Rozvadec pro GPON splitter, jaky pouzivate ?

Výstavba optických sítí, pokládky a průvěsy kabelů, administrativa.
zubodravec
Příspěvky: 810
Registrován: 7 years ago
Kontaktovat uživatele:

Rozvadec pro GPON splitter, jaky pouzivate ?

Příspěvekod zubodravec » 7 months ago

Hledam inspiraci, vybral jsme tento http://ipmedia.cz/?cls=stoitem&stiid=3487 a zajima mne jaky pouzivaji ostatni, PODA si delav velkouplechovou skrinna zakazku napr. Kdo z vas montoval GPON, do jake skrine na pate domu ukladate riserry a zapojujete splittery ?
0 x

Uživatelský avatar
hapi
Příspěvky: 11663
Registrován: 11 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod hapi » 7 months ago

to záleží na jakej box se ptáš a do jaký části sítě.

Pro gpon třeba něco takovýho https://www.micostelcom.cz/data/file/9/ ... sh-48s.pdf do vchodu a riser do toho a navařit na splitter.
0 x

rsaf
Příspěvky: 881
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod rsaf » 7 months ago

Záleží to na koncepci sítě a velikosti bodu - kolik klientů/kabelů se tam bude scházet, budeš klienty navařovat nebo je budeš mít na konektorech? My třeba klienty vaříme přímo na splitter - máme relativně velkou penetraci a při ceně GPON portu na OLT mě nějaké volné fousy na splitteru nemrzí. Díky tomu ušetřím hromadu svařování, hromadu konektorů a do menší bytovky mi stačí skříňka, co pojme jednu kazetu.
Přívody do splitterů a všechny "distribuční" splittery po cestě dáváme na konektory kvůli diagnostiky, měření a flexibility zapojení (můžu to poslat jinudy...)
0 x

zubodravec
Příspěvky: 810
Registrován: 7 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod zubodravec » 7 months ago

A pravda, poskytl jsem neuplne info. V Optickem uzlu baude zakonceno nekolik riseru x 24. Typicky 80 a 120 svaru na jeden rack u paty. Nerozpojitelne,
Vim ze existuji ruzne spojky, primo na to delane boxy, ale zase jini tvrdi ze se s tim blbe dela a pak vyhraje velky plochy box s vnitrnim 19" usporadanim, do ktereho se schova/zamota i riser rezerva.
hapi píše:to záleží na jakej box se ptáš a do jaký části sítě.

Pro gpon třeba něco takovýho https://www.micostelcom.cz/data/file/9/ ... sh-48s.pdf do vchodu a riser do toho a navařit na splitter.
0 x

rsaf
Příspěvky: 881
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod rsaf » 7 months ago

Při takovém počtu vláken v jednom místě bych to dal asi na konektory. Tedy klasický rack, co kabel to vana (takže se s tím bude dobře pracovat), jedna vana na provaření přívodního kabelu, konektorované splittery v ABS krabičkách (nebo v LGX boxu a k tomu držák). Můžeš tam zpočátku dát splitter třeba 1:32 a až ho zaplníš, dodáš druhý..

Anebo bych dal na každý riser malou samostatnou krabici (1 velká kazeta) s 1:32 splitterem na první místo, kde to bude možné (třeba v každém vchodu), takže by se nemusel dělat velký bod s tolika vlákny a možná se ušetří i nějaký peníz za zbytečně dlouhé drahé risery u paty.
0 x

zubodravec
Příspěvky: 810
Registrován: 7 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod zubodravec » 7 months ago

Samostatne boxy na kazdy vchod, financne to dava smysl ? Kdyz stoji 24Riser 33Kc/m v OFA , pripadne meka verze 24Kc/m v Opticord.
5 vchodu, 20 metru mezi vchody, Prostredni vchod bude backhoul. Uspora 120 metru=2900 Kc, ale naopak vice krabic v dome. Ne, tak nevychazi to.

rsaf píše:
Anebo bych dal na každý riser malou samostatnou krabici (1 velká kazeta) s 1:32 splitterem na první místo, kde to bude možné (třeba v každém vchodu), takže by se nemusel dělat velký bod s tolika vlákny a možná se ušetří i nějaký peníz za zbytečně dlouhé drahé risery u paty.
0 x

rsaf
Příspěvky: 881
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod rsaf » 7 months ago

Že se mi sejde 5x24f riser (celkem 120f) v jednom rozvaděči a mám to navařit (ne konektory) na dva splittery 1x64 a ještě tam vyvařit přívodní vlákna, v jedné nějaké rozumně velké skříni, aby to nějak vypadalo a aby se to dalo v budoucnu servisovat si já prostě neumím představit. Risery jsou 24f, takže buďto použít vysoké kazety nebo na každý riser kazety dvě, vývody splitterů jsou v jiném násobku, takže splittery by asi musely být mimo kazety a vlákna z jednoho spitteru povedou do několika kazet. Pokud bych to do jednoho místa chtěl, dal bych 9U rack, 6x vanu (risery + přívod), držák nebo poličku na splittery, nějaký kabelový management... Rack se střevama (bez splitterů) nebude cenově daleko od 10k, ale budu to mít s tím luxusem, že to je na konektorech a s možností efektivně využít vývody splitterů.
Když se mi s tímhle nebude chtít mazat a nebudou mě mrzet nevyužité vývody na splitterech, dám do každého vchodu skříňku 25x25x10cm s 2-3 kazetama, cenově za 500kč/ks.

Neříkám, která varianta je lepší, navíc si myslím že +/- 5tis Kč na zasíťování takového baráku jsou v podstatě drobné. Říkám, jak bych to na základě dostupných informací řešil já.
1 x

zubodravec
Příspěvky: 810
Registrován: 7 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod zubodravec » 7 months ago

Premyslim , rozmyslim. Jedna se o cca 30 panelaku, 160 vchodu. Nekterej panelak ma 12 vchdou, nekterej jen 4, nekterej 9 pater, jinejzase jen 4 patra, no je to vsehochut.
Kazdopadne ted se rozhoduji kterou metodou, no asi vyzkousime obe a uvidime co je lepsi.Muzeme dat dvoulevelove splittery, Dum 4 vchody, 4x R24f) Level1 Splitter 1/24 pro Riser kabel a pak hlavni splitter 1/4 ktery slouci ty riser splittery. Kdyby se kdovi co delo(vznikly dalsi pozadavky, metropolitni kamera, pripojeni firmy atd), do baraku pak povedou dalsi 3 vlakna. Tento model neresi penetraci, proste zajistuje 100% penetraci do budoucna, coz je utopie. Na druhou stranu odpada pomerne rozsahly kabelovy management a pozadavky na orientaci.

..... ale porad nevim, asi pujdu na navstu k JONovi,
rsaf píše:Že se mi sejde 5x24f riser (celkem 120f) v jednom rozvaděči a mám to navařit (ne konektory) na dva splittery 1x64 a ještě tam vyvařit přívodní vlákna, v jedné nějaké rozumně velké skříni, aby to nějak vypadalo a aby se to dalo v budoucnu servisovat si já prostě neumím představit. Risery jsou 24f, takže buďto použít vysoké kazety nebo na každý riser kazety dvě, vývody splitterů jsou v jiném násobku, takže splittery by asi musely být mimo kazety a vlákna z jednoho spitteru povedou do několika kazet. Pokud bych to do jednoho místa chtěl, dal bych 9U rack, 6x vanu (risery + přívod), držák nebo poličku na splittery, nějaký kabelový management... Rack se střevama (bez splitterů) nebude cenově daleko od 10k, ale budu to mít s tím luxusem, že to je na konektorech a s možností efektivně využít vývody splitterů.
Když se mi s tímhle nebude chtít mazat a nebudou mě mrzet nevyužité vývody na splitterech, dám do každého vchodu skříňku 25x25x10cm s 2-3 kazetama, cenově za 500kč/ks.

Neříkám, která varianta je lepší, navíc si myslím že +/- 5tis Kč na zasíťování takového baráku jsou v podstatě drobné. Říkám, jak bych to na základě dostupných informací řešil já.
0 x

Uživatelský avatar
sub_zero
Příspěvky: 1514
Registrován: 13 years ago
antispam: Ano
Bydliště: Olomouc
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod sub_zero » 7 months ago

Co něco takovýho? https://www.ofacom.cz/catalogs/60_1_2_0 ... -2-box.pdf
Na boku je spousta místa na splitter, malinký kazety se kterýma se výborně pracuje. Po bocích místo pro rezervu bufferů/nevyužitých vláken.

Ve výsledku to vypadá takto.

IMG_4072.JPG
IMG_4072.JPG (123.83 KiB) Zobrazeno 1335 x

IMG_4078.JPG
IMG_4078.JPG (253.28 KiB) Zobrazeno 1335 x

IMG_4081.JPG
IMG_4081.JPG (196.84 KiB) Zobrazeno 1335 x
2 x
Říkáš-li, že něco nejde, znamená to, že to neumíš.

Jirka Lazorčák

mrazek609
Příspěvky: 167
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod mrazek609 » 7 months ago

Používám do rozvadače 3M organizéry a jsem spokojený. Když je velký dům, tak se do rozvaděče vejdou i 2 vedle sebe. Splitter se vejde přímo do kazety.
Přílohy
20171003_163258-Kopírovat(1).jpg
20171003_163258-Kopírovat(1).jpg (82.69 KiB) Zobrazeno 1323 x
20170918_183120-Kopírovat(1).jpg
20170918_183120-Kopírovat(1).jpg (159.41 KiB) Zobrazeno 1323 x
2 x

zubodravec
Příspěvky: 810
Registrován: 7 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod zubodravec » 7 months ago

No to je ono. Mas detailni foto toho splitteru, jak ho mas pod kazetama schovany/umsiteny ?

mrazek609 píše:Používám do rozvadače 3M organizéry a jsem spokojený. Když je velký dům, tak se do rozvaděče vejdou i 2 vedle sebe. Splitter se vejde přímo do kazety.
0 x

mrazek609
Příspěvky: 167
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod mrazek609 » 7 months ago

Je to přímo typ kazety od 3M, splittery do 1*32 jdou super na 1*64 se musí trochu poupravit, aby se vešel. Používám to i do zemních spojek, kde jsou stejné typy kazet.
Lepší foto nemohu najít, kdyžtak mailem pošlu fotku v lepším rozlišení.

https://www.ofacom.cz/catalogs/44_1_2_0 ... anizer.pdf
Přílohy
20170831_161844.jpg
20170831_161844.jpg (194.91 KiB) Zobrazeno 1185 x
0 x

zubodravec
Příspěvky: 810
Registrován: 7 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod zubodravec » 7 months ago

No je to ono, chystam se poridit tyhle plechovy boxy http://ipmedia.cz/?cls=stoitem&stiid=3487 pripadne mas tip na jineho dodavatele, jiny model skrine ?

mrazek609 píše:Je to přímo typ kazety od 3M, splittery do 1*32 jdou super na 1*64 se musí trochu poupravit, aby se vešel. Používám to i do zemních spojek, kde jsou stejné typy kazet.
Lepší foto nemohu najít, kdyžtak mailem pošlu fotku v lepším rozlišení.

https://www.ofacom.cz/catalogs/44_1_2_0 ... anizer.pdf
0 x

zubodravec
Příspěvky: 810
Registrován: 7 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod zubodravec » 7 months ago

Kdo vsechno dodava 3M ? Beres z OFA nebo od nekho jineho ?
mrazek609 píše:Používám do rozvadače 3M organizéry a jsem spokojený. Když je velký dům, tak se do rozvaděče vejdou i 2 vedle sebe. Splitter se vejde přímo do kazety.
0 x

mrazek609
Příspěvky: 167
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod mrazek609 » 7 months ago

Rozvaděče používám nejradši od prostor-design. Montuju stropní rozvaděč normálně svisle na zeď, nikdo se do nich potom neumí dostat :)

Všechny komponenty 3M beru od OFA, většinou mají vše skladem. Hlavně super přístup a vždy ochotně poradí.
0 x


Zpět na „FTTx“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti