RB750Gr3

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
ikk
Příspěvky: 153
Registrován: 9 years ago
Kontaktovat uživatele:

RB750Gr3

Příspěvekod ikk » 1 year ago

Chtěl bych se zeptat jestli už máte někdo osobní zkušenosti s RB750Gr3. Hlavně mě zajímá jak je výkonově třeba vůči RB2011, případně nějaké dětské nemoci.
Naposledy upravil(a) ikk dne 16 Dec 2016 09:40, celkem upraveno 1 x.
0 x
Síť není jen internet ...

Uživatelský avatar
pcwifi
Příspěvky: 2739
Registrován: 9 years ago
antispam: Ano
Bydliště: Brnensko

Příspěvekod pcwifi » 1 year ago

kdyby radeji inovovali prave 2011 HW z RB750Gr3. nemusel bych kupovat drazsi 3011 :?
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... budoucnost bezdrátových sítí je jen mimo venek, kdo doteď nezačal s budováním optických sítí, půjde do 4 let pod drn...

SpeedyGT
Příspěvky: 44
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod SpeedyGT » 1 year ago

Dnes jsem zkoušel první kousek RB750Gr3, vůbec to nevypadá špatně, dle rychlého testu po nasazení kus za kus místo RB2011 padlo vygrafované vytížení CPU průměrně z 20% na <5% (queue tree a v tom asi 80 zápisů). Neberu to jako super přesný test který by měl být nějaký směrodatný, ale už tady je vidět jaký pokrok tam je. Bandwidth (recieve/send) test dává cca 160/200Mbit při TCP 20 konexí, cca 330/200Mbit při 1 konexi TCP. Měřeno proti CCR1036.

Co mě dost zmátlo je to, že to v resources neukazuje 2 jádra, ale 4 - CPU MIPS1004Kc V2.15. Dle profile vytežuje tak nějak na střídačku všechny, při bandwidth testu jede na 100% jenom jedno a další cca na 80%. Ostatní se dloubou v nose.
0 x

ikk
Příspěvky: 153
Registrován: 9 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ikk » 1 year ago

Použité CPU má fyzicky opravdu jen 2 jádra, s tím, že má implementováno něco jako "Hyper-Threading", takže se dvě fyzické jádra tváří jako čtyři. Zatím jsem nepřišel na to, jako to má reálné pozitiva. Virtuální jádro je jen virtuální jádro a nikdy se mi nepovedlo vytížit 1x fyzické a 1x virtuální jádro na víc než 100% celkového součtu. Spíše bych uvítal vypnutí této funkce, protože to docela zkresluje grafy vytížení CPU o 1/2
0 x
Síť není jen internet ...

SpeedyGT
Příspěvky: 44
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod SpeedyGT » 11 months ago

Takhle nějak vypadá vytížení jednotlivých jader na jednom bodě přes který teklo ve špičce max 40Mbit. Je to prostě na místa, kde je výkonově RB750 mimo a RB3011 je overkill. Pokud teda ovšem vystačí porty. Ideální by bylo něco jako RB2011Gr3 :D
Přílohy
graf.jpg
0 x

TLin
Příspěvky: 5
Registrován: 9 months ago

Příspěvekod TLin » 5 months ago

Zdravím pánové. Jak by jste doporučili zapojit zařízení do této krabičky (do jakých portů co), aby to běhalo co nejlépe? Potřebuji obsadit celkem 3 porty.

  • Uplink
  • NAS
  • Switch
Provoz bude řešen pomocí VLAN, takže na MK žádný "switch" nebude. Nebo je jedno, na jakou linku co připojím?
0 x

ludvik
Příspěvky: 3499
Registrován: 6 years ago
Bydliště: Kutná Hora
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ludvik » 5 months ago

Dobré je se podívat na diagram ... https://mikrotik.com/product/RB750Gr3

Osobně bych ovšem řekl, že je to tak nějak fuk.
0 x

vti
Příspěvky: 3
Registrován: 5 months ago

Příspěvekod vti » 5 months ago

Ahoj všem,
osobně jedu na MikroTik RouterBOARD RB750Gr3, který má 256MB RAM, 880Mhz dual core procesor. Jsem úplný amatér, žádný síťař, možná proto bude můj dotaz znít nesmyslně, ale nechápu, proč výrazně dražší modely, například CRS125-24G-1S-IN má „jen“ 128MB ram a jednojádrový procesor 600MHz, když má dělat to samé a ještě k tomu má 24Gbit portů switch…? To samé i jiné dražší modely… Třeba RB2011iL-RM má 64RAM, atd... Děkuji.
0 x

Uživatelský avatar
honzam
Příspěvky: 4612
Registrován: 10 years ago

Příspěvekod honzam » 5 months ago

RAMka u routeru není úplně tou hlavní věcí. Hodí se hlavně na BGP a atd na což "běžně" stačí málo RAM
0 x

Petr Bačina
Příspěvky: 716
Registrován: 3 years ago
Bydliště: Horní Slavkov
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Petr Bačina » 5 months ago

vti píše:Ahoj všem,
osobně jedu na MikroTik RouterBOARD RB750Gr3, který má 256MB RAM, 880Mhz dual core procesor. Jsem úplný amatér, žádný síťař, možná proto bude můj dotaz znít nesmyslně, ale nechápu, proč výrazně dražší modely, například CRS125-24G-1S-IN má „jen“ 128MB ram a jednojádrový procesor 600MHz, když má dělat to samé a ještě k tomu má 24Gbit portů switch…? To samé i jiné dražší modely… Třeba RB2011iL-RM má 64RAM, atd... Děkuji.


Protože CRS125 není router, ale switch.
0 x
Jsme malý ISP, ale snažíme se svou práci dělat co nejlépe to jde ;-)
http://www.lajsinet.cz/ - Horní Slavkov

ikk
Příspěvky: 153
Registrován: 9 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ikk » 4 months ago

Dobrý den
Chci se zeptat, jestli náhodou nevíte jestli už běží IPSec pomocí HW, případně jaký má výkon, nebo stále jen sw.

Děkuji
0 x
Síť není jen internet ...


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti