O2 LTE 4g s mikrotikem (náhrada za bridge mode O2 modemu)

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
MAROND
Příspěvky: 9
Registrován: 2 months ago

O2 LTE 4g s mikrotikem (náhrada za bridge mode O2 modemu)

Příspěvekod MAROND » 2 months ago

Dobrý den,
následující stav připojení
- modem TP-Link Archer MR200 fw. v.1 O2 úprava - vysílač mob.internetu 4G O2
problém výše uvedeného je, že modem O2 neumí bridge mode. Někde jsem četl, že to lze vyřešit využitím DMZ jako náhradu absence bridge a za modem přidat další zařízení (router), které je zvenku následně přístupné.
Ono další zařízení bude MikroTik RouterBOARD u kterého by se využilo směrování na vnitřní síť přes integrovanou VPN a Cloud/DDNS pro vnější přístup (od O2 nemám a nechci pevnou IP - DDNS služby jsem zkoušel ale nepovedlo se to na modemu rozchodit).
Nebo ten "krám" od O2 nepoužívat a zcela nahradit Mikrotikem se 4G LTE modemem https://www.i4wifi.cz/cs/211012-access- ... ap-lte-kit + ( integrovaná VPN,Cloud/DDNS).
Zjistil jsem, že LTE modemy obecně funkci bridge mode moc nepodporují a funkční kombinaci USB modem pro 4G LTE (O2 - APN "internet.open") připojeným do mikrotik routerboardu jsem taktéž moc nedohledal.
Potřebuji to pro přístup ke kamer.systému, který na tom bude napojený a přístupný přes sice veřejnou IP ale dynamickou - fixovanou službou Cloud/DDNS od Mikrotiku a následně i jejich VPN... děkuji za praktickou a ověřenou funkční radu.
0 x

joker
Příspěvky: 473
Registrován: 9 years ago
antispam: Ano

Příspěvekod joker » 2 months ago

A urcite mas od o2 public ip na rozhrani sveho zarizeni? Neni to nejaky nat nebo pat?

Joo taky by me zajimala levne usb klicenka pro lte fungujici v mikrotiku, idealne i s dovednosti change imei :-)
0 x

MAROND
Příspěvky: 9
Registrován: 2 months ago

Příspěvekod MAROND » 2 months ago

v nastavení routeru jsem zvolil dle O2 manuálu "internet.open" - https://www.o2.cz/osobni/pevna-ip-adresa-pro-mobilni-internet takže předpokládám, že je to verze zdarma veřejná IP ale dynamická - proto fixace pomocí služeb Mikrotiku (Cloud/DDNS a VPN) víc nevím co bych nastavoval - zkusím ten dotaz tedy trochu zjednodušit:

Kombinace
https://www.i4wifi.cz/cs/211012-access- ... ap-lte-kit
SIM karta O2 4G LTE (je to polosamota vysílač cca 2km - reálně 20/5 ověřeno což je super až na ten modem)
v Mikrotiku nastavení APN - "internet.open" dle O2 - https://www.ispsupplies.com/blog/mikrotik-rbwapr-2ndr11e-lte-us-with-lte-modem-with-verizon-howto
povolím Cloud/DDNS abych fixoval z venku IP (která se bude u O2 měnit, ale pokud to bude DDNS Mikrotiku bude vždy 6b****.sn.mynetname.net) + VPN na stejné adrese
Je to funkční model nebo bude nějaký problém mezi SIM O2 a tímto typem Mikrotiku (našel jsem pouze tuto jedinou jednotu, která opravdu umožňuje spojení s vestavěným 4G LTE modemem. díky za zpětnou vazbu pokud má už někdo vyzkoušeno - abych nebyl průkopníkem slepé uličky :stuck_out_tongue_winking_eye:
Naposledy upravil(a) MAROND dne 09 Nov 2019 15:07, celkem upraveno 1 x.
0 x

Rajda
Příspěvky: 77
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod Rajda » 2 months ago

o2 už nedává vždy veřejné ip
0 x

MAROND
Příspěvky: 9
Registrován: 2 months ago

Příspěvekod MAROND » 2 months ago

takže při nastavení APN"internet" což je výchozí stav neveřejná dynamická nebude ani Cloud/DDNS služba OS Routeru Mikrotiku funkční?
0 x

sacnok
Příspěvky: 445
Registrován: 5 years ago

Příspěvekod sacnok » 2 months ago

O2 nedává veřejné IP zdarma a automaticky, je potřeba si o ni požádat a připlatit nějaké peníze. Naposledy se mi stalo, že nám poslali i jinou SIM kartu.

Cloud od Mikrotiku fungovat bude, akorát to bude překládat na veřejnou IP kdesi u O2 ale to ti je bude k ničemu, protože nebudeš mít povolený překlad na tu privátní IP co máš v modemu, nebo v tom Mikrotiku za modemem.

Jestli chceš přistupovat na kamery, tak využij cloud služby od kamer, většina kamer je dnes má.

Pokud to chceš mít na vlastní VPN, tak si dej někde kde máš dostatečně rychlý rychlý internet s veřejnou IP Mikrotik, na něm si udělej VPN server a na něj se připoj z Mirtotiku co bude mít mobilní internet a bude za ním kamera. Když se bude chtít dívat na kameru, tak ti stač povolit port, který budeš přes VPN směřovat na kameru. Popřípadě se taky připojíš k VPN serveru dostaneš se na kameru.
0 x

MAROND
Příspěvky: 9
Registrován: 2 months ago

Příspěvekod MAROND » 2 months ago

OK děkuji moc, zkusím - asi jsi "udeřil na hlavičku". V místě instalace LTE mám kamery nepodporující Cloud (bohužel daň za jejich specifickou optiku Fisheye, kterou zde potřebuji) v druhém místě jiné lokality mám pevnou IP 100/100 vč. VPN a Microtiku (NETBOX) ...takže to vyzkouším takto provázat a uvidím (snad i na kamery :) , ještě jednou díky za typ
0 x

MAROND
Příspěvky: 9
Registrován: 2 months ago

Příspěvekod MAROND » 2 months ago

ještě poslední poznámka pro doplnění ze které jsem dedukoval výše uvedené postupy - O2 to veřejně deklaruje následovně
https://www.o2.cz/osobni/pevna-ip-adresa-pro-mobilni-internet

"Veřejná IP adresa. S veřejnou IP adresou bude mít vaše zařízení při připojení pomocí O2 sítě vždy dynamickou, veřejnou IP adresu. Tato služba je zdarma.Jedná se o nejotevřenější typ připojení a hodí se spíš pro zkušené uživatele internetu. Můžete využívat všech služeb sítě internet, ale nejste nijak chráněni proti nevyžádanému provozu. Takovéto připojení bez omezení např. umožňuje vytvářet VPN tunely pro bezpečné připojení do firemní sítě.Pro nastavení této adresy si ve svém zařízení vyberte přístupový bod (název přístupového bodu) internet.open."

Takže buďto to není pravda, nebo O2 4G LTE modem s tím neumí pracovat, nebo obojí, nebo je chyba mezi židlí a klávesnicí...
0 x

MAROND
Příspěvky: 9
Registrován: 2 months ago

Příspěvekod MAROND » 2 months ago

Tak doplnění pro všechny co řeší podobný problém - daná služba pro zprůchodnění modemu zvenčí do sítě u verze "internet.open" je měsíčně zdarma ale za aktivační poplatek 600,- https://www.o2.cz/podnikatel/191861-dop ... ml#d166751
0 x

KoZLiCeK
Příspěvky: 1345
Registrován: 11 years ago
Bydliště: CZ

Příspěvekod KoZLiCeK » 2 months ago

MAROND píše:Tak doplnění pro všechny co řeší podobný problém - daná služba pro zprůchodnění modemu zvenčí do sítě u verze "internet.open" je měsíčně zdarma ale za aktivační poplatek 600,- https://www.o2.cz/podnikatel/191861-dop ... ml#d166751

GPRS??? vidim dobre? :-) :-)
0 x

cerva
Příspěvky: 296
Registrován: 4 years ago

Příspěvekod cerva » 2 months ago

KoZLiCeK píše:
MAROND píše:Tak doplnění pro všechny co řeší podobný problém - daná služba pro zprůchodnění modemu zvenčí do sítě u verze "internet.open" je měsíčně zdarma ale za aktivační poplatek 600,- https://www.o2.cz/podnikatel/191861-dop ... ml#d166751

GPRS??? vidim dobre? :-) :-)

Jo, včetně zcela aktuální věty ".. Je srovnatelné např. s obvyklým Dial-up připojením.." :-)
0 x

MAROND
Příspěvky: 9
Registrován: 2 months ago

Příspěvekod MAROND » 2 months ago

Viz.níže odpověď O2
Naposledy upravil(a) MAROND dne 17 Nov 2019 11:59, celkem upraveno 1 x.
0 x

MAROND
Příspěvky: 9
Registrován: 2 months ago

Příspěvekod MAROND » 2 months ago

takže, pokud si pořídíte 4G LTE od O2 je finále následující - oficiální odpověď O2 z dnešního dne
tj.cca 250/měsíc za pevnou IP.
------------
"Dobrý den, pokud se jedná o internet air fix, tak tam nelze používat internet.open, ale pouze internet.open.s, to je už ale placená služba měsíčně."
------------
0 x

5nik
Příspěvky: 7
Registrován: 2 months ago

Příspěvekod 5nik » 2 months ago

Cca před 14 dny jsem instaloval wAP LTE jako náhradu za MiniPC s USB LTE donglem. Byl jsem až překvapený, jak jednoduše to šlo zprovoznit. Pouze jsem přendal SIM a aktivoval rozhraní lte1 a hned jsem byl online. Použitelné to rozhodně je. Pro vzdálený přístup budete potřebovat buď veřejnou IP (klidně dynamická) nebo VPN tunel na nějaký jiný bod s veřejnou IP a tam odtud si to nasměrovat. To už bylo řečeno výše.
0 x

mat.kolsky
Příspěvky: 4
Registrován: 2 weeks ago

Příspěvekod mat.kolsky » 2 weeks ago

O víkendu jsem instaloval mTik SXT 4G pro fixní LTE net od O2. Dobu jsem se s tím pekloval, až po poměrně dlouhé době jsem zjistil, že problém byl pouze v tom, že jsem jednoduše neměl signál. Tak se chci poradit. Nakonec jsem hodil SXTčko na střechu, nasměroval na cca 800m vzdálené antény O2 (přímá viditelnost) a jde to. Ale co se mi trochu nelíbí, je, že podle mTiku signál pořád nic moc (RSSP kolem -100) a když to srovnám s mobilem, tak je to horší (tam mám RSSP -94 v obýváku). Připadá mi, jestli to zařízení není nějaký nakoplý. Funguje vám scan? Jaký signál máte vy?
Jo jen doplním band 20 (800MHz).
0 x


Zpět na „Začátečnické témata“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti