AP 60ghz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Uživatelský avatar
okoun
Příspěvky: 5531
Registrován: 9 years ago
antispam: Ano
Bydliště: Mordor

Re: AP 60ghz

Příspěvekod okoun » 2 weeks ago

Viktor Novotný píše:u alcomy se to odvrtalo a zavitnikem projelo :-D


pěkný no ale nejvíce mě vadí to že alcoma si vůbec nesype popel na hlavu kvůli tomu průseru....
0 x
Ufff, zajímalo by mě jestli vlákno "60GHz" překoná flame vlákno o "PBM10" :D

Uživatelský avatar
Viktor Novotný
Moderátor
Příspěvky: 4459
Registrován: 13 years ago
antispam: Ano
Bydliště: Novy Jicin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viktor Novotný » 2 weeks ago

ale jo, sype ...
0 x
..:: Nas-Net.org ::..
- programming
- build-up and management networks
- development
- education

Uživatelský avatar
Selič
Příspěvky: 660
Registrován: 8 years ago
antispam: Ano

Příspěvekod Selič » 2 weeks ago

tam jsou co vim ocelovy matky se zasekavaci ploskou nevim odborny nazev.


Límcová matice se to jmenuje.
0 x
"Slepému neukážeš, hluchému nepovíš, debilovi nedokážeš..."

Uživatelský avatar
Gemb
Příspěvky: 1397
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Gemb » 2 weeks ago

LHG60 na 1.5km dosmerovane. ROS 6.43rc45 - pre istotu v tomto ROS to neukazuje distance...
1.5kmn.png
1.5kmn.png (29.48 KiB) Zobrazeno 899 x


Pre porovnanie na 58GHz to ma signal -60dB, na 60GHz -65dB, na 62GHz -62dB.
0 x

psichac
Příspěvky: 17
Registrován: 7 months ago

Příspěvekod psichac » 2 weeks ago

čiže odporúčas smerovať to na čo najlepší signál pri vyťažení linky, nespoliehať sa na "center", a nedoťahovať na ex :)
Mňa to čaká zajtra, aj keď tu dole má byť dosť výpek... 1100m podľa Gmaps.
Inak ta parabola je fakt strašne ľahká, kolega ju nazval miskou na ovocie :)
0 x

Uživatelský avatar
Gemb
Příspěvky: 1397
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Gemb » 2 weeks ago

Bud si vymenis Ucko za dajake z UBNT alebo tak nieco alebo dotiahnut jemne. Paradoxne na 1.5km mame najlepsi signal. na 920m link mame signal 55/63 a ladili sme to hodinu. Tie sektory sa casto prehadzovali...takze sme to nechali tak. Odporucam smerovat podla signalu. Na center to malo horsi signal a to vyrazne. Okrem toho AP strana neukazuje aj tak sektory/center takze jedine podla lediek...Link na 920m nasmerovany na oboch stranach na center mal signal -68. LHG ma u mna prezyvku "sieťka"
0 x

mpcz
Příspěvky: 2033
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 2 weeks ago

Gemb píše:LHG60 na 1.5km dosmerovane. ROS 6.43rc45 - pre istotu v tomto ROS to neukazuje distance...
1.5kmn.png

Pre porovnanie na 58GHz to ma signal -60dB, na 60GHz -65dB, na 62GHz -62dB.

Vypadá to tak, že nyní realita docela dobře sedí s mou teorií útlumu prostředí založenou na dílčím měření našich profesorů, kteří mají potřebné měřící přístroje. U té Alcoma kalkulačky to sedí taky? Pevně věřím, že jim to počítá blbě. A vůbec - kde mají vlastně přepnutí do pásma 60 GHz? Nikde ho tam nevidím. Děkuji, mpcz, 28.7.2018
p.s. náš technik nazval LHG "košík na hřiby" zkráceně "košík". (Aby nedošlo k omylu, tohoto výrobku si přes všechny ty mušky vážím.)

kalk_lhg60_1500m.jpg
kalk_lhg60_1500m.jpg (54.38 KiB) Zobrazeno 865 x
0 x

Uživatelský avatar
Gemb
Příspěvky: 1397
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Gemb » 2 weeks ago

No ten signal sa moc vyrazne nemeni pokial menim TX power medzi 8-15. Na tx power 1 sa to ale uz ani nespojilo...ta regulacia je moc skokova. Tak isto do buducna asi budem nastavovat TX sector na fixnu hodnotu a podla toho stelovat, nie na AUTO kde sa to prepocitava a vselijako prehadzuje.
0 x

psichac
Příspěvky: 17
Registrován: 7 months ago

Příspěvekod psichac » 1 week ago

No, tak mne sa cez víkend podarilo nahodiť môj spoj s LHG60, ukazuje distance 1134m čo sedí s mapami a po vyladení oboch strán mám MCS 8, signál okolo 80-85, RSSI -52dB, pripadne sa mení v rozmedzi -50 az -54. Pri ladení som tlačil 660Mbit, druhý smer bol cez 800Mbit (možno notebookom). Uvidíme keď príde dážď čo to spraví.
Jedinú haluz robilo RSTP... prišlo mi akoby bežalo aj keď som ho vypol... A samozrejme Cacti, niečo mám niekde zle, grafuje mi len APčko... To je stabilné, na klientovi som si všimol že par krát klesol signál/MCS/rate na 60/6/1950Mbit a potom prišiel späť. Nič som nikde nenaskenoval ale mám pocit že jednu wAPku som cestou videl...

Kolega teraz robil tiež linku ale na wAP60G, 170m ale má signál iba -69dB. Vraví, že smerovanie by malo byť ok.
Vedel by mi niekto vypočítať v tej Alcoma kalkulačke približne akú hodnotu by mal mať?
Mali by už byť predsa na 200m. Či ?

Vďaka
0 x

mpcz
Příspěvky: 2033
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 1 week ago

psichac píše:No, tak mne sa cez víkend podarilo nahodiť môj spoj s LHG60, ukazuje distance 1134m čo sedí s mapami a po vyladení oboch strán mám MCS 8, signál okolo 80-85, RSSI -52dB, pripadne sa mení v rozmedzi -50 az -54. Pri ladení som tlačil 660Mbit, druhý smer bol cez 800Mbit (možno notebookom). Uvidíme keď príde dážď čo to spraví.
Jedinú haluz robilo RSTP... prišlo mi akoby bežalo aj keď som ho vypol... A samozrejme Cacti, niečo mám niekde zle, grafuje mi len APčko... To je stabilné, na klientovi som si všimol že par krát klesol signál/MCS/rate na 60/6/1950Mbit a potom prišiel späť. Nič som nikde nenaskenoval ale mám pocit že jednu wAPku som cestou videl...

Kolega teraz robil tiež linku ale na wAP60G, 170m ale má signál iba -69dB. Vraví, že smerovanie by malo byť ok.
Vedel by mi niekto vypočítať v tej Alcoma kalkulačke približne akú hodnotu by mal mať?
Mali by už byť predsa na 200m. Či ?

Vďaka

- řekl bych, že to máš nastavené v rámci možnosti dobře.
- dívám se na kalkulačku Alcoma a to pásmo 60GHz se tam nastavuje jak? Ptal jsem se kolegy Gemb, který ji používá a zatím neodpověděl
- zásadním problémem u RB 60GHz je mlžení ohledně výstupního výkonu, zisku antén a nestandardního hýbání s osou a kuželem paprsku, dále ostrým hrbolem grafu přídavného útlumu s rezonancí okolo 60 GHz. Proto je nutné počítat útlum pro přesně zadaný kanál/kmitočet. Pro LHG60 dosazuji celkový výkon na výstupu 55dB, který zdá se nejlépe odpovídá skutečnosti. Pro WAP60 si názor ještě dotvářím.
mpcz, 1.aug.2018
LHG60_1134m.jpg
LHG60_1134m.jpg (52.17 KiB) Zobrazeno 308 x
0 x

Uživatelský avatar
Gemb
Příspěvky: 1397
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Gemb » 1 week ago

Staci si stiahnut mobilnu verziu alcoma kalkulacky a natocit kolko chces GHz ;)
0 x

mpcz
Příspěvky: 2033
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 1 week ago

Gemb píše:Staci si stiahnut mobilnu verziu alcoma kalkulacky a natocit kolko chces GHz ;)

Odkaz prosím. mpcz, 1.aug.2018
0 x

Uživatelský avatar
Gemb
Příspěvky: 1397
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Gemb » 1 week ago

0 x

mpcz
Příspěvky: 2033
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod mpcz » 1 week ago

To jsem taky zkoušel. Chce to po mě účet Google. Lze použít i bez toho? Kamarád účet má, mu to chce zase nějaké přidružené zařízení. Dík, mpcz
0 x

Uživatelský avatar
Myghael
Příspěvky: 1034
Registrován: 6 years ago

Příspěvekod Myghael » 1 week ago

Je k tomu potřeba Android zařízení přihlášené k nějakému Google účtu. Google účet se u Android zařízení používá mimo bambilionu dalších věcí na to, že si na počítači na tu aplikaci klikneš a nainstaluje se do toho zařízení.
0 x
Si vis pacem, para bellum.

MikroTik, UBNT, Cisco, TP-Link... rozhoduje vhodnost toho či onoho pro konkrétní použití, ne jaké logo nalepili v Číně na krabici. Na tomto fóru vystupuji jen a pouze sám za sebe.


Zpět na „Wireless“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti