Verze 6.43.2

Oznámení a diskuse ke konkrétním verzím.
mpcz
Příspěvky: 2759
Registrován: 13 years ago

Re: Verze 6.43.2

Příspěvekod mpcz » 6 months ago

Já jsem další, vím že je to obsluhou, protože to dělá na několika AP s SXT SA. Na jednom z nich je zatím pouze jeden klient s SXT (lepší se to hledá) a jednou za cca 10 minut na něj vypadnou přesně 3 pingy, vyjímečně 4 pingy. Pokud dám opakování pingu 100 ms, vypadne jich mnohem více. Vypadá to jako by se rádio zavzdušnilo přesně na tuto dobu kolem 3 sekund, ale v logu není vidět nic, ani se to nerozpojí. Zkoušel jsem i stat. ARP, nic nepomáhá. Všechny možné verze ROS vyzkoušeny, nulová změna. Kmitočty všechny možné vyzkoušeny, nic. Signál -50, přenos 75-90M tam i zpět UDP.
Přesně toto dělá na několika dalších AP. Došla mi inspirace, neřešil toto prosím někdo? Díky (flaška výborné slivovice čeká!). mpcz, 6may2019
0 x

mpcz
Příspěvky: 2759
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 6 months ago

Nikdo nic. Mezitím jsem si vzpoměl na svůj starý SW, který mi dokázal odesílat do linky UDP pakety na druhou IP bez potřeby potvrzování z druhého konce. Předpokládám, že se takto dá zjistit poměrně rychle a spolehlivě, která strana spoje je po dobu těch cca 3 sekund zavzdušněná. Nemá někdo s takovou metodou zkušenost? Podotýkám, že přístup k obou koncům spoje (=antény) je velmi problematický a raději bych to vyřešil nějakým testem najisto a pak tam šel to vyměnit/opravit. S tím souvisí dotaz, do jaké krabičky by šel nahrát co nejjednodušejí tento SW, pokud ho zkompiluji do Linuxu?, protože je nyní napsán pro Windows. Dík, mpcz, 7may2019
0 x

Polk
Příspěvky: 295
Registrován: 12 years ago
antispam: Ano

Příspěvekod Polk » 6 months ago

Ahoj, nechci číst celé vlákno, ale ztrátu několika pingů takhle za sebou měl u mě na svědomí protokol na bridge (dříve defaultně NONE nyní defaultně RSTP) . Tak mě tak napadlo, jestli AP nemáš ETH+WLAN v bridge (nastav NONE a ztráta zmizí).
Jestli jsem mimo mísu, omlouvám se.
1 x

pepulis
Příspěvky: 1408
Registrován: 14 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pepulis » 6 months ago

Potvrzuji to s tim bridge, zde na foru za posledni mesic psano jeste v jinem vlakne (nevim jak se presne jmenovalo).
0 x

mpcz
Příspěvky: 2759
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 6 months ago

OK, prošel jsem ty místa, na tom, kde to haprovalo nejvíc, problém po nastavení v bridge/stp na NONE zmizel. Evidentně to dělá toto nastavení. Jen nevím, co tím Sergej sleduje, když to po upgrade ROS automaticky přehazuje na RSTP. Jsem přesvědčen, že ne každý při upgrade ROS toto místo sleduje a ev. opravuje na NONE. Popř., v čem je toto nastavení lepší než NONE, když ho tam tak vehementně cpe? Počítám, že když si kdokoliv projde síť, (samozřejmě mimo pana kolegy Hapi-ho) nějaké takové místo s RSTP asi najde. To je dost zákeřná vychytávka od Sergeje. Problém řeší i downgrade na v.6.35, ale jen na některých místech, někde to nepomohlo. To samozřejmě není řešení, ale koresponduje to s tím, že při downgrade se to zase někdy přehodí na NONE a tím se to vyřeší. Na druhou stranu, tímto ručním přepnutím na NONE je problém vyřešen i pro poslední verze, takže slíbená láhev čeká na adresu. mpcz, 8may2019
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12769
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod hapi » 6 months ago

pokud vím tak se RSTP samo nezapíná/nevypíná po upgradu/downgradu. V nových verzí je ale zapnutý defaultně při vytváření bridge a nikomu nic nebrání si ho vypnout. Nemáme na síti bridge takže problém s RSTP neřeším. To že vzniknul napovídá o ledasčem a třeba o tom že v síti máš ubnt wifiny v jedný velký L2 síti který tento problém způsobují a potom musí RSTP zasahnout protože si myslí že někde je loop. Čistě náhodně ubnt wifi v bridge (no jak jinak) otočí paket zpět a RSTP zareaguje.

Takže se přestaň vozit po Sergejovy. Skáčeš z 6.43.2 na 6.35 a zpět jako že to je ok. Kdyby sis otevřel changelog a dal vyhledat RSTP nebo se kouknul na wikinu na nastavení bridge kde je i mimochodem napsaný co se defaultně nastaví tak bys tu nedělal vopičky jak to zase někdo udělal špatně. Přeskočil si o 2 roky ve verzi zpět na starej bridge a teď se tu divíš že to nefunguje podle představ resp. odlišně.

Ale chápu že je lepší to hodit na Sergeje protože sám o sobě nebudu říkat že sem neschopnej. Chyba přece není u mě, že ne?

Change log:

Kód: Vybrat vše

What's new in 6.38 (2016-Dec-30 11:33):

Important note!!!
RouterOS v6.38 contains STP/RSTP changes which makes bridges compatible with IEEE 802.1Q-2014 by sending and processing BPDU packets without VLAN tag.
To avoid STP/RSTP compatibility issues with older RouterOS versions, upgrade RouterOS to v6.38 on all routers in Layer2 networks with VLAN and STP/RSTP configurations.
The recommended procedure is to start by upgrading the remotest routers and gradually do it to the Root Bridge device.
If after upgrade you experience loss of connectivity, then disabling STP/RSTP on RouterOS bridge interface will restore connectivity so you can complete upgrade process on your network.


wiki (manual)

Kód: Vybrat vše

protocol-mode (none | rstp | stp | mstp; Default: rstp)

Select Spanning tree protocol (STP) or Rapid spanning tree protocol (RSTP) to ensure a loop-free topology for any bridged LAN. RSTP provides for faster spanning tree convergence after a topology change. Select MSTP to ensure loop-free topology across multiple VLANs. Since RouterOS v6.43 it is possible to forward Reserved MAC addresses that are in 01:80:C2:XX:XX:XX range, this can be done by setting the protocol-mode to none.
1 x

Uživatelský avatar
okoun
Příspěvky: 6762
Registrován: 10 years ago
antispam: Ano
Bydliště: Mordor

Příspěvekod okoun » 6 months ago

RSTP ti pořádně zavaří i když nemáš bridge sít, stačí když máš na situ dva sektory v jednom rozsahu, tedy bridge a je zapnuté RSTP, potom se dějou věci :D
1 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...

mpcz
Příspěvky: 2759
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 6 months ago

to Hapi: Ano, přiznávám se, a podívej se nahoru, že jsem to samozřejmě raději na sebe hodil na sebe hned v dotazu, že jsem neschopný pochopit tu Sergejovu logiku. Především proto, že pokud něco změní a pak to hapruje, ještě k tomu tak zákeřně, tak to není dle mého logické ani uživatelsky přívětivé. 2/ V popisovaném místě žádné UBNT nemám 3/ Proč bych měl brát za samozřejmost to, že UBNT nějak záhadně otáčí pakety? 4/ když by RSTP zasahovalo, čekal bych v logu hlášku o loopu, není tam nic 5/ po Sergejovi se nevozím, jen vyslovuji svůj názor, podpořený nejlépe statistikou, kolik lidí naletělo na tuto a další jeho vychytávky, pokud se k tomu přiznají, že ... 6/ neskákal jsem z 6.42.5 na 6.35, ale postupně, jak down, tak UP. Přeplo se to samo. 7/ občas do CHL nahlédnu, pokud hledám něco konkrétního. Z Logiky věci ovšem plyne, že první musí člověk vědět, že to dělá ta Sergejova vychytávka RSTP, aby po tom šel. Ale potom už nepotřebuji žádný CHL, protože to zde ochotní a znalí kolegové v klidu popsali velice krátce, ale zato účinně v pár řádcích. Každý měl tuto možnost. Zkus si porovnat styly. Proto jim dík, že ztratili tu chvíli času. Dle mého to tvé vysvětlení je sice správné technicky, ale logiku to nemá. Ale já už dávno vím, že Linux kazí lidi, takže v pohodě. mpcz, 8may2019
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12769
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod hapi » 6 months ago

logiku to má a to že si příště dokážeš vyřešit své problémy sám a teď už tu máš i návod jak k podobným problémům přistupovat a řešit je. Ale podle tebe to logiku nemá takže se zase ozvy za tejden až zase přijdeš na "problém" nad kterým si strávil 5 minut času a několik dnů čuměním na to a pak sis řek "on to nějakej blbeček za mě vyřeší na foru".

RSTP dělá problém přesně tak jak je to popsaný na wiki a tedy "starý" a "nový" RSTP a tedy pre a post MKv6.38. Jejich kombinace dělá problém přesně tak jak píšou. To že ti to někdo napsal jak to vyřešit neznamená že víš co si udělal. Prakticky víš houby co si udělal ale hlavně že je problém vyřešenej. To že ti RSTP vypnulo trafik na pár sekund něco znamená a neudělalo to jenom z dlouhý chvíle. On se ten problém ukáže jinde na síti v něčem jiným takže zdar za tejden.
2 x

mpcz
Příspěvky: 2759
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 6 months ago

"ozvy" jsou Hapi na srdci! Ten tvůj profesor rodného jazyka musel být velmi tolerantní. To se nedá ani číst. Jinak to nebudu ani komentovat. Každý ať si vybere to svoje. A prosím, nemluv za mě. :relaxed: mpcz, 8may2019
0 x

Ladik
Příspěvky: 1383
Registrován: 10 years ago
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 6 months ago

Taky se zapojím, dříve jsem dával na bridge vždy none a jelo to (RSTP bylo nepoužitelné asi i s kombinací jiných zařízení než MK), teď na posledních verzích zásadně RSTP a jede jako z praku i s jinými prvky na síti.
0 x

mpcz
Příspěvky: 2759
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 6 months ago

to Ladik: Dík, a ty poslední verze mají nějakou změnu, že ti to naráz jede se stejnou sítí? Víš o něčem konkrétním? Třeba i o tom, jak z té event. kolize (= když RSTP tzv. zabere) vyčíst nějaké detaily, např. čím je kolize způsobená a jít po tom? mpcz, 8may2019
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 12769
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod hapi » 6 months ago

je to tam napsaný!!!

Kód: Vybrat vše

What's new in 6.38 (2016-Dec-30 11:33):

Important note!!!
RouterOS v6.38 contains STP/RSTP changes which makes bridges compatible with IEEE 802.1Q-2014 by sending and processing BPDU packets without VLAN tag.
To avoid STP/RSTP compatibility issues with older RouterOS versions, upgrade RouterOS to v6.38 on all routers in Layer2 networks with VLAN and STP/RSTP configurations.


prostě to je upravený pro kompatibilitu s ostatními IEEE 802.1Q-2014.
1 x

pgb
Příspěvky: 668
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod pgb » 6 months ago

Hapi, některým lidem prostě není pomoci. Nic není jejich vina, druzí všechno dělají špatně a když něco fungovalo, tak proč mi to změnili.... jsou na mě zlí a oškliví. Mpcz a někteří další pokládají spoustu otázek nad kterými kroutím nevěřícně hlavou a myslím si své. Mám totiž jen jedny nervy, a ochota pomoct někomu kdo nečte a neposlouchá má svoje hranice.

Zpět k tématu: ta změna v rstp Je naopak moc fajn. Konečně to funguje s vlany jak člověk očekává. Předtím totiž kombinace rstp+vlany vytvářela s různými switchi různé divokosti. Ubnt na svých switchichich mělo kdysi defaultně myslím stp a mk rstp a nebo naopak a když jsem to zapojil do sebe tak bylo o zábavu postaráno. Teď mám všude kde potřebuji rstp/mstp a je klid.
0 x

mpcz
Příspěvky: 2759
Registrován: 13 years ago

Příspěvekod mpcz » 6 months ago

to Pgb: Tipnu si. Linux kazí lidi. Také bych poukázal na fakt, že funkční řešení přišlo v pohodovém tónu od jinud a ne od takovýchto kecalů. Vše funguje a můžeš si říkat, co chceš. A k ničemu jinému to nesměřovalo. Děláš, jako by se tě někdo na kolenách prosil o radu a byls jediný, kdo je schopen to vyřešit. Ale tak tomu není ... Pokud se něco objeví, zase se zeptám. Slušně a v klidu. Všeho lidu :relaxed:. mpcz, 8may2019
0 x


Zpět na „Verze“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host