MikroTik RouterBOARD RBwAP2nD konfigurace

Místo, kde žádná otázka není hloupá.
marekbart
Příspěvky: 6
Registrován: 2 weeks ago

MikroTik RouterBOARD RBwAP2nD konfigurace

Příspěvekod marekbart » 2 weeks ago

Chtěl jsem rozšířit internet na zahradu a tak mi bývalý kolega z práce poradil tohoto klienta a nastavil ho.

Kód: Vybrat vše

https://www.i4wifi.cz/cs/210647-mikrotik-routerboardy-rbwap2nd-wap-venkovni-ap-vsesmerova-antena-2-dbi-1x-lan-l4-2-4ghz-bila-html

Internet funguje , ale zjistil jsem, že samotný klient se k internetu připojit nedokáže a tak nefunguje upgrade ani synchronizace času. Nastavit si starý router na zvýšení dosahu doma dokážu, ale tohle je na mě už moc složitý. Dokážete vyčíst něco z logu co je špatně ?




[admin@MikroTik] > export

# may/09/2019 11:14:38 by RouterOS 6.40.4

# software id = HCUG-NPVF

#

# model = RouterBOARD wAP 2nD r2

# serial number = 6D8208AD3515

/interface bridge

add name=bridge1

/interface wireless security-profiles

set [ find default=yes ] radius-mac-authentication=yes supplicant-identity=MikroTik

add authentication-types=wpa-psk management-protection=allowed mode=dynamic-keys name=key supplicant-identity=MikroTik wpa-pre-shared-key=123456789

add authentication-types=wpa-psk,wpa2-psk eap-methods="" management-protection=allowed name=profile1 supplicant-identity=""

/interface wireless

set [ find default-name=wlan1 ] band=2ghz-b/g/n country="czech republic" default-authentication=no disabled=no mode=ap-bridge security-profile=profile1 ssid=2.4G wps-mode=\

disabled

/ip hotspot profile

set [ find default=yes ] html-directory=flash/hotspot

/ip pool

add name=dhcp_pool0 ranges=192.168.1.2-192.168.1.254

add name=dhcp_pool1 ranges=192.168.1.2-192.168.1.254

add name=dhcp_pool2 ranges=192.168.1.2-192.168.1.254

/ip dhcp-server

add address-pool=dhcp_pool2 disabled=no interface=bridge1 name=dhcp1

/interface bridge port

add bridge=bridge1 interface=ether1

add bridge=bridge1 interface=wlan1

/interface wireless access-list

add interface=wlan1 mac-address=D0:13:FD:65:9C:92 vlan-mode=no-tag

/ip address

add address=192.168.1.141/24 interface=ether1 network=192.168.1.0

/ip arp

add address=192.168.1.1 interface=ether1 mac-address=38:2C:4A:65:1F:50

add address=192.168.1.214 interface=ether1 mac-address=60:A4:4C:50:E0:4A

/ip dhcp-server network

add address=192.168.1.0/24 dns-server=192.168.1.1 gateway=192.168.1.1 netmask=24

/ip dns

set allow-remote-requests=yes servers=8.8.8.8

/ip firewall nat

add action=masquerade chain=srcnat

/port firmware

set directory=""

/system clock

set time-zone-name=Europe/Prague

/system ntp client

set enabled=yes primary-ntp=89.221.218.101 server-dns-names=0.cz.pool.ntp.org

/system package update

set channel=development

/system upgrade upgrade-package-source

add address=192.168.1.141 user=admin
0 x

marekbart
Příspěvky: 6
Registrován: 2 weeks ago

Příspěvekod marekbart » 2 weeks ago

Pozval jsem si kamaráda, který tvrdil že tomu rozumí. Někde v nastavení DHCP nastavil eth místo bridge a od té doby se do mikrotiku nedostanu nepomohl ani restart. Síťová karta v počítači opakovaně signalizuje odpojování kabelu.

Kód: Vybrat vše

https://uloz.to/!1AcQKP3cObmo/20190609-221418-mp4
0 x

mirek.k
Příspěvky: 716
Registrován: 11 years ago

Příspěvekod mirek.k » 2 weeks ago

To by přístupu Winboxem přes MAC nemělo vadit. Zkusil bych vyměnit kabel.
0 x

Sidi
Příspěvky: 325
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Sidi » 2 weeks ago

Trochu se mi nepozdává fakt, že je RB jako bridge, je zapojen do stávající sítě a má na sobě DHCP server. Cítím 2 DHCP v jedné síti ... Co je kam a jak zapojeno?

Tak trochu přemýšlím, jestli není problém jen v tom, že RB nemá nastavenou gateway.
0 x

Chilli
Příspěvky: 67
Registrován: 7 months ago

Příspěvekod Chilli » 2 weeks ago

Jak už tady někdo psal, pokud to má připojené za nějakým jiným routerem, proč tam je další dhcp server? Všechny porty do bridge, dhcp client na přívod a hotovo.
0 x

marekbart
Příspěvky: 6
Registrován: 2 weeks ago

Příspěvekod marekbart » 2 weeks ago

Zkoušel jsem různé kabely i počítače. Dokonce jsem zkoušel podle návodu na síťovce i snížení rychlosti ale žádná změna. Netuším proč mi to tak kolega nastavil. Tento klient byl zapojen do routeru a rozšiřoval pokrytí venku. RouterOS jsem nikdy nenastavoval. Vím že se na rozšiřujícím zařízení vypíná DHCP nastavoval jsem si tak jeden nevyužívaný router abych pokryl dvě patra domu.

Nedávno jsem si oživoval kameru přes UART nemá něco takového i tento klient ? Na desce vidím možnost připájet kontakty.
Naposledy upravil(a) marekbart dne 10 Jun 2019 18:00, celkem upraveno 1 x.
0 x

ludvik
Příspěvky: 4203
Registrován: 8 years ago

Příspěvekod ludvik » 2 weeks ago

Máš-li bridge, na podřízený rozhraní v podstatě zapomeň. IP musí být na bridge.
Pokud to máš do jiného routeru, kde už DHCP je, tak buď nastav DHCP klienta (a klidně statický příděl na serveru), nebo ručně IP z nepoužívané části rozsahu toho routeru.
Definovat ARP staticky je cesta do pekel.
DHCP server na bridgi je samozřejmě nesmysl.
NAT také, to pro tebe dělá ten nadřazený router. Kromě toho princip bridge je přenos dat na L2 - tedy bez vnímání IP adres (nebo-li softwarový switch). Nemá co NATkovat, kromě provozu co vzniká přímo v tom mikrotiku.

MAC server zakázaný nemáš. Pomocí MAC se tam winboxem dostat prostě musíš.
0 x
Ohledně GDPR již nediskutuji. Když nic nevím, musím si to nastudovat jinde - a pak už to vím a nemám potřebu diskutovat zde.

marekbart
Příspěvky: 6
Registrován: 2 weeks ago

Příspěvekod marekbart » 2 weeks ago

Klient je vyresetovaný podle návodu na netu takže předpokládám že má IP 192.168.88.1 . Na síťové kartě v počítači mám nastaveno IP 192.168.88.2 , maska 255.255.255.0 , brána 192.168.88.1 , DNS 192.168.88.1 . když se kabel opakovaně odpojuje jak se může Winbox připojit ?

jak píšu v předchozím komentáři nedávno jsem si oživoval kameru přes UART nemá něco takového i tento klient ? Na desce vidím možnost připájet kontakty.
0 x

ludvik
Příspěvky: 4203
Registrován: 8 years ago

Příspěvekod ludvik » 2 weeks ago

Jestli se ti odpojuje, tak je špatně něco jiného ... restartuje se, nebo jen odpojuje? Jestli jen odpojuje, tak to vyzkoušej jinde a s jiným kabelem. Tipnu si, že je port v čudu.
Ty čudly podle mě nejsou UART, ale JTAG. Mohu se ovšem mýlit.
0 x
Ohledně GDPR již nediskutuji. Když nic nevím, musím si to nastudovat jinde - a pak už to vím a nemám potřebu diskutovat zde.


ludvik
Příspěvky: 4203
Registrován: 8 years ago

Příspěvekod ludvik » 2 weeks ago

To druhé možná sériový port je. Ale nelíbí se mi ty 3V.
Ale jinak jen plácám, nikdy jsem to neměl potřebu zkoumat.
0 x
Ohledně GDPR již nediskutuji. Když nic nevím, musím si to nastudovat jinde - a pak už to vím a nemám potřebu diskutovat zde.

cejvik
Příspěvky: 4
Registrován: 6 years ago

Příspěvekod cejvik » 2 weeks ago

Jiný zdroj jsi zkoušel?
0 x

iCeClimber
Příspěvky: 1
Registrován: 2 weeks ago

Příspěvekod iCeClimber » 2 weeks ago

Updaty nesli protoze Mikrotik nemel default gateway (\ip route) gateway poskytoval jen svym klientum. To ze se odpojuje bych resil resetem, ta konfigurace je stejne dost zmatecna. Uplne nejlepe bych asi wAP resil pres capsman. Ale jak uz tu nekdo psal. Dhcp client, rozhrani do bridge a zadny NAT ani DHCP server.
0 x

marekbart
Příspěvky: 6
Registrován: 2 weeks ago

Příspěvekod marekbart » 2 weeks ago

Vidím to na reklamaci. Vyzkoušeny různé kabely , zdroje , počítače a stále se kabel opakovaně odpojuje :thinking:
0 x

Chilli
Příspěvky: 67
Registrován: 7 months ago

Příspěvekod Chilli » 1 week ago

Já mám Mikrotik AP nastavené takto, žádné další blbosti tam potřeba nejsou.

Kód: Vybrat vše

/interface bridge
add name=Bridge
/interface ethernet
set [ find default-name=ether1 ] name=ether1-Privod
set [ find default-name=ether2 ] disabled=yes
set [ find default-name=ether3 ] disabled=yes
set [ find default-name=ether4 ] disabled=yes
set [ find default-name=ether5 ] disabled=yes
/interface wireless security-profiles
set [ find default=yes ] supplicant-identity=xxxxxx
add authentication-types=wpa2-psk eap-methods="" group-key-update=59m59s \
    management-protection=allowed mode=dynamic-keys name=WPA2 \
    supplicant-identity="" wpa2-pre-shared-key=xxxxxxxx
/interface wireless
set [ find default-name=wlan1 ] band=2ghz-g/n channel-width=20/40mhz-eC \
    disabled=no frequency=2472 frequency-mode=superchannel installation=indoor \
    mode=ap-bridge name=wlan1-AP2_Mikrotik radio-name="AP2 2,4Ghz" \
    security-profile=WPA2 ssid=xxxxxx wmm-support=enabled wps-mode=disabled
/interface bridge port
add bridge=Bridge interface=ether1-Privod
add bridge=Bridge interface=wlan1-AP2_Mikrotik

/ip dhcp-client
add dhcp-options=hostname,clientid disabled=no interface=Bridge
/system clock
set time-zone-name=Europe/Prague
/system ntp client
set enabled=yes primary-ntp=217.11.227.60 secondary-ntp=195.113.144.201
[admin@MikroTik] >
0 x


Zpět na „Začátečnické témata“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti