Stránka 2 z 3

Re: upgrade z 5.xx na 6.xx

Napsal: 03 Aug 2018 15:45
od hapi
hapi píše:5.26 - 6.19 - 6.30.4 - 6.42.6

mezi tím vždy kliknout na upgrade biosu.


čemu nerozumíš?

Re: upgrade z 5.xx na 6.xx

Napsal: 03 Aug 2018 15:57
od ludvik
Jemu jde o to, že teoreticky může novější verze ROS požadovat novější verzi biosu, než co tam zrovna má. To se v changelogu nedočteme a zjevně to tak občas bývá. Čili by dávalo logiku při upgrade ROS nejdřív změnit bios a až poté ROS.

A ještě by opravdu mohl hlídat i možnost downgrade. Už se mi tak povedlo RB zabít.

Re: upgrade z 5.xx na 6.xx

Napsal: 03 Aug 2018 16:36
od mirek.k
Já tedy žil v asi mylné představě, že firmware přijde do HW spolu s ROS. Takže jej nelze upgradovat dopředu.
Skutečně se mýlím? Odkud se tedy do HW dostane?
Mirek

Re: upgrade z 5.xx na 6.xx

Napsal: 03 Aug 2018 16:49
od hapi
no a proto sem tu uvedl zaručenej postup kde mezi upgradama jenom upgradneš bios při každym skoku.

Bios se dá stahnout ale teď když se mění v každý verzi tak už ani chanegelogy nejsou a biosy ke stažení taky nejsou ale proč? vždy když vyjde nová verze musí se počítat s tim že se musí dát upgradovat systém a pak až bios.

Re: upgrade z 5.xx na 6.xx

Napsal: 03 Aug 2018 16:53
od mirek.k
hapi píše:no a proto sem tu uvedl zaručenej postup kde mezi upgradama jenom upgradneš bios při každym skoku.

Bios se dá stahnout ale teď když se mění v každý verzi tak už ani chanegelogy nejsou a biosy ke stažení taky nejsou ale proč? vždy když vyjde nová verze musí se počítat s tim že se musí dát upgradovat systém a pak až bios.

Tak jsem to vždycky dělal.

Re: upgrade z 5.xx na 6.xx

Napsal: 11 Aug 2018 16:09
od mpcz
hapi píše:vzhledem k tomu že pro mipsle se ofiko nedá v6 stahnout tak je snad jasný že končí na v5.
upgrade biosu ručně. Pokud sis nevšim tak v posledních několika verzí je možnost zatrhnout auto upgrade biosu což se provede vždy po upgrade systému samo.

Prosím, co je přesně myšleno tím "samo"? Při vývoji kombajnu jsem na to "samo" narazil ve fázi upgrade SW. Má představa byla, že po nahrátí balíku SW postačí můj jeden restart a stroj upgraduje SW i bios automaticky. Děkuji, mpcz, 11.aug.2018

Re: upgrade z 5.xx na 6.xx

Napsal: 11 Aug 2018 19:23
od pgb
Co jsem četl na mk fóru, tak pokud to zapneš, tak ros sám detekuje, jestli je nový routerboot k dispozici a pokud ano, tak po nahrání ros provede druhý restart sám. Od manuálního řešení se to téměř neliší. MK měl oddělený ros a routerboot od samého začátku.

Re: upgrade z 5.xx na 6.xx

Napsal: 11 Aug 2018 20:37
od mpcz
Ano, po nahrátí npk ROS se stroj restartuje, provede upgrade ROS, automaticky upgrade biosu a dá sám znovu restart. Takto mi to ale nefunguje. Ani ručně, ani ze scheduleru. Někomu ano? mpcz, 11.aug.2018

Re: upgrade z 5.xx na 6.xx

Napsal: 11 Aug 2018 21:37
od pgb
Nemám ten autoupgrade zapnutý,upgrade firmware volám ručně a funguje. ..... neptej se jestli to někomu funguje, ale zkoumej proč to tobě nefunguje (a napiš který krok z toho co jsi popsal ti nefunguje).
I can see this line in 6.42rc12:
*) routerboard - added RouterBOOT "auto-upgrade" after RouterOS upgrade (extra reboot required) (CLI only);

Příklad: mám verzi 6.40.8, nahraju soubor 6.42.6, pošlu příkaz na restart => až naběhne ros tak pošlu příkaz na upgrade biosu a restart a naběhne vše jak má.

edit:
As many other features, also this one is only in rc state and is still work on progress. At the moment it only executes "/system routerboad upgrade" feature after RouterOS upgrade if "auto-upgrade=yes". After reboot latest firmware is applied.

Re: upgrade z 5.xx na 6.xx

Napsal: 11 Aug 2018 22:16
od the.max
Co si matně pamatuji, tak když jsem do 1xx dával 5kovej ros, tak to po upgradu nikdy nefungovalo, CPU na 100%. Když jsem to ale pak vzal netinstallem, tak to bylo relativně v pohodě.

Re: upgrade z 5.xx na 6.xx

Napsal: 12 Aug 2018 00:13
od hapi
mpcz píše:Ano, po nahrátí npk ROS se stroj restartuje, provede upgrade ROS, automaticky upgrade biosu a dá sám znovu restart. Takto mi to ale nefunguje. Ani ručně, ani ze scheduleru. Někomu ano? mpcz, 11.aug.2018


co ti na tom nefunguje? po nahrání novýho rosu se po prvnim bootu novýho rosu upgradne bios což dá vědět do logu ale nerestartuje se sám. To že se restartne je stará informace z RC verzí kde se restartoval sám což bohužel někdy vedlo k boot loopům a je na userovy aby to restartnul ale to je více mně fuk. Důležitý je že už je upgradnutej a příští start už jede s novým.

Re: upgrade z 5.xx na 6.xx

Napsal: 12 Aug 2018 07:31
od mpcz
Přesně toto. Z diskuze je zcela jasné, že si to zasloužilo bližší komentář a rozbor.
- ocenil bych, kdyby to Sergej nazval "poloautomatické" nebo tak něco. To, že to udělá přípravu na upgrade, mi momentálně moc nepomůže, protože
a/ celou dobu do restartu tam bude nesprávný/nevhodný/jiný bios a restart může/a nemusí přijít i hodně za dlouho.
b/ při automatickém upgrade kombajnem to nepomůže vůbec, o restart se musím postarat sám v kódu. A jestli to Sergejovi způsobovalo smyčky a vrátil se z toho důvodu k poloautomatu, jak je naznačeno výše, proč se s tím mám teď potýkat já?
c/ opět se projevuje absence JASNÉ oficiální dokumentace, o čemž svědčí někdy i protichůdné názory na funkci této operace, dokonce ve stejném příspěvku, viz výše. Co říká oficiální manuál (odkaz?)?
mpcz, 12.aug.2018

Re: upgrade z 5.xx na 6.xx

Napsal: 12 Aug 2018 08:31
od hapi
a/ mikrotik neni automatická věc, všechno je na userouvy a proto takovým lidem jako ty nepatří do rukou.

b/ protože sis začal hrát s mikrotikem až teď tak se potýkáš s něčim co už někdo řešil dávno a ví se že napsat si script kterej zjistí rozdílnost verzí a provede upgrade a následný restart je špatná, moc špatná věc protože když se náhodou neupgradne což se hodně stávalo a tak zařízení skončí ve restartovací smyčce. Podle mě udělaly správně že volbu nechaly na userovy a prakticky kdo udržuje sít upgradovanou tak maximálně jednu verzi zpět což je daleko lepší než kdyby se na to sralo totálně.

c/ plejtváš časem, pokud máš problém, mikrotik má support a forum. Chápu že člověk jako ty nepoužije ani google kam stačí napsat magická slova jako "mikrotik routerboard auto-upgrade" a ty voeee, hned druhej odkaz po wikině je link na mikrotik forum kde je podstatná část vysvětlena.

Takže kurva, přestaň plejtvat časem na píčoviny. Do teď si na upgrade biosu sral. To že tobě neni něco jasné neni vůbec žádná novinka.

Re: upgrade z 5.xx na 6.xx

Napsal: 12 Aug 2018 08:35
od pgb
Použij volbu B) .... pár řádek kódu není problém a budeš nad tím mít kontrolu. Žádný problém.

Re: upgrade z 5.xx na 6.xx

Napsal: 12 Aug 2018 09:12
od Myghael
mpcz: Co pořád řešíš, prosímtě? Nevím, co je ten tvůj "upgradovací kombajn", no můj skript dělá přesně to, co kolega hapi nedoporučuje, totiž zjistí rozdílnost verzí a provede upgrade. Byl jsem totiž líný číst to fórum, tak jsem se na celý autoupgrade vys*al a řeším si to sám. Bootovací smyčka nemá ani jak trvat moc dlouho, pokud neproběhne upgrade firmwaru, skript dané zařízení vyřadí ze svého seznamu a přesune do seznamu zařízení, kde nastal nějaký problém, ten je součástí finální zprávy o běhu a zbytek potom ráno pořeší dohled. Jasné jak facka, chtělo by se říct. Smyslem mého výlevu je, je určitě potřeba po každém upgradu RouterOS upgradovat i BIOS (pokud s dotyčnou verzí RouterOS přichází i nová verze BIOSu, což u větve current, kde číslování verzí biosu sjednotili s číslováním verzí routeros, je pokaždé), a je více cest, jak to zautomatizovat. Auto upgrade v RouterOS je fajn, pokud ti tak jako mě z jakékoliv objektivního nebo subjektivního důvodu nevyhovuje, jsou tu i jiné možnosti.