Stabilni VDSL modem

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
tark
Příspěvky: 26
Registrován: 6 years ago

Stabilni VDSL modem

Příspěvekod tark » 6 months ago

Zdravím všechny.

Potřeboval bych prosím radu ohledně VDSL modemu. Už kdysi jsem tady dostal skvělou radu ohledně využívání Mikrotiků při stavbách domácích/SOHO sítí a po všech zkušenostech s různými Asusy a D-Linky se mi v pětiletém provozu perfektně osvědčily (RB751G) - bezvýpadkový provoz, silná Wifi, jen trošku složitější počáteční nastavení. Bohužel jsem se dostal do situace, kdy bych potřeboval zařídit sehnat podobně stabilní zařízení na místo, které má VDSL 50/5 (jiná možnost v daném místě není). Běží na tom pár počítačů, mobilů, nic zvláštního, ale současný bílý Zyxel od O2 to těžce nezvládá a je potřeba klidně jednou-dvakrát denně restartovat. Místy se dokonce dostane až do stavu, kdy se na něj některé zařízení přes wifi nepřipojí ani po resetu (podezřívám napůl vadný kus) nebo odmítá přidělit IP. Prozatím jsem to vyřešil dalším prvním routerem, který jsem měl po ruce, s NAT+DHCP+Wifi za ním na provizorní provoz, ale potřebuji to nějak vyřešit a nechci koupit první zařízení, které uvidím.

Nemáte proto prosím tip na nějaký rozumný modem, router s wifi? Nebráním se ani kombinaci VDSL modem v bridgi + Mikrotik RB951, ale chci ať je to stabilní a ideálně ať o tom prostě nevím... Žádné další speciální požadavky nemám, 5G Wifi asi nepotřebuju. Pokud by ten modem měl i RJ45 vstup pro WAN, nejen RJ11, bylo by to fajn (aby šel časem použít i pro jinou technologii a na jiné účely, to se hodí vždy), ale netrvám na tom. U běžných komerčních značek jsem ztratil přehled a Mikrotik VDSL neumí. Zajímavá vlastnost by pak byl nějaký interní shaper na upload, jelikož celé VDSL jde do kopru při > 75 % využití uploadu...

Díky moc!
0 x

mpcz
Příspěvky: 1954
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 6 months ago

Zdravím,
tak široký přehled nemám, ale co bych preferoval, je pouze modem, který je transparentní a za ním teprve Mikrotik. Zrovna to samé u kabelovky.
Jinak jsi odkázaný na firmware v modemu a to je většinou hrůza, spousta něčeho, co nechceš a to co chceš tam nejde udělat.
mpcz, 30.dec.2017
0 x

Rosak
Příspěvky: 168
Registrován: 5 years ago

Příspěvekod Rosak » 6 months ago

Pokud se vydáš cestou modem v bridge a pppoe na tiku je imo celkem jedno co za modem použiješ. Mám doma Comtrend od Vodafone a dokud jsem jej provozoval tak, jak mi jej poskytovatel dodal, vytuhával co chvíli. Od přepnutí do bridge s nasazením tika za něj má uptime dokud jej nevypnu sám (stovky dnů).
0 x

mpcz
Příspěvky: 1954
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 6 months ago

Rosak píše:Pokud se vydáš cestou modem v bridge a pppoe na tiku je imo celkem jedno co za modem použiješ. Mám doma Comtrend od Vodafone a dokud jsem jej provozoval tak, jak mi jej poskytovatel dodal, vytuhával co chvíli. Od přepnutí do bridge s nasazením tika za něj má uptime dokud jej nevypnu sám (stovky dnů).

No s tím bych docela nesouhlasil, alespoň pokud to dobře chápu. Ne každý modem totiž do bridge přepnout lze. Speciálně u kabelovky je vůbec problém takový sehnat.
mpcz, 30.dec.2017
0 x

tark
Příspěvky: 26
Registrován: 6 years ago

Příspěvekod tark » 6 months ago

Jasně, asi není problém ověřit, zda do bridge konkrétní modem přepnout lze, spíše jaké typy máte dlouhodobě odzkoušené. :)
0 x

whef
Příspěvky: 695
Registrován: 10 years ago

Příspěvekod whef » 6 months ago

V zyxelu bych problém neviděl, nebo pokud je a máš v záruce zkus reklamovat, nebo sehnat jiný VDSL modem. Potíže může taky dělat blbě nastavená rychlost od O2 či jiného poskytovatele. Už jsem to párkrát viděl, že na modemu nastavily, jiný profil, než to zvládalo a nebo ve špičce to ten profil nezvládne a sekne se to. Jinak s některými modemy je problém je dát do Bridge. Používáme normálně tak, že modem routuje, mikrotik případně za ním taky a řídí rychlost. Vzdálený přístup na modem případně přes DMZ, či jinou funkci. Opravdu se ti seká modem, nebo se rozpadá DSL ?
0 x

mpcz
Příspěvky: 1954
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 6 months ago

Jsem již dlouho na světě a ještě jsem neviděl ZYXEL, který by se nezasekával. Úplná katastrofa byly jejich VOIP adaptéry a reklamování jejich zasekávání. Všechny skončily v kontejneru nevyreklamované, protože: "Nám se to ani jednou nezaseklo ...", = reklamace bezdůvodná. Už tak 5 let od nich nic nechci. Doufej, že se polepšili.
mpcz, 30.dec.2017
0 x

Ivos
Příspěvky: 3
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Ivos » 6 months ago

Mám na několika místech VDSL modem ZYXEL VMG1312 a mohu potvrdit, že při vyšším trafiku (obsazeny všechny eth porty, zapnutá WiFi) modem opravdu často tuhne a je potřeba restart. Vždy to vyřešila konfigurace modemu do bridge, ppoe a zbytek na mikrotiku.
Kvalitnější z těch levných co dodávají poskytovatelé myslím byl Comtrend 3026 nebo 3031.
0 x

tark
Příspěvky: 26
Registrován: 6 years ago

Příspěvekod tark » 6 months ago

Co si vybavuju, tak spíše tuhla Wifi část + DHCP server, rozpad spojení podle mě ani moc ne...
0 x

Rosak
Příspěvky: 168
Registrován: 5 years ago

Příspěvekod Rosak » 6 months ago

Moje zkusenost je, ze kdyz jel Comtrend ve vychozim nastaveni, byl permanentne horkej. V bridge je ani ne vlaznej a z toho usuzuji na slaby hw, ktery na svem maximu kolaboval.
A jasne - kdyz jsem psal jakykoli, mel jsem na mysli jakykoli, ktery bridge zvladne.
0 x

jany
Příspěvky: 302
Registrován: 10 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod jany » 6 months ago

Mam tiez ZYXEL VMG1312 v bridgu a fakt ani neviem ze ho mam, od spustenia som na neho nesahol (po burke som ho vymenil s uplne jednoduchou konfiguraciou pre bridge)
0 x

deejaysyky
Příspěvky: 17
Registrován: 4 years ago

Příspěvekod deejaysyky » 6 months ago

ahojte mozno mimo tema ale mam internet z telekomu a router ASUS DSL-N16 ties som to mal nastavene v bridge mode do mikrotiku no po niejakej dobe sa stalo ze mikrotik sa jednoducho odpojil od bridge a znovu pripojil, ked to spominani asus ked som pozre do statusu tak linka nespadla ani ras no stavalo sa to vdedi ked som nieco stahoval .... alebo ked znikol velky datovi tok, tak som to viriesil tak ze na asuse som nastavil ip adresu mikrotiku do dmz mal ties niekto take to podobne skusenosti ako ja
0 x

KoZLiCeK
Příspěvky: 929
Registrován: 10 years ago
Bydliště: CZ

Příspěvekod KoZLiCeK » 6 months ago

deejaysyky píše:ahojte mozno mimo tema ale mam internet z telekomu a router ASUS DSL-N16 ties som to mal nastavene v bridge mode do mikrotiku no po niejakej dobe sa stalo ze mikrotik sa jednoducho odpojil od bridge a znovu pripojil, ked to spominani asus ked som pozre do statusu tak linka nespadla ani ras no stavalo sa to vdedi ked som nieco stahoval .... alebo ked znikol velky datovi tok, tak som to viriesil tak ze na asuse som nastavil ip adresu mikrotiku do dmz mal ties niekto take to podobne skusenosti ako ja

Se zeptej sveho ISP.On ti poradi.
0 x

Uživatelský avatar
midnight_man
Příspěvky: 3604
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod midnight_man » 6 months ago

KoZLiCeK píše:
deejaysyky píše:ahojte mozno mimo tema ale mam internet z telekomu a router ASUS DSL-N16 ties som to mal nastavene v bridge mode do mikrotiku no po niejakej dobe sa stalo ze mikrotik sa jednoducho odpojil od bridge a znovu pripojil, ked to spominani asus ked som pozre do statusu tak linka nespadla ani ras no stavalo sa to vdedi ked som nieco stahoval .... alebo ked znikol velky datovi tok, tak som to viriesil tak ze na asuse som nastavil ip adresu mikrotiku do dmz mal ties niekto take to podobne skusenosti ako ja

Se zeptej sveho ISP.On ti poradi.
Jo, teta na infolinke mu isto poradí "a router ste už reštartovali???" Tak skúúste...a aký to máte vlastne problém? :D
0 x

jany
Příspěvky: 302
Registrován: 10 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod jany » 6 months ago

A este sa ho spytaju ci mu svieti led dioda kde je zemegula :)
0 x


Zpět na „Začátečnické témata“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti