Pasivní retranslace aneb VYSÍLÁNÍ ZAROH!!!

WIFI, LTE, dvoubodové spoje, antény atd. Vlákna zaměřené přímo na problematiku MikroTik/RouterBoard a Ubiquiti prosím směrujte do příslušného fóra, viz výše.
Uživatelský avatar
Gemb
Příspěvky: 1769
Registrován: 3 years ago

Re: Pasivní retranslace aneb VYSÍLÁNÍ ZAROH!!!

Příspěvekod Gemb » 4 months ago

Opytam sa sprostu otazku..hentak umiestnene anteny...nerusi sa to navzajom ?
0 x

kure05
Příspěvky: 765
Registrován: 7 years ago

Příspěvekod kure05 » 4 months ago

whef píše:Tak koukám na mapy a vypadá to dokonce na přívod na BTS, která je na obecním úřadě, to je zajímavé, že to tak mají operátoři.

kure05 píše:V roce 2016 jsem tam byl a samozřejmě jsem si toho všimnul, takže jsem si to cvaknul :-D Ale víc o tom nevím, nedalo se tam ani nic vykoukat . . .


Přesně tak, je to pro BTS . . .
0 x

Matess
Příspěvky: 224
Registrován: 5 years ago

Příspěvekod Matess » 4 months ago

Gemb píše:Opytam sa sprostu otazku..hentak umiestnene anteny...nerusi sa to navzajom ?


u pasivni retranslace je tak obrovska ztrata signalu, ze nejaky bocni lalok anteny opravdu nic zpet neovlivnuje. Navic tyto spoje maji frekvencni duplex...

pocitam ze se ptas na umisteni anten blizko sebe a ne na pasivni retranslaci...

zalezi jak a co. Antena neni nikdy na 100% dokonala a vzdy zari kolem sebe, takze velmi blizko umistene anteny se navzajem negativne ovlivnuji. Nicmene pokud jsou spoje postavene spravne na frekvencni duplexu (a klidne i stejnem kanalu) - tak ne, pokud jsou spoje v jinem pasmu - tak ne. Prakticky se takoveto ovlivnovani tyka jen TDD spoju - coz je prakticky vsechno(ubnt, mikrotik, mimosa) krom AF-5X a rocket ac prism - tyto spoje pokud nejsou na stejnem kanalu tak jsou v pohode.
0 x

Julian
Příspěvky: 217
Registrován: 8 years ago
antispam: Ano

Příspěvekod Julian » 4 months ago

Pro zajímavost, Praha - PRE.

R
Přílohy
IMG_9213.jpg
IMG_9213.jpg (83.33 KiB) Zobrazeno 1126 x
0 x

Uživatelský avatar
dubrma
Příspěvky: 375
Registrován: 8 years ago

Příspěvekod dubrma » 4 months ago

Celkem 1.5 km. Míření je porod, výkony a signály ať si každý spočítá sám. V provozu od 6/2016.
Přílohy
Výstřižek.JPG
Výstřižek.JPG (26.54 KiB) Zobrazeno 1060 x
DSC_0102.JPG
DSC_0102.JPG (153.19 KiB) Zobrazeno 1068 x
DSC_0100.JPG
DSC_0100.JPG (160.7 KiB) Zobrazeno 1068 x
Naposledy upravil(a) dubrma dne 17 Jul 2018 18:23, celkem upraveno 1 x.
2 x
Je mi jedno co mám v síti, ale musí to jet...

whef
Příspěvky: 853
Registrován: 11 years ago

Příspěvekod whef » 4 months ago

Co to je ? to je odraz signálu, pomocí "zrcadla". ?

dubrma píše:Celkem 1.5 km. Míření je porod, výkony a signály ať si každý spočítá sám. V provozu od 6/2016.
0 x

Uživatelský avatar
dubrma
Příspěvky: 375
Registrován: 8 years ago

Příspěvekod dubrma » 4 months ago

Ano, odraz.

whef píše:Co to je ? to je odraz signálu, pomocí "zrcadla". ?

dubrma píše:Celkem 1.5 km. Míření je porod, výkony a signály ať si každý spočítá sám. V provozu od 6/2016.
0 x
Je mi jedno co mám v síti, ale musí to jet...

inokent
Příspěvky: 18
Registrován: 4 years ago

Příspěvekod inokent » 4 months ago

tipuju to nekde na nejakou vesnicku kde je hodne cisto :) ale jinak pekna prace ;)
0 x

Kart
Příspěvky: 258
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Kart » 4 months ago

Blood píše:takový jeden spoj funguje ze Žíželic na Žatec ... zrcadlo je na kopci a rozhodně to není žádná 2,4 GHz, dle konstrukce antén bych to viděl na nějakou 10GHz+ :D

A neni to treba odrazna deska pro BTSku?

Osobne takovy pasivni retrans jsem videl akorat na fotce, nekde na silu velky anteny spojene velmi kratkym kabelem a urcite vf.
0 x

Kart
Příspěvky: 258
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Kart » 4 months ago

whef píše:To je nějaká pětka ne ? Jinak to lze, ten druhý skok musí být krátký. Větší modulace atd. jsou asi problém. V je 11 Ghz nevím, jak by na to dávali licenci, asi blbě.

Pelirob píše:Nevím jak dobře to funguje, ale evidentně se to v extrémních případech používá. V Hřensku to takle funguje už několik let. Ty dvě antény vlevo na stožáru VO jsou spojeny jen vlnovodem.

neni to petka, je to "pasivní retranslace MW trasy Vodafone" viz co fotili kluci na GSMwebu:
http://gsmweb.cz/foto.php?op=oskar&cid=45441&okres=DC
zajimava tam je i ta nasledujici fotka pro TMO:)
0 x

KoZLiCeK
Příspěvky: 1038
Registrován: 10 years ago
Bydliště: CZ

Příspěvekod KoZLiCeK » 4 months ago

Kart píše:
whef píše:To je nějaká pětka ne ? Jinak to lze, ten druhý skok musí být krátký. Větší modulace atd. jsou asi problém. V je 11 Ghz nevím, jak by na to dávali licenci, asi blbě.

Pelirob píše:Nevím jak dobře to funguje, ale evidentně se to v extrémních případech používá. V Hřensku to takle funguje už několik let. Ty dvě antény vlevo na stožáru VO jsou spojeny jen vlnovodem.

neni to petka, je to "pasivní retranslace MW trasy Vodafone" viz co fotili kluci na GSMwebu:
http://gsmweb.cz/foto.php?op=oskar&cid=45441&okres=DC
zajimava tam je i ta nasledujici fotka pro TMO:)

1S10 orcave, akorat prasacky udelana.
0 x

soooc
Příspěvky: 1592
Registrován: 11 years ago

Příspěvekod soooc » 4 months ago

Tohle je mnohem zábavnější :)

http://www.gsmweb.cz/foto.php?op=eurote ... 0&okres=UH

I vzhledem k tomu, že na hned nad tou retranslací někdo elektriku má :-D
1 x
Petr Šlinz
UBNT mám rád!

Uživatelský avatar
Gemb
Příspěvky: 1769
Registrován: 3 years ago

Příspěvekod Gemb » 4 months ago

Ako sa to smeruje ? Su to v principe dva spoje. Takze najskor spravili jeden spoj normalne s jednotkami, ten spravili a jednotky dali na druhy spoj ? Ten nasmeruju a potom prepoja vlnovody ?
0 x

rsaf
Příspěvky: 881
Registrován: 12 years ago

Příspěvekod rsaf » 4 months ago

Většinou se spektrákem - na retru se jen měří, pak se spojí vlnovody.
1 x

Uživatelský avatar
okoun
Příspěvky: 5802
Registrován: 9 years ago
antispam: Ano
Bydliště: Mordor

Příspěvekod okoun » 4 months ago

rsaf píše:Většinou se spektrákem - na retru se jen měří, pak se spojí vlnovody.


délka kabelu by měla přesně odpovídat zvolené frekvenci a to i kanálu, je na to výpočet.
1 x
Povoláním ISP není jen připojovat lidi k internetu, ale také jim dokázat vysvětlit, že bez pořádné investice do HW nelze udělat kvalitní přípojku a domácí síť...


Zpět na „Wireless“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: mouchic, Pelirob a 9 hostů