mANT 15s a mANT 19s

Problematika MikroTik RouterBoard hardware
Uživatelský avatar
honzam
Příspěvky: 5237
Registrován: 11 years ago

Re: mANT 15s a mANT 19s

Příspěvekod honzam » 1 year ago

Jakej horn tam máš? A jakej kanál?
Máš tam volno v podstatě jen 5660 a 5700
0 x

fabinek1
Příspěvky: 91
Registrován: 10 years ago

Příspěvekod fabinek1 » 1 year ago

RF elements Sektorová anténa s TwistPortem, 13 dBi, 60° (5 GHz), a kanál nastavený na 5660. Modulace snížena, default je bez šance.
0 x

Daxxim
Příspěvky: 354
Registrován: 7 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Daxxim » 1 year ago

Omlouvám se, že zasahuju do řešení problému, ale chci se zeptat na mANT19s, střívka se zdaj v pohodě, bude to lepší než panelka s Groovem? :D
0 x

Uživatelský avatar
okoun
Příspěvky: 6036
Registrován: 9 years ago
antispam: Ano
Bydliště: Mordor

Příspěvekod okoun » 1 year ago

uff panelka s groovem je mimo 1x1 toto je 2x2 takže už jen proto ano
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Daxxim
Příspěvky: 354
Registrován: 7 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Daxxim » 1 year ago

okoun píše:uff panelka s groovem je mimo 1x1 toto je 2x2 takže už jen proto ano


děkuju za odezvu
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12007
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 1 year ago

fabinek1 píše:Tak dnes nasazeno, ale změna v podstatě nulová. CCQ lítá jako s SXT SA, pingy jsou klidně přes 200ms, vyzkoušel jsem nespočet nastavení, 6 hodin jsem s tím hrál, ale žádný rozdíl jsem nenašel. klidně poskytnu demo do SZ.


když si poslechl tupouny tak si trp :-) problém neni na sektoru ale u klientůůůů. Klienti jsou ti co slyší cizí apčka. APčko odvysílá data vždy v nstreme nebo nv2 ale klient je z bordelu už nevytahne. To je ten problém. Už chápeš slovní spojení "velkej zisk"? použil si užší hornu která má prakticky menší zisk než celkem výborný SA5 (za ty prachy zcela jistně výborný).
0 x

Uživatelský avatar
okoun
Příspěvky: 6036
Registrován: 9 years ago
antispam: Ano
Bydliště: Mordor

Příspěvekod okoun » 1 year ago

fabinek1 píše:Tak dnes nasazeno, ale změna v podstatě nulová. CCQ lítá jako s SXT SA, pingy jsou klidně přes 200ms, vyzkoušel jsem nespočet nastavení, 6 hodin jsem s tím hrál, ale žádný rozdíl jsem nenašel. klidně poskytnu demo do SZ.


hmm hrál si s tím těch alespoň hodinku i na tom situ? je to třeba pořádně ladit tu hornu nechová se to jako všesměrovej SA sektor...
dovolil bych si říci že budou třeba možná 2 kusy aby to nahradilo 120st sektor alias SA který udává 90st :)
ale vůbec nevím jako jak jsou rozloženi klienti, možná by to chtělo nějakou mapku kde se kdo nachází, já když jsem nasazoval trumpet sektory tak jsem si s přípravou a různejma měřičema úhlů na mapách docela vyhrál a výsledek potom stál za snažení...
0 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Uživatelský avatar
Gemb
Příspěvky: 2070
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Gemb » 1 year ago

Hlavna vec, ze ta tvoja zaprdena SXT SA5 ma gain 14dBi....tomu hovorim uzasne velky zisk. Ked tam da horn s rovnakym ziskom (len mensi uhol) tak preco by mu to malo chodit horsie ? Horsie mu to bude chodit len kvoli tomu, ze pri horne uz nespravis sracky typu pripojit na bocny lalok alebo uplne z boku co u vsesmeru SXT neni problem. Stale hladate proste nahradu ale horn nahrada neni. Ked chces upgradovat SXT SA5 na horn tak neni nahrada horn 90st, pretoze sa chova uplne inak a zisk je samozrejme maly. Treba to rozdelit na viac sektorov resp hornov. Pokial sa ti tvoje SXT cky pacia tak si ich pouzivaj ale momentalne je to tu cele o tom, ze hapi je proste mikrotik only a to co pouziva on je najlepsie, urcite nic lepsie neni.....treba vyskusat polaborovat a potom komentovat.
1 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12007
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 1 year ago

ale on to přece vyzkoušel? nečteš? chodí to stejně. Dokonce použil pouze 60° horn. Srovnej si fakta.

O mikrotiku jsem nic nepsal, psal sem o ziskovějším sektoru než je tupej horn.
0 x

Uživatelský avatar
okoun
Příspěvky: 6036
Registrován: 9 years ago
antispam: Ano
Bydliště: Mordor

Příspěvekod okoun » 1 year ago

nu pokud nahradíš nějaký ala všesměr sektor jedním hornem tak to fakt dobře chodit nemůže ba možná i hůře :)
1 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12007
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 1 year ago

je hezký jak měníte příspěvky podle vzniklé situace. Hezká zodpovědnost za navrhnutý řešení.

To co si neuvědomujete je, že pokud maji klienti nízký RX CCQ (z pohledu APčka nízký TX CCQ), neovlivní kvalitu úhel ani kvalita sektorky když zůstane stejný signál. To nízký ccq je způsobený rušením od jiných věcí. Proč? protože airmax, nstreme při určitým nastavení a nv2 neřeší CSMA takže data vypálí do vzduchu a je jedno jakou anténou a jak moc odstíněnou nebo kvalitní. Klient to má chytit a ten to chytne i z bordelem a to už sektor neovlivní. Ovlivní to pouze sílou kterou horn nemá.

Až to pochopíte tak bude líp. Ale k tomu nedojde, radši budeme tady plácat kraviny a vyhýbat se přímé konfrontaci že výměna SA5 za hornu nemělo vůbec žádný efekt.
0 x

Pintero
Příspěvky: 1282
Registrován: 12 years ago
antispam: Ano

Příspěvekod Pintero » 1 year ago

Hapi a ty si neuvědomuješ tu druhou věc a to, že ta horna neslyší tolik rušení, jako ten tvůj sektor. Takže se může podařit (ne vždy...) přeladění na jiný kanál, který ti klienti co jsou v tom úzkém úhlu horny odjinud rušivě neslyší.
Kdyby tam byl tvůj všesměrový sektor, tak na sektoru tu frekvenci budeš mít na RX zarušenou, ale klioši ji na RX budou mít čistou.... a stejně ti to nepojede.
Asi to nepochopíš :joy:, ale já jsem si to v praxi na hodně místech ověřil....
1 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12007
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 1 year ago

fabinek1 píše:Tak dnes nasazeno, ale změna v podstatě nulová. CCQ lítá jako s SXT SA, pingy jsou klidně přes 200ms, vyzkoušel jsem nespočet nastavení, 6 hodin jsem s tím hrál, ale žádný rozdíl jsem nenašel. klidně poskytnu demo do SZ.


a ty nechápeš že horna stejně nejede. Nasadil super užší hornu a nejede to. Jak tohle obhájíš? Vysvětli mi to.
0 x

Uživatelský avatar
Gemb
Příspěvky: 2070
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Gemb » 1 year ago

Nasadil uzsi horn ale klientov zmigroval ako ? Nijak....proste ked mal raz 90stku sektor a da tam horn tak co sa stane s klientami na krajoch vyzarovaku ? Pojdu urcite horsie, naviac napr 30st horn ma tych 30 stupnov pri -6dB, pri -3dB je to 20 stupnov, rovnako sa spravaju horny s vacsim uhlom. 60 stupnovy horn ma pri -3dB cca 50 stupnov atf. Nezaznelo tu myslim vela faktorov, pocet, vzdialenosti, klientske jednotky rusenie atd. Ked vymenim raz 90stupnovy sektor ala vsesmer sxt za hocico uzsie tak to musi ist lepsie. Kedysi davno som tak menil 90stupnovy ubnt sektor 17dBi s plechmi za 2x UBNT 45 stupnove a zaroven rozdelil klientov. Povodne CCQ boli biedne aj na dedinske prostredie cca 50-60% Po vymene a rozdeleni krasne 80+. Ak by som to robil teraz tak to spravim urcite hornami. Jediny rozdiel bol teda ze okrem vymeny mali tie sektory vacsi zisk tj 17 vs 22dBi ale zase som znizil TX power na sektore. Kvalitna antena je zaklad...kazdy sa stazuje len na rusenie ktore stupa kazdym dnom ale co robime pre to aby to rusenie bolo mensie ? Stale tu vela ludi stava s myslienkou aka bola tak 8 rokov dozadu. Chcem pokryt lokalitu tak tam je*nem jeden sektor 120stupnovy a som vybaveny. My to tak teraz nerobime, nova lokalita a aj tak dame viac sektorov, ano budu prazdne a rentabilita je diskutabilna ale nemozem sa stazovat na rusenie lebo dam viac uzsich sektorov. Horn pre mna nepredstavuje priamu nahradu sektoru, je to uplne nieco ine a horny (UBNT) pouzivame na male bunky. Na vzdialenejsich klientov bude vzdy dobry len sektor. Kedze sa nachadzame v teme mANT tak mANT je z mojho pohladu uplny nezmysel pretoze sa prave jedna o tu staru myslienku. Velky uhol + AC a cudujeme sa preco to nechodi. Rovnako ma UBNT sracku typu litebeam sektor 120st AC - tiez blud. Pri ostatnych produktoch to pochopili a preto robia sektory 60 a 45st a zvysok horny.
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12007
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 1 year ago

nebudu to číst, ten kdo to vyměnil to tu napsal jasně že se nezměnilo nic. Jestli to nehodláš akceptovat jeho situaci je to tvůj problém. Tvoje domněnky o jeho problému si nech pro sebe. Výsledek mluví jinak než ty. A jak už sem řek, hornem sis ty vyřešil svojí vlastní blbost předchozí instalace.
Naposledy upravil(a) hapi dne 26 Nov 2017 18:21, celkem upraveno 1 x.
0 x


Zpět na „Hardware“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Gemb, Trimarvis a 9 hostů