AP 60ghz

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
hol
Příspěvky: 782
Registrován: 9 years ago
antispam: Ano

Re: AP 60ghz

Příspěvekod hol » 8 months ago

pgb píše:[admin@WAP60G-Slave] /interface w60g> monitor
numbers: 0
connected: yes
frequency: 60480
remote-address: 30:07:4D:89:F0:16
mcs: 8
signal: 95
rssi: -51
tx-sector: 44
tx-sector-info: left 3.8 degrees, up 11.4 degrees
rx-sector: 96


- co chápete pod tou hodnotou tx-sector-info? Jak je přijímač z přímé osy vysílače?

- má to RSSI oid? Nedaří se mi to dohledat...
0 x

pgb
Příspěvky: 466
Registrován: 2 years ago

Příspěvekod pgb » 8 months ago

oid jsem nezkoušel, to info chápu tak, že říká vlastně jak špatně je to zaměřeno a jak hodně to je mimo osu a koriguje to to pole. Tenhle příklad byl třeba ap na polici pod stropem a cpe na zemi o 2m níže. Ten úhel mohl být od oka tak 15° takže +- ano.
0 x

hol
Příspěvky: 782
Registrován: 9 years ago
antispam: Ano

Příspěvekod hol » 8 months ago

sdílím info k RSSI oid.

Currently it is not implemented, feature will be added in the newest RouterOS versions.

Best regards,
Sergejs B.
0 x

rado3105
Příspěvky: 2236
Registrován: 10 years ago

Příspěvekod rado3105 » 7 months ago

neviete ci je mozne nejako dostat informacie o signale z terminala do logu, povedzme kazdych 5 minut?
/interface w60g monitor 0
0 x

hol
Příspěvky: 782
Registrován: 9 years ago
antispam: Ano

Příspěvekod hol » 7 months ago

rado3105 píše:neviete ci je mozne nejako dostat informacie o signale z terminala do logu, povedzme kazdych 5 minut?
/interface w60g monitor 0


podle mě to ještě logovat nejde, jakože celá sekce w60g. Zkus to vyčítat přes snmp nějakým externím nástrojem nebo scriptem (cron a snmpget) do linuxu. Kromě RSSI jsou oid k dispozici.
0 x

Haward
Příspěvky: 44
Registrován: 1 year ago

Příspěvekod Haward » 7 months ago

Jaká verze SW je stabilní ? Já mám 6.42RC52 a po cca 3 týdnech se mi to seklo a pomohlo jen odpojení od elektřiny ... (bylo to poprvé)
0 x

emel
Příspěvky: 62
Registrován: 1 year ago

Příspěvekod emel » 7 months ago

hol píše:
pgb píše:[admin@WAP60G-Slave] /interface w60g> monitor
numbers: 0
connected: yes
frequency: 60480
remote-address: 30:07:4D:89:F0:16
mcs: 8
signal: 95
rssi: -51
tx-sector: 44
tx-sector-info: left 3.8 degrees, up 11.4 degrees
rx-sector: 96




Môže prosím niekto vysvetliť čo znamenajú hodnoty tx-sector a rx-sector?
0 x

pedro4444
Příspěvky: 701
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod pedro4444 » 7 months ago

wap -- wap 185m dneska husty dazd a pokles zo 450 Mb na 350 Mb ale spoj sa nerozpadol, firm 6,42 takze pohodka uz len huste snezenie to moze polozi ale na to si pockame az do zimy :)
0 x

hol
Příspěvky: 782
Registrován: 9 years ago
antispam: Ano

Příspěvekod hol » 7 months ago

emel píše:
hol píše:
pgb píše:[admin@WAP60G-Slave] /interface w60g> monitor
numbers: 0
connected: yes
frequency: 60480
remote-address: 30:07:4D:89:F0:16
mcs: 8
signal: 95
rssi: -51
tx-sector: 44
tx-sector-info: left 3.8 degrees, up 11.4 degrees
rx-sector: 96


Môže prosím niekto vysvetliť čo znamenajú hodnoty tx-sector a rx-sector?


hele těžko říct. Všechny ty hodnoty kromě RSSI je schovají divně. Tx sector se mění jak na straně AP tak n straně klienta. Na rozdíl od Rx, které je 96 a prakticky se vůbec nemění. Měli jsme za to, že je to úroveň přijímaného signálu protistrany, ale grafy ukazují trochu nesmysly. Stejně tak ale hodnota MSC a signal v %. Obojí to celkem hodně líta v těch posledních verzích. Tady jsou nějaké grafy z ofsetek na cca 250m.
Tx klient
Screen Shot 04-23-18 at 10.58 PM.PNG
Screen Shot 04-23-18 at 10.58 PM.PNG (25.04 KiB) Zobrazeno 792 x


Tx AP bridge
Screen Shot 04-23-18 at 11.04 PM.PNG
Screen Shot 04-23-18 at 11.04 PM.PNG (20.03 KiB) Zobrazeno 792 x


Signal AP bridge
Screen Shot 04-23-18 at 11.05 PM.PNG
Screen Shot 04-23-18 at 11.05 PM.PNG (28.85 KiB) Zobrazeno 792 x


i přes ty hrozný hodnoty spoj drží stabilně už od 14.4. co jsme to začali grafovat a ani jednou se nerozpojil. Přenosovka je furt cca gbit, kdykoli to měříme.
0 x

pedro4444
Příspěvky: 701
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod pedro4444 » 7 months ago

ono sa to meni preto lebo mas vykon auto v novej verzii sa uz da nastavil vykon takze skus ho pevne nastavit a uz by hodnota mala byt rovnaka
0 x

rsaf
Příspěvky: 884
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod rsaf » 7 months ago

Myslím si, že tx/rx sector není žádná síla signálu ale nasměrování paprsku antény. Beamforming podle všeho neumí papskem hýbat spojitě ale má nějaké zkalibrované režimy a k ním směry. Tedy tx-sector č. 44 znamená, že papsek je nasměrován 3.8° doleva a 11.4° nahoru. Samotná hodnota 44 není žádná veličina, je to ID nastavení antény.

Podle videa z MUMu po pohnutí jednotkou chvíli trvá, než se parametry ustálí. Rádio postupně přepíná sektory a hledá ten s nejsilnějším signálem (a dost možná v tom není žádná velká inteligence a prostě to projede všechny).
1 x

hol
Příspěvky: 782
Registrován: 9 years ago
antispam: Ano

Příspěvekod hol » 7 months ago

pedro4444 píše:ono sa to meni preto lebo mas vykon auto v novej verzii sa uz da nastavil vykon takze skus ho pevne nastavit a uz by hodnota mala byt rovnaka


a kde se taková věc nastavuje? Taky jsem to četl, ale nevim jak na to....set tx-power=co?? Nebo jinak?
0 x

Ladik
Příspěvky: 1306
Registrován: 9 years ago
antispam: Ano

Příspěvekod Ladik » 7 months ago

Taky by mne to zajimalo, protoze ani na wiki nema hodnotu MikroTik jeste popsanou.
0 x

komenski
Příspěvky: 86
Registrován: 8 years ago
antispam: Ano

Příspěvekod komenski » 7 months ago

rsaf píše:Myslím si, že tx/rx sector není žádná síla signálu ale nasměrování paprsku antény. Beamforming podle všeho neumí papskem hýbat spojitě ale má nějaké zkalibrované režimy a k ním směry. Tedy tx-sector č. 44 znamená, že papsek je nasměrován 3.8° doleva a 11.4° nahoru. Samotná hodnota 44 není žádná veličina, je to ID nastavení antény.

Podle videa z MUMu po pohnutí jednotkou chvíli trvá, než se parametry ustálí. Rádio postupně přepíná sektory a hledá ten s nejsilnějším signálem (a dost možná v tom není žádná velká inteligence a prostě to projede všechny).


Samozřejmě, že předmětný beamforming není spojitý, ale nedává pak logiku, proč je tzv.ID tX/rx sector odlišné.
Jinak je to asi tak, jak jsem předpokládal a psal - uTik poslal na trh "polotovar" a až se mu z části prodal, hodlá jej po malých, ale velmi malých krůčcích "vylepšovat", sichrujíc se tím , že to jsou všechno RCandidate, které nemáte používat na ostrých spojích. No ale asi si to zasloužíme, jelikož někteří z nás jich nakoupili opravdu hafo, ale tlak na UTik fóru z jejich strany je minimální a pomalu nejvíc info je zde...
0 x

rsaf
Příspěvky: 884
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod rsaf » 7 months ago

No mikrotik začal prodávat WirelssWire - tedy přednastavený připravený spoj bod-bod. Ten si myslím, že byl celkem dobře funkční ihned po vytažení z krabice bez potřeby jakéhokoliv zásahu. Takže fajn, že to na trh pustili, lépe než by s tím čekali půl roku. že to lidi ohýbají k jinému účelu, cpou do parabol, snaží se rozjet na nesmyslné vzdálenosti... není přece chyba Mikrotiku.
0 x


Zpět na „Wireless“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 hostů