RAY2

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Uživatelský avatar
tuxisko
Příspěvky: 18
Registrován: 5 years ago

Re: RAY2

Příspěvekod tuxisko » 2 years ago

Nemam na siti Ray2 ani Alcomu takze nevim. Ale mel jsem Ray1 a ohledne spolehlivosti nic moc. Casto se spoje zasekavaly coz bylo neprijatelne. Ray2 je asi levnejsi pac Ray1 byl take nez Alcoma ale mrzi me ze nekdo jde hlavne po cene v teto kategorii HW. Jo tak potom pokud jdu po cene mohu rovnou koupit AF24G a podobne...
0 x

Uživatelský avatar
pcwifi
Příspěvky: 2715
Registrován: 9 years ago
antispam: Ano
Bydliště: Brnensko

Příspěvekod pcwifi » 2 years ago

15 ray spoju a ani jeden nikdy nezatuhl... pokud uz se vysral tak cely jedno radio, reseno vymenou, vyjimecne u 11G radia opravou.
0 x
Umřel sem, tak do mě nekopte a nechte mne spát... budoucnost bezdrátových sítí je jen mimo venek, kdo doteď nezačal s budováním optických sítí, půjde do 4 let pod drn...

Uživatelský avatar
stepan.benes
Příspěvky: 692
Registrován: 6 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 2 years ago

okoun píše:
Pintero píše:--> okoun: Zase jsi pobavil :lol:


no to mě těší, ono od roku 2011 je to tu spíš na brekot...


Jo rok 2011 byl fakt špatnej - dvojčata, erupce Eyjafjallajökull, víno se neurodilo, v létě horka, v zimě sníh a do toho ještě navrch moje registrace :wink:

P.S. Cca 40 nainstalovaných spojů Ray2 zatím bez problému
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

whef
Příspěvky: 510
Registrován: 10 years ago

Příspěvekod whef » 2 years ago

JJ Uvidíme, jak to bude s RAYem dále, taky jsme s jedničkou měli nějaké problémy, dvojka je už v dost věcích na tom lépe, stále to ještě není uplně dotažné. V současnosti, jak už jsem psal dříve bych, ale považoval třeba sfp šachtu za standard všech rádií, né za příplatkovou věc. Připadá mi, že i výrobně je jednoduší vyrábět jeden typ, se všemi průchodkami atd. než to všechno řešit individuálně za příplatky. Chápu, že každé řešení má své výhody a nevýhody. Taky záruka 5 let říká něco o tom spoji. Hlavní problémy, také jaké jsme zaznamenali, byli se zdroji, ty se u RAY2 dají použít, separátním napájením vyzkoušené 48V. Ne nějaké nefukční poe.
0 x

Uživatelský avatar
okoun
Příspěvky: 4988
Registrován: 8 years ago
antispam: Ano
Bydliště: Mordor

Příspěvekod okoun » 2 years ago

stepan.benes píše:
okoun píše:
Pintero píše:--> okoun: Zase jsi pobavil :lol:


no to mě těší, ono od roku 2011 je to tu spíš na brekot...


Jo rok 2011 byl fakt špatnej - dvojčata, erupce Eyjafjallajökull, víno se neurodilo, v létě horka, v zimě sníh a do toho ještě navrch moje registrace :wink:

P.S. Cca 40 nainstalovaných spojů Ray2 zatím bez problému


jo to je možný, to nepopírám, ale co se stane s tím rádiem za delší čas nikdo neví, ale alcoma narozdíl má už jisté renomé jenže je zase fakt že při 40 spojích a víc ta cena je lákavá než u nás. nezbývá nic jiného než držet palce aby to dobře chodilo i nadále. :oops:
0 x
Bohužel kouzlo regionálních ISP pomalu, ale jistě mizí, pač se ISP požírají vzájemně, tedy díky akvizicím se opět buduje jen několik nejsilnějších hráčů. Tedy ano neprodávejte!!!

GRFS
Příspěvky: 665
Registrován: 7 years ago
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 2 years ago

stepan.benes píše:AL80GE jsem si samozřejmě dovolil nasypat na delší vzdálenosti než vícestavová rádia, ale on to zas takový rozdíl není. Rádia s užším kanálem maj o něco lepší citlovost, ale menší vysílanej výkon, dohromady se jedná o cca 5-8 dB rozdílu oproti papírovým hodnotám AL80GE. A on každej kus AL80GE taky těch deklarovaných 20 dBm výstupního výkonu zdaleka nedá, takže v praxi je to ještě trochu jinak a rozdíl není takovej. Při útlumu 15db/km je ten rozdíl ve stovkách metrů.


Stepane sdeleni rozumim a nijak ho nerozporuji. Psal jsem zcela seriozne, ze v pripade podrazeni jsou na tom vicestavovky prsa prsa a psal jsem ze Alcoma profituje vyrazne za predpokladu, ze se srovnavaji jabka a jabka. Radia s uzsim kanalem maji lepsi citlivost za cenu snizeni propustnosti, takze v tu chvili uz nesrovavame gigabit s gigabitem. Chapu, ze nekomu muze nevadit, kdyz mu L2 pater najednou podradi z gigabitu na 200 mega, ale protoze vetsina serioznich ISP poskytuje krome internetu, kde to prilis nevadi, uz taky IPTV, kde to celkem dost vadi, zas tak uplne jedno to neni. Zvlast kdyz mu v takovou chvili vylitne TCP provoz na dvojnasobek vlivem kongesce (ucpani) bufferu. A protoze QoS priority uz zas tolik lidi resit neumi, nedelam si iluzi, ze ve skutecnosti jde prave o ten gigabit a ze to radio podradi je nez takova ficurka do marketingovych materialu. Zpochybnovat vykony na E-bandu lze s uspechem u kazdeho vyrobce, protoze kdo tady ma vlastne cajk to seriozne zmerit, ze ? Takze za tim kilometrem pro 32mm/h ve prospech Alcomy si stojim :-) Alespon praxe u nas to ukazuje.
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

Uživatelský avatar
stepan.benes
Příspěvky: 692
Registrován: 6 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 2 years ago

GRFS píše:Stepane sdeleni rozumim a nijak ho nerozporuji. Psal jsem zcela seriozne, ze v pripade podrazeni jsou na tom vicestavovky prsa prsa a psal jsem ze Alcoma profituje vyrazne za predpokladu, ze se srovnavaji jabka a jabka. Radia s uzsim kanalem maji lepsi citlivost za cenu snizeni propustnosti, takze v tu chvili uz nesrovavame gigabit s gigabitem.

Buďme jednoduše konkrétní - Alcoma má při DBPSK a 1250MHz 20/-63dBm, IP20E na 128QAM a 256Mhz kanálu 11/-59, rozdíl je tedy 14 dB, což je cca ten kilometr rozdílu. Pokud chci "trvale" gigabit, IP20E nasazujeme do 1 500m, s jistým sebezapřením trouf bych si i 2 km. AL80GE do 3km. Nad ně už se projevily sem tam problémy. S příchodem HW rev. 2, která má přijít na podzim už IP20E má 500 MHz kanál a umí 256QAM, takže na gigabit by měl stačit 16QAM a tam je pokud se nepletu 13/-68, rozdíl k AL80GE dělá pouhé 2dB. V případě 8QAM už má IP20E na 14/-70 1dB k dobru pro sebe. A kapacita na 8QAM na 500MHz je 750 Mbps + komprese, což od toho 1 Gbps není tak daleko.
Max. hodnoty pro IP20E jsou 14/-75 pro 4QAM, což je 6 dB pro Ceragon oproti Alcomě, na 250 Mhz kanálu to znamená 262 Mbps + komprese, na 500 Mhz dvojnásobek.
Další Plus pro IP20E je lepší spektrální efektivita (já vím, že v E-bandu je místa dost, ale začínáme podnikat v zemích, kde se za E-band platí, i když ne moc a ono - i když je u nás E-band zatím volnej - může se to někdy hodit. Víc rádii na jednom POPu stejným směrem, atd ...). A těch 2.5 Gbps taky není někdy k zahození. Prostě každý má svoje.
A pak samozřejme v neposlední řadě cena.

P.S. nemůžu teď vyhrabat originální dokumentaci k IP20E, čísla jsem bral ze výpočtový tabulky nějakého německýho distributora, takže jsou bez záruky, ale co si pamatuju tak sedí.

GRFS píše:Chapu, ze nekomu muze nevadit, kdyz mu L2 pater najednou podradi z gigabitu na 200 mega, ale protoze vetsina serioznich ISP poskytuje krome internetu, kde to prilis nevadi, uz taky IPTV, kde to celkem dost vadi, zas tak uplne jedno to neni. Zvlast kdyz mu v takovou chvili vylitne TCP provoz na dvojnasobek vlivem kongesce (ucpani) bufferu. A protoze QoS priority uz zas tolik lidi resit neumi, nedelam si iluzi, ze ve skutecnosti jde prave o ten gigabit a ze to radio podradi je nez takova ficurka do marketingovych materialu.

Slušnej IPTV poskytovatel má dnes pro tyhle případy adaptivní streaming :wink:

GRFS píše:Zpochybnovat vykony na E-bandu lze s uspechem u kazdeho vyrobce, protoze kdo tady ma vlastne cajk to seriozne zmerit, ze ? Takze za tim kilometrem pro 32mm/h ve prospech Alcomy si stojim :-) Alespon praxe u nas to ukazuje.

s tímhle souhlas
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

GRFS
Příspěvky: 665
Registrován: 7 years ago
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 2 years ago

stepan.benes píše: ... S příchodem HW rev. 2, která má přijít na podzim už IP20E má 500 MHz kanál a umí 256QAM, takže na gigabit by měl stačit 16QAM a tam je pokud se nepletu 13/-68, rozdíl k AL80GE dělá pouhé 2dB. V případě 8QAM už má IP20E na 14/-70 1dB k dobru pro sebe. A kapacita na 8QAM na 500MHz je 750 Mbps + komprese, což od toho 1 Gbps není tak daleko.


Njn, ja mel na mysli soucasnou produkci. Za pul roku tu budou zcela jiny radia, ktery budou umet v 750MHz 5Gb/s a pujdou sbondovat v XPIC na L1 do 10G. Ale o tom zas nekdy priste :-)
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

Uživatelský avatar
stepan.benes
Příspěvky: 692
Registrován: 6 years ago
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod stepan.benes » 2 years ago

GRFS píše:
stepan.benes píše: ... S příchodem HW rev. 2, která má přijít na podzim už IP20E má 500 MHz kanál a umí 256QAM, takže na gigabit by měl stačit 16QAM a tam je pokud se nepletu 13/-68, rozdíl k AL80GE dělá pouhé 2dB. V případě 8QAM už má IP20E na 14/-70 1dB k dobru pro sebe. A kapacita na 8QAM na 500MHz je 750 Mbps + komprese, což od toho 1 Gbps není tak daleko.


Njn, ja mel na mysli soucasnou produkci. Za pul roku tu budou zcela jiny radia, ktery budou umet v 750MHz 5Gb/s a pujdou sbondovat v XPIC na L1 do 10G. Ale o tom zas nekdy priste :-)


Tak podzim, alespoň v našich krajích začíná za měsíc a půl, ne až za půl roku :wink:
Jo zajímavejch rádií bude ... A i to je jeden z důvodů proč jsem odešel od výrobce, kterej optickej port považuje za drahej nadstandard a do do nejnovějšího modelu ho pro jistotu myslím ani nenabízí.
0 x
Profesionální troll, manipulátor a hrubovibrační ještírek.
Vůbec mi nevěřte, protože se s Vámi velmi pravděpodobně právě teď pokouším manipulovat !!!

GRFS
Příspěvky: 665
Registrován: 7 years ago
antispam: Ano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod GRFS » 2 years ago

Podzim mozna zacina za mesic a pul, ale astronomicky je definovany jako doba mezi podzimni rovnodennosti a zimnim slunovratem. To jsou dalsi 3 mesice. Protoze nebyl upresnen konkretni termin prichodu IP20E v nove HW revizi, beru to jako info, ze nekdy v teto dobe se pravdepodobne objevi a pak je to asi tak stejne hodnotna informace, jakoze za pul roku tady budou radia co umi 10G :wink:
0 x
A0 = 92,4+20log(d0*f)
Art = A0+Ap+(-Gtx–Grx)
nr = nv-Art

rado3105
Příspěvky: 2140
Registrován: 9 years ago

Příspěvekod rado3105 » 2 years ago

Teraz po dlhom case pozeram ray2 a atpc si zvysilo vykon z -6 na 5dBm. Pricom vyzera ze signal ani nic ostatne sa nezmenilo. Neviete poradit, co by to mohlo byt?
Přílohy
23Sep2015_21-07-57.jpg
23Sep2015_21-07-22.jpg
23Sep2015_21-06-02.jpg
0 x

Julian
Příspěvky: 122
Registrován: 7 years ago
antispam: Ano

Příspěvekod Julian » 2 years ago

rado3105 píše:Teraz po dlhom case pozeram ray2 a atpc si zvysilo vykon z -6 na 5dBm. Pricom vyzera ze signal ani nic ostatne sa nezmenilo. Neviete poradit, co by to mohlo byt?


S jakými anténami a na jakou vzdálenost to je?, každopádně jedna strana je dost zarušená SNR 24 je dost málo.

R
0 x

rado3105
Příspěvky: 2140
Registrován: 9 years ago

Příspěvekod rado3105 » 2 years ago

do 3km, 65cm na jednej strane a 40cm na druhej strane...mohlo to sposobit zarusenie? lebo som skusal aj ine kanaly a nepomohlo....a nemozem aktualne spusti spektralny analyzer az ked budem poblizku.....
0 x

Tomáš Nesrsta
Moderátor
Příspěvky: 1257
Registrován: 9 years ago
antispam: Ano
Bydliště: Karlovy Vary
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš Nesrsta » 2 years ago

Ze by pootocena anténa a diky atpc není videt rozdíl/pokles signalu?
0 x
Bývalý ISP...

rado3105
Příspěvky: 2140
Registrován: 9 years ago

Příspěvekod rado3105 » 2 years ago

Tomáš Nesrsta píše:Ze by pootocena anténa a diky atpc není videt rozdíl/pokles signalu?

vdaka, presne nad tymto som uvazoval....
0 x


Zpět na „Wireless“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: nikim007, salta, Yahoo [Bot] a 7 hostů