upgrade z 5.xx na 6.xx

Návody a problémy s konfigurací.
Uživatelský avatar
midnight_man
Příspěvky: 3613
Registrován: 7 years ago

upgrade z 5.xx na 6.xx

Příspěvekod midnight_man » 3 months ago

Chlapi viete niekto, ktore verzie treba preskákať, ked chcete upgrade z 5.xx na novu 6?

ked to spravim razom, ostane to v boote a rebootuje dookola..

dakujem.
0 x

shooter
Příspěvky: 666
Registrován: 10 years ago

Příspěvekod shooter » 3 months ago

Většinou jdu z 5.XX na 5.26
pak mam ověřeno že na 6.10 to jde na 6.22 taky ale z 6.22 na 6.4x mě to vždycky padlo
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 11430
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 3 months ago

dneska sem skočil z 5.22 na 6.42.5. Předtim upgradnul bios. Co máte furt za problém? Jakej kepl upgraduješ? Neupgradnul si předem bios což se psalo jinde nedavno. Proč zase sviníš forum? Kde jsou kuva moderátoři?
Naposledy upravil(a) hapi dne 29 Jun 2018 20:48, celkem upraveno 4 x.
0 x

Uživatelský avatar
midnight_man
Příspěvky: 3613
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod midnight_man » 3 months ago

6.2 na 6.4? to je celkom blizko sakra!
0 x

Uživatelský avatar
midnight_man
Příspěvky: 3613
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod midnight_man » 3 months ago

bios som nepozrel to je pravda..

433to bola
0 x

Uživatelský avatar
Myghael
Příspěvky: 1142
Registrován: 6 years ago

Příspěvekod Myghael » 3 months ago

hapi píše:dneska sem skočil z 5.22 na 6.42.5. Předtim upgradnul bios. Co máte furt za problém? Jakej kepl upgraduješ? Neupgradnul si předem bios což se psalo jinde nedavno. Proč zase sviníš forum? Kde jsou kuva moderátoři?


Když upgraduješ nějakou historickou vykopávku, tak je fakt lepší jít nejdřív třeba na 6.39.3 a až pak na poslední current. No a někomu se prostě zrovna při upgradu přihlásí o slovo nafouknuté kondíky.
1 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 11430
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 2 months ago

5.26 - 6.19 - 6.30.4 - 6.42.6

mezi tím vždy kliknout na upgrade biosu. Jo a nepoužívám main package ale jenom vybraný takže 6.30.4 mi nehodil cm2 nebo fp wireless ale to asi vadit nebude.
0 x

mpcz
Příspěvky: 2183
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 2 months ago

hapi píše:5.26 - 6.19 - 6.30.4 - 6.42.6
mezi tím vždy kliknout na upgrade biosu. Jo a nepoužívám main package ale jenom vybraný takže 6.30.4 mi nehodil cm2 nebo fp wireless ale to asi vadit nebude.
hapi píše:
dneska sem skočil z 5.22 na 6.42.5. Předtim upgradnul bios. Co máte furt za problém? Jakej kepl upgraduješ? Neupgradnul si předem bios což se psalo jinde nedavno. Proč zase sviníš forum? Kde jsou kuva moderátoři?

Úplně mám strach se vůbec tady zeptat, ale evidentně to zajímá i jiné:
- když kolega upgraduje třeba z té 5.22 přímo na 6.42.xx, jak přesně klikne na upgrade biosu (pořadí)? Nebo je myšlen ruční command?
- proč moderátoři? Je docela možné, že trochu přísnější moderátor by vyhodil spíše jiné, než kolegu, která položí na fórum tento zdvořilý dotaz. A navíc, Sergej je ten, který by si toto měl hlídat - dle mého jednoznačně. On ví přesně, kdy došlo v biosu ke zlomovým změnám a určitě není problém tyto kontroly do SW zabudovat. Pro jiné operace tuto kontrolu provádí běžně, že.
- povšiml jsem si opakované narážky kolegy Myghael-a na problém s kondenzátory u 133-ky při upgrade SW. Spíše mi jde než o ty kondenzátory o ten upgrade, protože na několika místech mám ještě 133,532, plně vyhovují malému provozu, ale které lze jde jen velmi obtížně vyměnit a upgrade by si zasloužily. Jakýkoliv pokus o upgrade na 5 nebo 6.x však vždy vedl ke zkolabování RB a jen horkotěžko jsem to vracel zpět. Děkuji, 3.8.2018
0 x

Uživatelský avatar
Myghael
Příspěvky: 1142
Registrován: 6 years ago

Příspěvekod Myghael » 2 months ago

Nafouklé nebo obecně poškozené kondenzátory jsou při upgradu problém u jakéhokoliv RB, pravda RB133 jsou už velmi starý HW, takže větší část z nich už ten problém mít bude narozdíl od třeba RB2011, které jsou relativně nové. No a konečně RB133 má starý procesor, který už s provozem RouterOS v6 může mít potíže, podobně jako 20 let staré PC s Windows Vista. A to mám stále v provozu k plné spokojenosti spoustu RB133, 532, 411 a dalšího z pohledu mnohých už dávno elektroodpadu. Osobně proto RouterOS v6 na RB133 nedoporučuji.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 11430
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 2 months ago

vzhledem k tomu že pro mipsle se ofiko nedá v6 stahnout tak je snad jasný že končí na v5.

upgrade biosu ručně. Pokud sis nevšim tak v posledních několika verzí je možnost zatrhnout auto upgrade biosu což se provede vždy po upgrade systému samo.

mipsle patří do koše, ty zařízení jsou tak staré že prostě můžou dělat cokoliv. Upgrade na nich jde ale většinou je třeba u nich být a když nenajedou sami tak jim pomoct napájením.
0 x

ludvik
Příspěvky: 3886
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod ludvik » 2 months ago

Někdo přímo od MK doporučuje postup: 5.26 -> 6.7 -> 6.29 -> 6.40.8 -> 6.42.x.
Ale pokud je HW v pořádku, tak jsem ještě neměl problém 5.26 -> 6.40.8 (hned na 6.42. ale už problém byl). Je ovšem pravděpodobné, že záleží na typu RB.
hapi píše:5.26 - 6.19 - 6.30.4 - 6.42.6
mezi tím vždy kliknout na upgrade biosu. Jo a nepoužívám main package ale jenom vybraný takže 6.30.4 mi nehodil cm2 nebo fp wireless ale to asi vadit nebude.
0 x
Ohledně GDPR již nediskutuji. Když nic nevím, musím si to nastudovat jinde - a pak už to vím a nemám potřebu diskutovat zde.

mpcz
Příspěvky: 2183
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 2 months ago

Ten kolega Hapi je k nezaplacení. (Někdy). Toho upgrade biosu "system routerboard settings set auto-upgrade=yes" jsem si samozřejmě nevšiml, je to asi dobrá věc zvláště u upradovacích kombajnů to možná usnadní sled a počet operací. U toho velkého skoku přes biosy o tom trošičku pochybuji, pochopil jsem to tak, že by měl jít první bios, pak ROS, jinak kolaps. Možná by si to zasloužilo více pozornosti, v čem je jádro problému, co je vlastně nutné udělat a v jakém pořadí. Odkud ten RB tahá obsah biosu a je to tak vždycky? Garantuje nám třeba Sergej, že s posledním biosem pojede i starší ROS?
K té verzi na mipsle bych se ještě trošku pozastavil, samozřejmě třeba u 1 port. 133-ek ROS 6-ka nepadá v úvahu vůbec, ale i při nahrátí 5-ky byl kolaps nebo vyletěla zátěž na 100 procent, třeba až po chvíli, ale nikdy to nefungovalo. S 532-kou to je něco podobného, ta neofiko 6-ka to snad nějak řeší? Ani ořezání balíčků nepomohlo. Ale ano, patří do odpadu, ale jsou případy, kdy je výměna prostě komplikovaná/neuskutečnitelná, tyto případy jsou a o tyto případy se jedná.
Co to prosím je - "být u nich a pomoct napájením"? mpcz, 3.aug.2018
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 11430
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 2 months ago

typicky RB5xx když upgradnu tak nenajedou ale když jim potom vypnu a zapnu napájení tak najedou s novou verzí.
0 x

Uživatelský avatar
Myghael
Příspěvky: 1142
Registrován: 6 years ago

Příspěvekod Myghael » 2 months ago

Ten BIOS je součástí RouterOS, tzn. natáhne si ji z obrazu běžícího systému. Co se RB133 a podobně týče, s ROS v5.26 zpravidla bez problému.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.

mpcz
Příspěvky: 2183
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 2 months ago

Ok, ale to tedy znamená, že první musím ROS, pak upgrade. Mám ovšem dojem, že by to chtělo pro nekolapsování naopak. Nahoře ta otázka padla, ale zatím bez povšimnutí.
Slovo zpravidla mě trošičku děsí, mě se 5.26 na ty 133ky nepodařilo ani jednou úspěšně aplikovat. Vždycky to mělo stejný konec: chvíli to jelo, potom CPU 100 procent a byl jsem rád, že jsem se vůbec znovu přihlásil za účelem downgrade. mpcz, 3.aug.2018
0 x


Zpět na „Konfigurace“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Gemb, Trimarvis a 8 hostů