnojove zdroje.


Taky jsem bral 2ks CCR. Prvnimu explodoval zdroj hned po zapnutí a druhé mělo vadný jeden ethernet. Takže druhý den si pro to hned posílali svoz :-). Ty co přišli jako náhrada už jeli skoro 3 roky OK. Zdroje taky vykuchany Napájeno na přímo 24V DC a druhý úpravený na 48V DC. zdroj ještě mám kdyby někdo chtěl.
0 x

dagus
Příspěvky: 1187
Registrován: 8 years ago

Příspěvekod dagus » 1 year ago

Moje zkušenost je taková že vše jede, ale pak se vypne napájení a už nenajede. Právě kvůli kondům ve zdrojové části. Je to osazeno prostě hnojem. To mi nikdo nevyvrátí. To je fakt.
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12422
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 1 year ago

kuba_lysa píše:Já řeším podobnou věc, jenom zatím nemám jasno, že tam poběží Mikrotik. Dost možná to bude Linux a bude dělat v podstatě jenom BGP (quagga nebo bird) a DNS (asi bind).

Přemýšlím o následující konfiguraci...
SuperServer 5019P-MT - motherboard Super X11SPi-TF
Intel Xeon Silver 4108 @ 1.8GHz, 8 jader, HT, 11MB, LGA3647
32GB RAM Samsung DDR4
Intel DC S3520 - 150GB, 2.5" SSD, SATA III
Supermicro AOC-STGN-I2S Dual SFP+ 10Gb/s, PCI-e 8x, Gen 2 (5GT/s) Card, LP

transceivery asi nebudu brát originál SMicro (po 10tis.Kč), ale nějaké levnější (od Alternetivo? - mají za 1tis.Kč) - potřebuju optiku LR - SM vlákno

Co vy na to, je to rozumná sestava, máte s podobným hw zkušenost?


co tě vede k nákupu toho procesoru? Nějak mi to celí uniká. Vybereš novou patici pro velký cpučka (drahou patici) a pak do ní osadíš pomalý cpu. Jo chápu, že to má turbo na 3GHz ale base freq je na 1.8GHz což hravě ukope klasický levný Xeon E3 kde base freq středního modelu je 3.4GHz s turbem na 4GHz a i když má jenom 4 jádra tak ho podle mě sfoukne. A taky když to chci primárně na BGP tak se obecně uvádí že to sedí na jednom jádře takže výkon na jádro je přednější než výkon všech jader v součtu. A to vůbec nemluvim o rozdílný ceně obou řešení.
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12422
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 1 year ago

george.tu píše:
dagus píše:Po zkušenosti jakejma sr... součástkama jsou ccr osazována, tak nikdy. Nehledě na výkon peer jádro. Ccr je předurčeno k umření. Je to spotřebák, ale cenou tedy rozhodně ne. Pokud někomu neva donekonečna měnit zdroje a kondíky, tak prosím.

vím, je to off topic, ale nemohu souhlasit, naše zkušenost s CCR:
1 ks CCR1036 nákup 10/2013 od té doby jede v neklimatizované místnosti 24/7/365
10 ks CCR1009 první nákup 10/2014 poslední před měsícem, provoz 24/7/365 sklepy půdy apod tzn. taktéž žádná klima

z výše uvedeného ani v jednom nebyl doposud měněn zdroj ani kondík.
vše napájeno UPS buď BKE, AD155B


jo no, odešel zdroj a vzal sebou desku, jinde se unavila půlka utp konektorů takže se stačilo jenom dotknout utp kabelů a okamžitě link down... a podobný věci. Za 20k bych čekal kvalitu takže máš docela štěstí. Samozřejmě záleží na použítí, pokud potřebuju jenom routing podpořenej fast pathem tak je CCR výborná volba protože malá spotřeba a malí teplo a je to typu objednám a zítra mám a nestarám se.
0 x

dagus
Příspěvky: 1187
Registrován: 8 years ago

Příspěvekod dagus » 1 year ago

Přesně tak, na gw bych to nedal, ale na routing dobré.
0 x

Defender
Příspěvky: 146
Registrován: 8 years ago

Příspěvekod Defender » 1 year ago

nekoukali jste nekdo treba na novinku od intelu?

http://b2b.gigabyte.com/Server-Motherbo ... -rev-11#ov

To asi jeste dlouho nebude mit podporu co?
0 x

Uživatelský avatar
pcwifi
Příspěvky: 2950
Registrován: 11 years ago
antispam: Ano
Bydliště: Brnensko

Příspěvekod pcwifi » 1 year ago

to bude stat pekelny ranec... co to je, prebarveny nizkospotrebovy Xeon ? Me prijde ze snizit se k oznaceni Atom je celkem fail. Povest techto CPU je vic nez posramocena.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... budoucnost bezdrátových sítí je jen mimo venek, kdo doteď nezačal s budováním optických sítí, půjde do 4 let pod drn ( do konce r. 2021) i diky 3,7Ghz u velkych operatoru

mrazek609
Příspěvky: 213
Registrován: 8 years ago

Příspěvekod mrazek609 » 1 year ago

Zdravím Vás,
použil jsem do GW zmiňovanou kartu Intel I350-F4, ale mikrotik mi hlásí unknown device. Porty ale jedou a když jsem zkoušel zda rozkládá provoz na jádra, tak se zdá že ano.

Může to být problém?

Díky
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12422
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 1 year ago

je to normální.
0 x

mrazek609
Příspěvky: 213
Registrován: 8 years ago

Příspěvekod mrazek609 » 1 year ago

Super, díky.

A ještě jeden dotaz. Ukazuje Memory necelé 2GB a v serveru je 32GB. To je také OK?
0 x


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti